Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Saksalaisyritysten tunnelmat odotettua synkemmät

Maaliskuun orastava optimismi haihtui kevään edetessä etenkin teollisuudesta.

Tulevaisuuden odotukset ovat muuttuneet Saksassa kevään mittaan vaisummiksi, kertoo tuore tutkimus. Liike-elämän talousluottamusta kuvaava Ifo-indeksi painui huhtikuussa lukemaan 99,2 maaliskuisesta 99,7:stä. Muutos oli yllätys, sillä ekonomistit olivat uutistoimisto Reutersin ennusteen mukaan odottaneet tunnelmien kohentuvan hienokseltaan 99,9 pisteeseen.

-Maaliskuussa nähty kevyt optimismin pilkahdus on haihtunut huhtikuussa. Yritykset ovat vähemmän tyytyväisiä nykytilanteeseensa ja Saksan talouden vauhti hidastuu edelleen, kyselyä toteuttavan Ifo-instituutin johtaja Clemens Fuest summasi tilannetta.

Kuukaudessa tunnelmat olivat muuttuneet pessimistisemmiksi etenkin teollisuudessa, jonka alaindeksi oli vajonnut lukemaan 4,0 maaliskuun 6,7:stä. -Yritysten käsitys nykytilasta oli jälleen huonontunut, mutta pessimismi oli kasvanut myös lähikuukausia kohtaan, Fuest totesi.

Kapasiteetin käyttöaste oli painunut 0,8 prosenttiyksikköä 85,4 prosenttiin. Se on kuitenkin yhä pitkän ajan keskiarvoa, 83,7 prosenttia, korkeampi.

Tukku- ja vähittäiskaupassa pakitettiin 7,1:een edelliskuun 8,2:sta. Palvelusektorilla tunnelmat olivat hieman parantuneet, 26,1:stä 26,3:een, samoin kuin rakentajilla 20,4:stä 21,4:ään.

Palvelupuolella etenkin tulevaisuuden odotukset olivat kohentuneet, vaikka nykytilanne nähtiin hieman aiempaa huonompana. Kauppiaat puolestaan kokivat nykytilanteen erittäin positiiviseksi, mutta varsinkin vähittäiskaupan puolella tulevaisuuden odotuksia oli madallettu.

Optimismi kuitenkin kukki rakennusalalla, jonka indeksi jatkoi nousua huhtikuussa.

-Yritykset olivat huomattavan tyytyväisiä nykytilaan, joka on erinomaisen otollinen. Kuitenkin epäilykset siitä, kuinka kauan rakennusbuumi voi jatkua, olivat kohonneet.

Ifo-indeksin pitkän aikavälin (1991-2019) keskiarvo on 98,14.

Lisää aiheesta "Markkinat"