Lehti suomalaiselle sijoittajalle

CLT-levyt ovat massiivipuisia rakennuslevyjä, jotka koostuvat vähintään kolmesta ristikkäin liimatusta lamellieli puulevykerroksesta. Kuva: Stora Enso

Stora Enso investoi ristiinliimatun puun tuotantoon Tšekissä

Stora Enso investoi noin 79 miljoonaa euroa uuteen tuotantolinjaan Ždírecin sahalla Tšekissä.

Stora Enso kertoo investoivansa noin 79 miljoonaa euroa uuteen ristiinliimatun puun (CLT) tuotantolinjaan Ždírecin sahalla Tšekissä. Yhtiön mukaan investointi vahvistaa entisestään Stora Enson asemaa maailmanlaajuisena korkealaatuisten puuelementtien toimittajana ja CLT:n markkinajohtajana.

Tuotantolinjan vuotuisen kapasiteetin arvioidaan olevan noin 120 000 m³ ylösajon jälkeen. Yhtiö odottaa investoinnin tuottavan noin 70 miljoonan euron vuosittaisen liikevaihdon täydellä kapasiteetilla ja saavuttavan Wood Products -divisioonan kannattavuustavoitteen eli 20 prosentin operatiivisen sidotun pääoman tuoton. 

– Tämä investointi vauhdittaa kasvuamme massiivipuurakentamisen markkinoilla. Se sopii hyvin strategiseen integroitujen tehtaiden konseptiimme ja parantaa entisestään mahdollisuuksiamme tarjota laadukkaita rakentamisen ratkaisuja asiakkaillemme ympäri maailman, Stora Enson Wood Products -divisioonan johtaja Lars Völkel sanoo yhtiön tiedotteessa.

– CLT:llä on merkittävää kasvupotentiaalia markkinoilla, ja sen ominaisuuksien avulla voimme rakentaa korkeampia, kestävämpiä ja samalla kevyempiä rakennuksia kuin koskaan ennen. Hyviksi todettujen rakentamisen konseptiemme ja niitä tukevien digitaalisten työkalujen tarkoituksena on innostaa rakennusteollisuutta suuntautumaan kohti vastuullisempaa, uusiutuvien materiaalien käyttöön perustuvaa tulevaisuutta.

–  Integrointi nykyiseen sahaan mahdollistaa yhteisen raaka-aine- ja energiahankinnan sekä logistiikan. Ždírecin saha sijaitsee ihanteellisen lähellä Stora Enson markkinoita Euroopassa.

Uuden tuotanlinjan rakentaminen alkaa vuoden 2021 ensimmäisellä neljänneksellä ja tuotannon on määrä käynnistyä vuoden 2022 kolmannella neljänneksellä.  Investoinnin arvioidaan lisäävän tehtaalle noin 110 työpaikkaa. Stora Enso on saanut projektiin kaikki vaadittavat viranomaisluvat.

Tällä hetkellä Stora Ensolla on kolme CLT:tä valmistavaa tuotantolaitosta, joiden kokonaiskapasiteetti on 270 000 m3: Gruvön Ruotsissa sekä Ybbs ja Bad St. Leonhard Itävallassa.

Lisää aiheesta:

Stora Ensolta olosuhteisiin nähden vakaa tulos

Stora Enso testaa uusiutuvaa puupohjaista akkuhiiltä

Stora Enso varautuu äkillisiin pudotuksiin – yt-neuvottelut käyntiin

Stora Ensolla odotettua vahvempi alkuvuosi – suunta varovaisesti vastatuuleen

Stora Ensolla karmea loppuvuosi – tuloksesta suli yli puolet

Stora Enso myy Pfarrkirchenin sahan Saksassa

Stora Enson uusi toimitusjohtaja löytyi talon sisältä – Annica Bresky tuntee metsäjätin hyvin

Lisää aiheesta "Markkinat"