Lehti suomalaiselle sijoittajalle

SSH antoi tulosvaroituksen – koko vuoden myynti jää odotuksista ja valuutoistakin tulee lunta tupaan

Tietoturvayhtiö leikkasi huomattavasti odotustaan kuluvan vuoden liikevaihdostaan. Kurssi painui tiukkaan laskuun Helsingin pörssissä.

SSH laski selvästi näkymiään kuluvan vuoden liikevaihdosta. Yhtiö arvioi nyt ohjelmistoliiketoiminnan, johon sisältyvät lisenssimyynti, palvelumyynti ja jatkuvat tuotot, vertailukelpoisilla valuuttakursseilla lasketun liikevaihdon jäävän tänä vuonna jonkin verran viime vuotta alhaisemmaksi.

Aiemmin SSH oli ennakoinut liikevaihtonsa kasvavan yli kymmenen prosenttia viime vuoden 15,6 miljoonasta eurosta. Alkuperäisen ohjeistuksen saavuttaminen olisi tarkoittanut 17,1 miljoonan euron liikevaihtoa.

SSH:n mukaan keskeisimmät tekijät liikevaihdon aikaisemmin arvioitua heikompaan kehitykseen ovat palvelumyynnin ennakoitua suurempi, noin 1,0 miljoonan euron liikevaihdon lasku viime vuoden tasolta.

- Saimme useita suuria palvelutoimeksiantoja valmiiksi viime vuonna ja uudet toimeksiannot tänä vuonna ovat olleet pienempiä, yhtiö kertoo.

Lisäksi euron heikkeneminen Yhdysvaltain dollaria vastaan vaikuttaa negatiivisesti SSH:n vertailukelpoisin valuuttakurssein raportoitavaan liikevaihtoon.

Kolmas syy on yhtiön mukaan sen NQX-verkkosalain-palomuurituotteen myynnin käynnistymisen lykkääntyminen edelleen.

- Vaikka olemme saaneet selviä indikaatioita kiinnostuksesta tuotteeseen, pitkät hankintaprosessit siirtävät merkittävän myynnin alkamisen vuodelle 2020.

Silti positiivinen tulevaisuutta kohtaan

 Tulosvaroituksesta huolimatta SSH on luottavainen tulevaisuutensa suhteen.

- Liikevaihdon laskusta huolimatta tulevaisuuden näkymät ovat positiiviset: jatkuvat tuottomme ovat kasvaneet ja ohjelmistotilausten määrä on noussut, mikä rakentaa vahvaa pohjaa tulevaisuuden kasvulle. Tänä vuonna olemme myös saaneet useita uusia Universal SSH Key Manager (UKM) -asiakkuuksia, joiden arvioimme johtavan lisätilauksiin. Etenemme PrivX-liiketoiminnassamme kaikilla maantieteellisillä alueilla. Arvioimme NQX-liiketoiminnan alkavan tuottaa liikevaihtoa vuonna 2020, yhtiö kertoo.

SSH täsmensi kuitenkin myös keskipitkän aikavälin tavoitteitaan niin, että nyt tähtäimessä on kasvu, joka ylittää tietoturvamarkkinan arvioidun vuotuisen kymmenen prosentin kasvun. Lisäksi yhtiö tutkii myös epäorgaanisia kasvumahdollisuuksia. Merkittävät liikevaihdon kasvun vaihtelut eri neljänneksillä ovat edelleen mahdollisia suurien kauppojen ajoituksesta johtuen.

Edellisessä ohjauksessaan SSH tavoitteli keskipitkällä tähtäimellä markkinoiden kymmenen prosentin kasvua vastaavaa tai nopeampaa kasvua, ja tutkaili myös epäorgaanisia kasvumahdollisuuksia.  

Kurssi rymisteli laskuun

Tiistai-iltana pörssin sulkeutumisen jälkeen annettu tulosvaroitus sysäsi SSH:n kurssin heti aamusta selvään laskuun. Kello 11.46 sukellus oli syventynyt jo 8,7 prosenttiin, jolla hinta oli laskenut 1,155 euroon. Tämä oli toistaiseksi myös päivän alin hinta.

Samaan aikaan pörssin yleisindeksi OMXH oli prosentin miinuksella.

Lisää aiheesta "Markkinat"