Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Vaikka tehtaat Kemin Veitsiluodossa ja Ruotsin Borlängessä suljetaan, puunhankinnan Pohjois-Suomessa ja Keski-Ruotsissa on Stora Enson mukaan tarkoitus jatkua kuten ennenkin. Myös Veitsiluodon saha jatkaa toimintaansa, Stora Enso ilmoitti.

Stora Enso sulkee Veitsiluodon ja Kvarnsvedenin tehtaat – ratkaisu ei yllätä analyytikoita

Stora Enso on sulkemassa tehtaansa Kemin Veitsiluodossa ja Ruotsin Borlängessä. Yhtiö perusteli suunnitelmansa paperin kysynnällä, joka on laskenut Euroopassa yli vuosikymmenen ajan. Danske Bankin analyytikko Antti Koskivuoren mukaan koronapandemia on vain nopeuttanut jo olemassa olevaa markkinakehitystä ja lisännyt tuotannon sopeuttamisen tarvetta lyhyellä aikavälillä entisestään.

Stora Enso kertoi eilen, että suunnitellut sulkemiset toteutettaisiin kolmannella kvartaalilla ja ne vaikuttaisivat suoraan 670 henkilöön Suomessa ja 440 henkilöön Ruotsissa.

Danske Bankin Antti Koskivuoren mukaan Stora Enson päätös on toimialan kannalta tarpeellinen ja odotettu: graafisen paperin kysyntä on ollut alamäessä jo vuosikymmenen ajan.

– Päätös oli täysin odotettavissa ja auttaa turvaamaan jäljellä olevan markkinan kannattavuuden jatkossa. Toki kansantalouden kannalta ratkaisu on valitettava, mutta sinänsä se ei yllätä. Tukemalla tuotteiden hinnoitteluvoimaa Stora Enso auttaa turvaamaan myös tulevan kassavirtansa, Koskivuori tarkensi haastattelussa.

Myös Inderesin pääanalyytikko Antti Viljakaisen mukaan ratkaisu on linjassa Euroopan paperimarkkinoiden ylikapasiteetin kanssa. Sekä Kvarnsvedenin että Veitsiluodon tehtaat ovat tappiollisia, eikä niiden kannattavuuden uskota saavuttavan tyydyttävää tasoa tulevaisuudessakaan, Viljakainen totesi analyysissaan.

Paperintuotantokapasiteetin raju pudotus

Stora Enson mukaan suunnitellut tehtaiden sulkemiset vähentäisivät yhtiön paperintuotantokapasiteettia 35 prosenttia noin 2,6 miljoonaan tonniin vuodessa. Yhtiön paperiliiketoiminnan liikevaihto laskisi samalla noin 600 miljoonaan euroon vuodessa ja konsernin operatiiviseen käyttökatteeseen suunnitelmien odotetaan tuovan noin 35 miljoonan euron vuotuisen parannusta. Suunniteltujen sulkemisten jälkeen Paper-yksikön osuus konsernin liikevaihdosta olisi hieman yli 10 prosenttia.

Stora Enso on kirjannut Kvarnsvedenin ja Veitsiluodon tehtaisiin liittyvät 127 miljoonan euron kassavaikutuksettomat arvonalentumiset vertailukelpoisuuteen vaikuttavana eränä ensimmäisellä kvartaalilla. Vuoden toiselle kvartaalille yhtiö kirjaa 104 miljoonan euron vertailukelpoisuuteen vaikuttavana eränä kulun, jonka kassavaikutus on 96 miljoonaa euroa.

– Erä liittyy näiden kahden tehtaan mahdollisiin irtisanomisiin ja uudelleenjärjestelykuluihin, Viljakainen tarkentaa.

Ratkaisu kallis, tarjoaa vain rajallista hätäapua

Antti Viljakaisen mukaan Stora Enson suunnitelma ei ole millään tapaa yllättävä, kun huomioidaan paperin viime vuonna karkeasti 20 prosentilla koronakriisin takia romahtanut kysyntä. Stora Enso oli ennen tätä ilmoitustaan myös ainoa merkittävä eurooppalainen paperin tuottaja, joka ei vielä ollut saneerannut kapasiteettiaan tuntuvasti koronakriisin puhkeamisen jälkeen.

– Pidämme Stora Enson toimia tarpeellisina ja välttämättöminä, mutta paperimarkkinoiden hyvin hankalan dynamiikan takia mittava ja myös melko kallis suunnitelma pystyy arviomme mukaan tuomaan yhtiön paperiliiketoiminnalle lyhyellä tähtäimellä vain rajallista hätäapua, Viljakainen sanoo.

Inderes tulee Viljakaisen mukaan päivittämään ennusteensa huomioimaan Stora Enson suunnitelmat perjantaina julkistettavan Q1-raportin jälkeen. Alustavasti Inderes odottaa yhä Paper-divisioonan kassavirran tuottokyvyn jäävän lähivuosina saneerauksesta huolimatta rakenteellisesti koronakriisiä edeltäneitä aikoja alemmas, hän sanoo.

Yllätys omistajille?

Tilanne on Antti Viljakaisen mukaan myös omistajien kannalta kaukana optimaalisesta, sillä Stora Enso on viimeisen reilun vuosikymmenen aikana käyttänyt varsin onnistuneesti paperiliiketoiminnan kohtuullista kassavirtaa kasvusektoreiden investointien, velkojen lyhentämisen sekä osingonmaksun rahoittamiseen.

Mahdollisena Viljakainen pitää myös sen, että järjestelyn seurauksena kilpailijat, kuten esimerkiksi UPM, tulevat nappaamaan markkinaosuuksia rajusti paperiliiketoimintojaan supistavalta ja tietyissä tuoteryhmissä enää vain yhden tuotantolaitoksen varaan jäävältä Stora Ensolta.

Paperiliiketoiminnan kokoluokan tuntuvan pienentymisen ja kahden tappiollisen tehtaan todennäköisen sulkemisen jälkeen Stora Enson mahdollisuudet koko paperiliiketoiminnasta luopumiseen voivat Viljakaisen mukaan parantua lievästi.

– Arviomme mukaan Stora Enso olisi valmis luopumaan koko paperiliiketoiminnastaan, mutta potentiaaliset ostajat ovat vähissä.  

Lisää aiheesta "Markkinat"