Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Sunilassa tullaan valmistamaan puusta akkujen uusiutumatonta grafiittia korvaavaa materiaalia muun muassa kulutuselektroniikan ja autoteollisuuden tarpeisiin.

Stora Enso testaa uusiutuvaa puupohjaista akkuhiiltä

Maailman akkumarkkinoiden ennustetaan kymmenkertaistuvan viidessä vuodessa. Stora Enson Sunilan tehtaalle rakennetaan koelaitosta, jossa testataan uusiutuvan puupohjaisen akkuhiilen valmistusta.

Stora Enson Sunilan tehtaalle Kotkaan rakennetaan parhaillaan koelaitosta, jossa tullaan valmistamaan uusiutuvaa puupohjaista hiiltä akkuihin. Koelaitos valmistuu vuoden 2021 alussa.

Puusta eroteltu ligniini muunnetaan kovahiilipohjaiseksi anodimateriaaleiksi, joilla voidaan korvata akuissa yleisesti käytettävä uusiutumaton, synteettinen grafiitti.

Ligniini on luonnon toiseksi yleisin makromolekyyli selluloosan jälkeen. Sitä on kaikissa kasveissa, ja se muodostaa jopa kolmanneksen puun koostumuksesta. Ligniini on uusiutuva ja myrkytön raaka-aine, jonka alkuperä on jäljitettävissä metsään saakka.

Ligniinipohjaista hiiltä voidaan hyödyntää akuissa, joita käytetään muun muassa kulutuselektroniikassa, autoteollisuudessa ja myös suurissa energian varastointijärjestelmissä.

Kuivaa ligniiniä. Kuva: Stora Enso

Stora Enso on tuottanut ligniiniä teollisesti Sunilan tehtaalla vuodesta 2015 lähtien. Tehtaan vuotuinen tuotantokapasiteetti on 50 000 tonnia, mikä tekee Stora Ensosta maailman suurimman kraftligniinin tuottajan. 

Maailmanlaajuisten akkumarkkinoiden ennustetaan kymmenkertaistuvan viidessä vuodessa etenkin lisääntyvän sähköisen liikkumisen vuoksi. Kysyntä korkealaatuisille, edullisesti hinnoitelluille ja vastuullisille materiaaleille ovat kasvussa.

– Jatkamme pitkäjänteistä innovaatiotyötämme puun kokonaisvaltaiseen hyödyntämiseen ja fossiilipohjaisten materiaalien korvaamiseen uusiutuvilla materiaaleilla. Koelaitos rakennetaan, jotta voisimme hyödyntää biomassasta erotettua, kuivattua ligniiniä yhä laajemmin, Biomaterials-divisioonan innovaatiojohtaja  Lauri Lehtonen kertoo.

 

Lisää aiheesta:

Stora Ensolla odotettua vahvempi alkuvuosi – suunta varovaisesti vastatuuleen

Stora Ensolla karmea loppuvuosi – tuloksesta suli yli puolet

Stora Enso myy Pfarrkirchenin sahan Saksassa

Stora Enson uusi toimitusjohtaja löytyi talon sisältä – Annica Bresky tuntee metsäjätin hyvin

Fortum ostaa arvokkaiden akkumetallien kierrätykseen erikoistuneen Crisolteqin

 

 

 

Lisää aiheesta "Markkinat"