Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Danske Bankin Pasi Kuoppamäki ennustaa, ettei asuntojen hinnannousu jatku yhtä voimakkaana kuin korona-aikana on nähty.

Sijoitusasuntomarkkinoilla kasvaa sekä kysyntä että tarjonta

Vuokra-asumisen suosion kasvu pitää yllä vuokra-asuntojen kysyntää. Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäen mukaan tarjontaa monipuolistaa sekä isojen että pienten vuokranantajien määrän kasvu. Myös asuntojen uudistuotanto on vilkastunut.

Suomen Pankin mukaan kotitaloudet nostivat heinäkuussa 2021 uusia asuntolainoja 1,8 miljardin euron edestä, mikä on 87 miljoonaa euroa enemmän kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan. Uusista asuntolainoista sijoitusasuntoa varten otettiin 8,7 prosenttia. Sijoitusasuntolainojen osuus asutolainakannasta oli 7,9 prosenttia.

– Kun sijoitusasuntolainojen osuus uusista lainoista on suurempi kuin lainakannasta, sijoitusasuntolainojen osuus kasvaa, Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki selventää.

Hänen mukaansa vuokra-asumisen suosio ylipäätään on nousussa, eli vuokra-asuntojen kysyntä kasvaa.

– Ensiasunnon ostaminen on vaikeutunut, kun asuntojen hinnat etenkin kasvukeskuksissa ovat nousseet merkittävästi. Kaikki eivät välttämättä edes halua, ja vaikka olisi halua niin aina ei ole kykyä, hankkia sitä kallista ensiasuntoa. Eli vuokra-asuminen on jossain määrin yleistynyt, Kuoppamäki toteaa.

Korkosijoituksista sekä asuntomarkkinoille että osakkeisiin

Kakkua ovat jakamassa kasvavassa määrin yksityissijoittajat, mutta suuretkaan toimijat eivät ole markkinoilta kadonneet. Yksityissijoittajia siivittää asuntosijoittamiseen varsinkin matala korkotaso.

– Kun turvallisista korkosijoituksista ei ole tuottoa saanut, osa ihmisistä on suuntautunut osakesijoituksiin ja osalle asuntomarkkina tuntuu tutummalta ja turvallisemmalta. Myös osakesijoittaminen on vahvistunut merkittävästi, ja jotkut tekevät molempia.

Kuoppamäki uskoo kiinnostuksen asuntosijoittamiseen pysyvän yllä, vaikka osakemarkkinoilla on heiluntaa.

– Suomen taloudella menee kohtuuvahvasti, työllisyyskehitys on hyvää ja on syytä olettaa asuntomarkkinoiden pysyvän kohtalaisen vakaina, hän sanoo.

Asuntojen uudistuotanto on viime aikoina vilkastunut, mutta Kuoppamäen mukaan Suomen asuntomarkkinoille saattaa tulla myös uusia ulkomaisia toimijoita vuokra-asuntojen tarjontaa lisäämään.

Sijoitusasuntoa varten otettujen lainojen keskikoko Danske Bankissa on noin 100 000 euroa. Taulukko kertoo viiden suurimman maakunnan osuudet sijoitusasuntolainoista vuosina 2016–2021. Muiden alueiden osuus on selvästi pienempi. Lähde: Danske Bank

– Isot kansainväliset toimijat usein kriisin hetkellä vetäytyvät pienemmiltä markkinoilta, kuten Suomesta. Kun ajat paranevat, ne lähtevät hakemaan tuottoa, ja Suomen tuottotasot saattavat edelleenkin olla houkuttelevia.

Tilastokeskuksen kuluttajabarometrin mukaan suomalaisten asunnonostoaikeet ovat viime kuukausina pysyneet koholla. Kuoppamäki ei kuitenkaan usko hintojen nousevan aiempaan tahtiin.

– Veikkaisin, ettei asuntojen hintojen nousu ihan niin rapsakkana jatku, kuin nyt on nähty. Etätyö- ja muita tarpeita on jo jossain määrin saatu tyydytettyä.

Danske Bankin etu Osakesäästäjien jäsenille

Danske Bank tarjoaa Suomen Osakesäästäjien jäsenille asuntolainan ja sijoitusasuntolainan ilman kuluja. Normaalisti lainan toimitusmaksu on 0,60 % lainan pääomasta, mutta kuitenkin vähintään 300 euroa. 

Etkö ole vielä jäsen? Liity tästä. Loppuvuoden jäsenyys vain 19 euroa.

Lisää aiheesta "Markkinat"