Lehti suomalaiselle sijoittajalle

– Pörssissä valtion omistamat yhtiöt ovat jatkuvan kriittisen arvioinnin kohteena. Se on lopulta myös veronmaksajan etu, Danske Bankin Kaisa Kivipeto sanoo.

Sijoittajabarometri: valtion strategiset yhtiöt kiinnostavat – valtio ei

Syklit tulevat ja menevät, mutta yksi asia näyttää pysyvän vakaana: Kun pörssiyhtiön omistajien joukossa on valtio, se vaikuttaa kielteisesti yhtiön houkuttelevuuteen sijoituskohteena.

Tuoreessa Sijoittajabarometrissa arviot valtion omistajuudesta entisestään heikkenevät neljän vuoden takaisesta kyselystä. Asiantuntijat eivät näe periaatteellista ongelmaa valtion omistajuudessa pörssiyhtiöissä.

– En näe, että valtio olisi omistajana epäonnistunut tai vaikeuttanut yhtiöiden toimintaa laajemmin. Ovatko valtion omistukset haitanneet esimerkiksi Metso Outotecia? sijoituskouluttaja Svenne Holmström kysyy.

Danske Bankin senioristrategi Kaisa Kivipelto muistuttaa, että pörssissä valtion omistamat yhtiöt ovat jatkuvan kriittisen arvioinnin kohteena. Se on lopulta myös veronmaksajien etu.

– Pörssiyhtiöiden on toimittava läpinäkyvästi, mikä varmistaa yhtiöiden toiminnan tehokkuuden. On toki hyvä kysymys, onko yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisen infran ylläpitäminen pörssiyhtiössä paras ratkaisu, Kivipelto pohtii.

Sijoituspäätöksiin ei vaikutusta

Pörssiyhtiöiden omistusrakenne ei näytä vaikuttavan ratkaisevasti yksityissijoittajien päätöksiin. Uniper-kohusta huolimatta Fortum on edelleen kymmenen kiinnostavimman kotimaisen yhtiön joukossa.

Fortum ja viidenneksi kiinnostavimmaksi arvioitu Neste ovat Valtioneuvoston kanslian vastuulla olevia strategisia omistuksia, joissa valtion omistusosuus on merkittävä.

Niin ikään valtion strategisten omistusten joukkoon kuuluva SSAB oli yksityissijoittajien mukaan viidenneksi kiinnostavin ulkomainen yhtiö viime kevään kyselyssä. Nyt SSAB:n sijoitus laskee sijalle 12. Yksityissijoittajat uumoilevat teräsyhtiöiden syklin kääntyvän.

Näin tutkittiin

Syksyn 2022 Sijoittajabarometriin vastasi lokakuussa 2 456 Suomen Osakesäästäjien jäsentä ja Pörssisäätiön uutiskirjeen tilaajaa. Tutkimukseen lähetettiin sähköpostitse 38 070 kutsua, joten vastausprosentti on 6,5. Aineisto kerättiin 11.-18.10.2022.

Tutkimuksen on tehnyt Tietoykkönen Suomen Osakesäästäjien, Suomen Pörssisäätiön ja Viisaan Rahan toimeksiannosta. Vuodesta 2014 alkaen Sijoittajabarometri on tehty kahdesti vuodessa. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää yksityissijoittajien sijoituskäyttäytymistä ja heidän näkemyksiään talouden ja sijoitusmarkkinoiden kehityksestä.

 

Lue koko juttu

Syksyn Sijoittajabarometrin tulokset on julkaistu Viisaan Rahan numerossa 7/2022.

Osakesäästäjien jäsenenä pääset lukemaan uusimman lehden sekä kaikki aiemmin ilmestyneet numerot.

Jäsenenä saat lukuisia rahanarvoisia jäsenetuja sekä Viisas Raha -lehden kahdeksan kertaa vuodessa. Nuorten Osakesäästäjien jäsenyys maksaa vain 15 euroa vuodessa. Liity jäseneksi! Voit myös ostaa jäsenyyden lahjaksi täältä.

Lisää aiheesta "Markkinat"