Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Stora Enso on päättänyt investoida noin 350 miljoonaa euroa Oulun paperitehtaan muuntamiseen pakkauskartonkitehtaaksi. Kuva: Stora Enso

Sellumarkkinoilla pohjat nähty? Handelsbankenin metsäsektorin suosikkiosake voi hyötyä tästä eniten

Viime vuonna sellun hinta huiteli ennätyslukemissa, mutta tänä vuonna ollaan menty päinvastaiseen suuntaan hyytyneen talouskasvun imussa. Tämä on rasittanut metsäsektorin yhtiöiden tuottoja, sanoo Handelsbanken.

Handelsbanken kuitenkin uskoo, että sellu-, paperi- ja pakkausmarkkinoilla pohjat on nyt saavutettu.

- Varastojen täydennys on jo kovassa vauhdissa Kiinassa ja odotamme Euroopan seuraavan perässä. Kiristyvän tarjonnan pitäisi tukea sellun hintoja 2020-2022. Näemme edelleen pitkän ajan fundamentit hyvinä sellumarkkinoilla. Kysyntäajureita riittää ja tarjontadynamiikka on kunnossa, pankki toteaa tuoreessa arviossaan.

- Pidemmän päälle väitämme, että sektori on hyvin asemoitunut korvaamaan perinteisiä petrokemian tuotteita biopolttoaineilla, uudenlaisilla pakkauksilla ja muilla uusilla tuotteilla, joita kehitetään yhä kasvavassa määrin.

Ruotsin puolella metsäyhtiöt SCA ja Holmen ovat tarkastelleet metsäomistustensa arvostuksia. Handelsbankenin mukaan metsäomistukset käsittävät kummankin yritysarvosta noin 80 prosenttia ja tehdyt arvostuksien tarkastelut ovat tukeneet yhtiöiden osakekursseja.

- Stora Enso ei ole vielä tehnyt vastaavaa uudelleenarviota, mutta yhtiö on indikoinut, että vertailukelpoinen osuus yritysarvosta olisi 58 prosenttia.

Metsäsektorin suosikkiosake

Handelsbanken pitää Stora Ensoa vahvimpana poimintana pohjoismaisella metsäsektorilla. Monilla muilla pankeilla ja analyysiyhtiöillä ykkössuosikki on UPM.

- Ensinnäkin odotamme sellun hinnan kohoavan ensi vuonna ja Stora Enso on silloin suurin hyötyjä. Odotamme positiivista tuottovirettä ja olemme ennusteissamme konsensusta optimistisempia. Toiseksi Stora Ensolla on hyvä asema pakkausmarkkinoilla nyt, kun muovia korvataan muilla tuotteilla. Ennustamme Consumer Board -divisioonan tuottojen elpyvän edelleen. Kolmanneksi meillä on positiivinen näkemys Oulun tehtaan konversiosta, jossa paperitehdas muutetaan pakkauskartonkitehtaaksi, analyytikko Markku Järvinen luonnehtii.

Handelsbankenin sijoitussuositus Stora Enson osakkeelle on ”osta” ja tavoitehinta 14 euroa.

Keskiviikkona kello 17.17 metsäyhtiön osakkeella käytiin Helsingin pörssissä kauppaa 12,17 euron hintaan, jossa oli nousua 2,2 prosenttia edellispäivän päätöstasoon nähden.

Samaan aikaan pörssin yleisindeksi OMXH oli 1,2 prosentin plussissa.

Lisää aiheesta "Markkinat"