Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Pitkän uran Nokialla tehnyt Sari Baldaufi on vahva ehdokas Nokian hallituksen seuraavaksi puheenjohtajaksi. Kuva: Nokia

Siilasmaa jättää Nokian hallituksen puheenjohtajuuden, tilalle nousemassa varapuheenjohtaja Sari Baldauf

Vuoden kestäneen seuraajasuunnittelun tuloksena verkkolaiteyhtiön hallituksen nimitysvaliokunta esittää Risto Siilasmaan seuraajaksi hallituksen nykyistä varapuheenjohtajaa Baldaufia. Uudeksi varapuheenjohtajaksi ehdotetaan myös jo Nokian hallituksessa istuvaa Sammon Kari Stadighia.

Sari Baldaufia esitetään Nokian hallituksen seuraavaksi puheenjohtajaksi. Yhtiön hallitusta viimeiset 12 vuotta vetänyt Risto Siilasmaa on ilmoittanut, ettei ole enää käytettävissä puheenjohtajaksi ensi kevään yhtiökokouksessa.

Siilasmaa valittiin Nokian hallitukseen vuonna 2008 ja hänet nimitettiin hallituksen puheenjohtajaksi vuonna 2012, Jorma Ollilan seuraajaksi. Siilasmaa toimi Nokian myös väliaikaisena pääjohtajana 2013-2014. 

- Puheenjohtajakauteni aikana olemme muuntaneet Nokian yhdeksi maailman johtavista verkkoteknologiatoimijoista, jolla on vahva perusta tulevaisuutta ajatellen. Tämä on vaatinut useita perustavanlaatuisia strategisia askeleita mukaan lukien Nokian matkapuhelinliiketoiminnan myyminen Microsoftille, NSN-verkkoliiketoiminnan täyden omistuksen hankkiminen sekä Alcatel-Lucentin hankkiminen. Tämä matka ja muutokset eivät ole olleet helppoja ja haluan kiittää kaikkia Nokiassa heidän päättäväisyydestään ja sitoutumisestaan, väistyvä puheenjohtaja Siilasmaa toteaa.

- Nyt olemme jälleen uuden muutoksen keskellä, kun historiallinen siirtymä 5G:hen on toteutumassa. Vaikka tiedämme, että Nokialla on tiettyjä lyhyen aikavälin haasteita tämän teknologian kehittyessä, olen luottavainen, että olemme ryhtyneet oikeisiin toimenpiteisiin vastataksemme näihin haasteisiin. Monet Nokian osat menestyvät hyvin ja toteutamme strategiaamme monipuolistamalla liiketoimintaamme yritysasiakkaisiin ja rakentamalla ohjelmistoliiketoimintaamme.

Hallituksen yksimielinen esitys

Nokian nimitysvaliokunta on yhtiön mukaan suunnitellut puheenjohtajavaihdosta lähes vuoden ajan. Valiokunta ja koko hallitus esittävät yhteisymmärryksessä varapuheenjohtaja Sari Baldaufin valitsemista uudeksi puheenjohtajaksi. Samalla esitetään, että Nokian hallituksessa vuodesta 2011 istunut Sammon konsernijohtaja Kari Stadigh valittaisiin varapuheenjohtajaksi.

Molemmat Baldauf ja Stadigh ovat sekä henkilöstö- että nimitysvaliokunnan jäseniä. Ehdotukset ovat ehdollisia sille, että heidät valitaan uudelleen Nokian hallitukseen ensi kevään yhtiökokouksessa.

Pitkän uran Nokiassa tehnyt, yhtiön entinen varatoimitusjohtaja Sari Baldauf valittiin verkkolaiteyhtiön hallitukseen riippumattomana hallituksen jäsenenä vuonna 2018 ja hänet nimitettiin varapuheenjohtajaksi tänä keväänä. Hän on myös Daimlerin hallintoneuvoston ja nimitysvaliokunnan jäsen sekä Aalto yliopiston hallituksen jäsen.

Baldauf oli Nokian verkkoliiketoiminnan johtaja vuosina 1998-2005 ja sitä ennen hän toimi useissa Nokian johtotehtävissä Suomessa ja Yhdysvalloissa. Hän oli vuoteen 2018 saakka Fortumin hallituksen puheenjohtaja sekä Deutsche Telecomin hallintoneuvoston jäsen.

- Minulle on kunnia, että minua ehdotetaan palvelemaan Nokiaa ja sen osakkeenomistajia hallituksen puheenjohtajana. Risto ja minä olemme työskennelleet läheisesti sen jälkeen, kun minut nimitettiin varapuheenjohtajaksi toukokuussa. Näen selkeän mahdollisuuden auttaa pitkän aikavälin arvon luomisessa osakkeenomistajille ja odotan läheisen työskentelyn jatkamista hallituksen ja Nokian toimitusjohtajan Rajeev Surin kanssa. Rajeev ja hänen tiiminsä työskentelevät lujasti vastatakseen sekä lyhyen aikavälin haasteisiin että vahvistaakseen Nokian pitkän aikavälin arvoa luovia tekijöitä, Baldauf sanoo. 

- Risto on ollut erinomainen kumppani aikana, jolloin Nokia on läpikäynyt merkittäviä muutoksia. Kiitän häntä kaikesta hänen tekemästään kovasta työstä ja tuesta kaikkien Nokian työntekijöiden puolesta. Odotan innolla työskentelyä Sarin, Nokian uuden hallituksen puheenjohtajan kanssa, toimitusjohtaja Rajeev Suri puolestaan toteaa.

Nokia aikoo julkistaa kutsun varsinaiseen yhtiökokoukseen ja hallituksen ehdotukset kokonaisuudessaan viimeisen neljänneksen ja koko vuoden 2019 katsauksen julkistamisen jälkeen. Nokian varsinainen yhtiökokous on suunniteltu pidettäväksi 8. huhtikuuta 2020.

Kurssi lähes ennallaan

Siilasmaan ottaessa puheenjohtajuuden toukokuussa 2012 Nokian osakkeen arvo oli noin 2,33 euroa.  Ylimmillään kurssi kävi maaliskuussa 2015 reilussa seitsemässä eurossa.

Tänään osake on ollut Helsingin pörssissä pienessä nosteessa - kello 16.29 Nokian osakkeesta maksettiin 3,20 euroa, missä oli 1,7 prosenttia hyvää maanantain päätöskurssiin nähden. Tämän vuoden alun hintaan verrattuna Nokian osakkeesta on kuitenkin sulanut 36,5 prosenttia.

Pörssin yleisindeksi OMXH oli iltapäivällä taipunut 0,3 prosentin laskuun.

Lisää aiheesta "Markkinat"