Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Sampo paransi tulostaan – vahinkovakuuttaminen kannattaa

Sampo-konsernin heinä-syyskuun tulos ei aivan yltänyt analyytikkojen ennusteisiin. Hyvään tuloskehitykseen vaikutti merkittävimmin tytäryhtiö If. Konsernin brittiläisen moottoriajoneuvovakuutuksiin keskittyneen Hastings Groupin hankinta on loppusuoralla.

Sampo-konsernin tulos ennen veroja oli vuoden kolmannella neljänneksellä 485 miljoonaa euroa, kun se vuotta aiemmin oli 92 miljoonaa euroa. Analyytikkojen konsensusennuste oli 513 miljoonaa euroa.

Samalla ajanjaksolla osakekohtainen tulos oli 0,70 euroa, kun se vuotta aiemmin oli 0,01 euroa. Analyytikot odottivat 0,75 euron tulosta osakkeelta.

Markkina-arvoin laskettu osakekohtainen tulos nousi 1,12 euroon vuodentakaisesta -0,24 eurosta.

Konsernijohtaja Torbjörn Magnusson mukaan Sampo-konsernin heinä-syyskuun tuloskehitykseen vaikutti merkittävimmin tytäryhtiö If, joka kerrytti maksutuloaan yli viisi prosenttia.

If maksaa Sampo Oyj:lle osinkoa 6 300 miljoonaa Ruotsin kruunua  eli noin 600 miljoonaa euroa joulukuussa 2020.

Magnusson pitää myös Nordean kolmannen neljänneksen tuloslukuja rohkaisevia. Sammolle kirjattiin Nordean kolmannen vuosineljänneksen nettotuloksesta 166 miljoonaa euroa.

– Yhtiö paransi sekä kustannustehokkuuttaan että kasvatti markkinaosuuttaan. Nordean vahva taloudellinen asema merkitsee samalla myös sitä, että yhtiö on hyvässä asemassa osingonmaksun näkökulmasta. Nordea pyrkii maksamaan osinkoa tilikaudelta 2019 kunhan se saa tarvittavat viranomaisluvat.Magnusson toteaa tulostiedotteessa.

Mandatumin tulos ennen veroja oli 60 miljoonaa euroa, kun se vuotta aiemmin oli 75 miljoonaa.

Tanskalaisen Topdanmarkin tulos ennen veroja oli 46 miljoonaa euroa, kun viime vuoden vertailukaudella yhtiö teki 34 miljoonan euron tuloksen.

– Topdanmark on myös toistamiseen ilmoittanut aikovansa maksaa tilikauden 2019 osingon ja kun Mandatumillakin on hyvin vankka vakavaraisuusasema, luotan siihen, että Sammolla ei ole kassavirtaongelmia maksaa osinkoa keväällä osinkopolitiikkansa mukaisesti.

Koronaviruspandemia kasvatti If:n korvauskuluja

Vakuutusyhtiö If:n tammi-syyskuun korvauskuluja kasvattivat pääosin koronaviruspandemian vuoksi asetetut matkustusrajoitukset. Bruttomääräiset korvauskulut nousivat noin 35 miljoonan euroon. 

Vahingoista valtaosa kohdistui henkilöasiakasliiketoimintaan ja Norjaan. If:llä on tämäntyyppisten vahinkojen varalta jälleenvakuutussuoja, jossa yhtiölle itselleen jäävä osuus on noin 10 miljoonaa euroa.

– Hallitusten purettua rajoituksia toisen vuosineljänneksen lopusta alkaen vahinkotiheys jatkoi heinä-syyskuussa palautumistaan kohti tavanomaista tasoaan, joskin maa- ja liiketoimintakohtaisin eroin ja poikkeavan tilanteen yhä jäädessä vaikuttamaan tiheyteen jonkin verran, Sampo kertoo tulostiedotteessa.

Brittiläinen Hastings Group kasvattamaan vahinkovakuutusliiketoimintaa

Sammon 70 prosentin hankintaosuuden arvo vahinkovakuutusyhtiöstä olisi noin 1,29 miljardia euroa.

Hastings on englantilainen vahinkovakuutusyhtiö, joka on keskittynyt moottoriajoneuvovakuutuksiin. Yhtiö on listattu Lontoon pörssissä ja sen markkina-arvo on noin 1,1 miljardia puntaa eli noin 1,2 miljardia euroa

Sammon strategisena tavoitteena on kasvattaa entisestään toimintaansa vahinkovakuutusliiketoiminnassa, josta sillä on entuudestaan laaja kokemus ja tietämys.

– Hastingsin hankkiminen tarjoaisi kiinnostavan toiminta-alustan yksillä maailman digitaalisesti edistyksellisimmillä markkinoilla, yhtiö tiedotti elokuussa.

Magnussonin mukaan käteisostotarjous Hastings Group Holdings Plc:stä etenee suunnitelmien mukaisesti ja osakkeenomistajien tarvittavat enemmistöt hyväksyivät ostotarjouksen 29.9.2020.

– Kaikki viranomaisluvat ja kilpailuoikeudelliset hyväksynnät on saatu. Toivotamme Hastingsin tervetulleeksi konserniimme, kunhan hyväksymisprosessi saadaan loppuun tuomioistuinkäsittelyssä, joka on suunniteltu järjestettäväksi 13.11.2020.

Dagens Industri uutisoi lokakuun alussa, että Sampo olisi harkitsemassa Nordeasta luopumista muutaman vuoden sisällä. 

Magnusson ei kommentoinut asiaa tulostiedotteessa.

Lähde: Sampo-konsernin osavuosikatsaus tammi-syyskuu 2020

Sampo Group sijoittajille

Sampo Group osavuosikatsaus (pdf)

Lisää aiheesta:

Sampo ja RMI tekivät ostotarjouksen brittiläisestä vahinkovakuutusyhtiöstä Hastings Groupista

Sammolta odotuksenmukainen tulos – If teki tulosta

Sampo vahvisti harkitsevansa ostotarjousta brittiläisestä Hastings Groupista - vakuutusyhtiön markkina-arvo on noin 1,2 miljardia euroa

Sampo oli toukokuussa Nordnetin ostetuin kannoillaan Telia ja Cargotec

Markkinaheilunta leikkasi kunnon siivun Sammon tuloksesta

Sampo piti pintansa haasteista huolimatta – voitonjakopolitiikka meni uusiksi ja osinko laskee

Lisää aiheesta "Markkinat"