Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Yhtiön säästötoimet alkoivat loppuvuodesta purra ja tulos kääntyi ylöspäin. Kuvassa hissityttöjä 1930-luvulla. Kuva: Stockmann

Stockmann lunasti lupaukset - osinkoa ei vielä jaossa

Joulumyynti nosti Stockmannin loka-joulukuun selkeästi voitolliseksi. Koko vuoden tuloskin oli 13,3 miljoonaa euroa plussalla ja odotuksissaan yhtiö ennustaa liikevoiton kasvua.

Stocmann konsernin oikaistu liikevoitto nousi vuoden viimeisellä neljänneksellä 28,0 miljoonaan euroon edellisen vuoden vastaavan ajan 23,5 miljoonasta eurosta. Analyytikot odottivat 19,7 miljoonaa euroa. 

Myös osakekohtainen tulos nousi ollen -0,01 euroa. Vuonna 2018 loka-joulukuussa se oli -0,12 euroa.

Tuloksen parantuminen ei ollut yllätys. Yhtiö antoi positiivisen tulosvaroituksen tammikuussa.

Konsernin koko vuoden 2019 liikevaihto laski edelliseen vuoteen verrattuna oli 4,5 prosenttia ja oli 960,4 miljoonaa euroa. 

Vuoden 2019 liikevoitto nousi 13,3 miljoonaan euroon vuodentakaisesta 5,0 miljoonan euron tappiosta. Oikaistu liiketulos oli viime vuonna 29,0 miljoonaa euroa, kun se vuotta aiemmin oli 28,4 miljoonaa euroa.

– Positiivinen liiketulos on seurausta meneillään olevista säästötoimenpiteistä, uudistusohjelmastamme sekä Lindexin ja Stockmannin parantuneesta kehityksestä. Kausivaihteluista johtuen saavutimme suurimman osan vuoden tuotoista viimeisellä vuosineljänneksellä, toimitusjohtaja Jari Latvanen sanoo konsernin tilinpäätöstiedotteessa.

Lähde: Stockmann-konsernin tilinpäätöstiedote 2019

– Vuoden 2019 aikana teimme useita merkittäviä organisaatioon ja liiketoimintaan liittyviä päätöksiä, jotka vaikuttivat liikevaihdon laskuun. Stockmann-liiketoimintayksikön liiketoiminta pysyi tappiollisena koko vuoden osalta, mutta viimeinen vuosineljännes oli voitollinen, Latvanen toteaa.

Lähde: Stockmann-konsernin tilinpäätöstiedote 2019

– Lindexin koko vuoden tulos on vahva, ja kannattavuus on kasvanut kaikilla markkinoilla, myyntikanavissa ja liiketoiminta-alueilla. Viimeisen vuosineljänneksen aikana Lindexin oikaistu liiketulos parani hyvän myyntikatekehityksen ja kustannushallinnan ansiosta.

Stockmann jatkaa edelleen Lindexin omistuksen strategisten vaihtoehtojen selvittämistä. Latvanen toteaa tämän prosessin etenevän suunnitellusti.

 

Lähde: Stockmann-konsernin tilinpäätöstiedote 2019

Odotuksissa liikevoiton kasvua

Konserni kertoo jatkavansa sekä Stockmannin että Lindexin digitaalisten palveluiden kehittämistä. Stockmann myös uudistaa Helsingin ja Jumbon tavaratalojansa sekä avaa uuden verkkokaupan kesän 2020 aikana. 

Investointihankkeista tehdään päätöksiä pitkin vuotta ja suunniteltujen investointien arvioidaan olevan noin 45 miljoonaa euroa.

Maailmantalouden epävarmuustekijöiden odotetaan säilyvän vuoden 2020 ajan.

– Vuonna 2020 bruttokansantuotteen odotetaan kasvavan maltillisesti Stockmannin päämarkkinoilla. Vähittäiskauppamarkkinoiden odotetaan jatkuvan haastavina kuluttajatottumusten muutosten ja kasvavan kilpailun sekä kuluttajien kohtalaisen luottamusindikaattorin vuoksi.

Stockmann arvioi konsernin liikevoiton kasvavan selvästi vuonna 2020.

Stockmann ei jaa edelleenkään osinkoa. Edellisen kerran se maksoi osinkoa vuoden 2013 tuloksesta.

Stockmannin molemmat osakkeet olivat päivän kovimpien nousijoiden joukossa. 

Stockmann sijoittajille

 

Lisää aiheesta "Markkinat"