Lehti suomalaiselle sijoittajalle

S-Pankki ostaa Handelsbankenin sijoituspalvelut – miten käy rahastoille?

Viisas Raha kysyi S-Pankilta, mitä Handelsbankenin Ruotsiin rekisteröidyille rahastoille tapahtuu kaupan myötä.

Handelsbanken tiedotti viime viikolla myyvänsä osan Suomen-liiketoiminnoistaan. Pankin pk-yritysliiketoiminnan ostaa Oma Säästöpankki ja henkivakuutusliiketoiminnan Henki-Fennia. S-Pankki puolestaan ostaa Handelsbankenin Suomen henkilöasiakas- sekä varainhoito- ja sijoituspalveluliiketoiminnot.

Handelsbankenilla on vain Ruotsiin rekisteröityjä rahastoja, joten mitä niille tapahtuu kaupan myötä?

− Kauppa ei vaikuta Handelsbanken-rahastojen hoitamiseen ja hallinnointiin, vaan rahastojen hoitamisesta ja hallinnoista huolehtii jatkossakin Handelsbankenin Ruotsissa sijaitseva tytäryhtiö Handelsbanken Fonder AB. S-Pankki-rahastoja puolestaan hallinnoi nyt ja jatkossa S-Pankki Rahastoyhtiö Oy, joka on S-Pankki Oyj:n tytäryhtiö, kertoo S-Pankin varallisuudenhoitoa luotsaava varatoimitusjohtaja Hanna Porkka.

− Kaupan myötä S-Pankki alkaa jaella Handelsbanken Fonder AB:n hallinnoimia rahastoja asiakkaidensa käyttöön S-Pankki-rahastojen lisäksi.

Rahastojen hoitamiseen ja hallinnointiin ei siis toistaiseksi ole tulossa muutoksia. Handelsbankenin asiakkaiden asiointi jatkuu muutenkin vielä jonkin aikaa vanhaan tapaan, sillä kaupan odotetaan toteutuvan vasta vuoden 2024 jälkimmäisellä puoliskolla. Kun kauppa on toteutunut, Porkan mukaan sekä Handelsbankenista siirtyvien asiakkaiden että S-Pankin vanhojen asiakkaiden käytössä oleva rahastovalikoima monipuolistuu.

Kauppa ei edellytä asiakkailta toimia tässä vaiheessa, ja asiakkaille tiedotetaan kaupan etenemisestä.

Neljänneksi suurimmaksi

Kun kauppa toteutuu, noin 230 Handelsbankenin työntekijää ja lähes kaikki Suomen konttorien vuokrasopimukset siirtyvät S-Pankille.

− Kaupan myötä vahvistamme asemiamme suomalaisten pankkina. Asuntolaina- ja talletuskantamme kasvavat, ja meistä tulee molemmilla osa-alueilla Suomen markkinoiden neljänneksi suurin toimija, sanoo S-Pankin toimitusjohtaja Riikka Laine-Tolonen.

Kauppa vahvistaa myös S-Pankin asemaa varainhoitajana, sillä sen myötä esimerkiksi pankin Private Banking -asiakkaiden määrä lähes tuplaantuu.

Lisää aiheesta "Markkinat"