Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Kuva: Jyrki Komulainen/Finavia.

Sijoittajien luotto Finnairiin rapisee

Finnairin liikevaihto huhti-kesäkuussa oli 793 miljoonaa euroa, mikä tarkoittaa 10,4 prosentin kasvua viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Siihen hyvät uutiset sitten loppuivatkin.

Finnairin vertailukelpoinen liiketulos oli vain 47,2 miljoonaa euroa, kun se viime vuoden Q2:lla ylsi 59,1 miljoonaan. 

Puolen vuoden tarkastelussa liiketulos on keventynyt vieläkin enemmän. Tammi-kesäkuussa 2018 Finnair teki 73,7 miljoonan euron liiketuloksen. Tämän vuoden vastaavana ajankohtana sitä kertyi vain 31 miljoonaa. Samaan aikaan Finnairin matkustajamäärät ovat kasvaneet 9 ja tarjotut henkilökilometrit 12,7 prosenttia.

Liiketuloksen selkeä pudotus volyymin kasvuun nähden heikensi myös sijoittajien luottamusta kansalliseen lentoyhtiöön. Kurssi romahti keskiviikon aikana peräti 13 prosenttia.

Yhtiö selittää odotettua kehnompaa tulosta polttoaineen hinnan nousulla, poikkeuksellisen suurilla huoltokustannuksilla sekä rahtiliikenteen ongelmilla erityisesti Aasian liikenteessä.

– Kokonaisuutena matkustajaliikenteemme kehittyi hyvin ja Euroopan-liikenne kasvoi odotustemme mukaisesti hyvin. Sen sijaan rahti ja matkapalvelut kärsivät vaikeammasta markkinaympäristöstä, toimitusjohtaja Topi Manner toteaa katsauksessa.

Finnair odottaa kapasiteettinsa kasvavan tänä vuonna 11-12 prosenttia ja liikevaihtonsa hiukan kapasiteetin kasvua hitaammin. Koko vuoden liiketuloksen yhtiö arvioi haarukkaan 4,5 – 6,0 prosenttia liikevaihdosta ”olettaen, että polttoaineen hinta ja valuuttakurssit eivät muutu merkittävästi”.

Yksinkertaisella matematiikalla se tarkoittaisi noin 3,1 miljardin euron liikevaihtoa ja 140 – 187 miljoonan euron liiketulosta. Viime vuoden liiketulos oli 169,4 miljoonaa euroa, joten ohjeistus vaikuttaa kovin optimistiselta.

 

Lähde: Finnairin puolivuosikatsaus 1.1.-30.6.2019

Finnairin sijoittajasivut

 

Lisää aiheesta "Markkinat"