Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Perinteiset green bond –alat säilyvät, mutta rinnalle voi tulla tulee uusia esimerkiksi autoteollisuudesta.

Ruotsalaiset edellä vihreissä joukkolainoissa

Ruotsalaiset yhtiöt ovat hyödyntäneet green bond –rahoitusta onnistuneesti jo vuosia. Suomessa trendi on vasta aluillaan.

Vihreiden joukkolainojen eli green bondien liikkeeseen laskut ovat kasvaneet 42 prosenttia vuoden takaisesta. Tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä maailman eri yhtiöt, paikallishallinnot, valtiot ja rahoituslaitokset ovat hakeneet sijoittajilta rahoitusta hiilidioksidipäästöjä vähentäviin hankkeisiin lähes 50 miljardilla dollarilla.

Pohjoismaissa sijoittajan mahdollisuudet vaikuttaa rahoillaan ilmastonmuutoksen hillitsemiseen ovat laajat. Tarjolla on vaikkapa vastuullisesti hoidettua metsää Pohjois-Ruotsista, tuulivoimaa Pohjanmereltä ja vähähiilistä toimistovuokrausta Norjasta.

LähiTapiola Varainhoidon salkunhoitajan Kari Pihkalan mukaan etenkin ruotsalaiset yhtiöt ovat onnistuneet hyvin hakemaan rahoitusta hiilidioksidipäästöjä vähentäviin hankkeisiinsa. Suomessa vasta viisi yritystä on laskenut liikkeeseen vihreitä velkakirjoja.

– Todennäköisesti suomalaiset ovat perinteisesti varovaisempia uuden omaksumiseen. Mieluiten katsotaan ensin, mitä naapurit tekevät. Lisäksi suomalaisten yritysten voi olla vaikea löytää riittävän suuria hankkeita, joista saa koottua suurehkon velkakirjan, Pihkala sanoo.

Hän hoitaa LähiTapiolan keväällä perustettua Vaikuttaja korko –joukkolainarahastoa, joka sijoittaa muun muassa vihreisiin joukkolainoihin. Rahasto on sijoittanut esimerkiksi kantaverkkoyhtiö Fingridin vuonna 2027 erääntyvään vihreään velkakirjaan.

Viherlainojen tarjonta laajenee

Vihreiden joukkolainojen tarjonta kasvaa, kun yhä useammat yhtiöt laskevat liikkeeseen omia lainojaan.

Pihkala uskoo, että perinteiset green bond –alat pitävät pintansa, mutta rinnalle tulee uusia liikkeeseen laskijoita esimerkiksi autoteollisuudesta.

– Uusiutuva energia, energiatehokkaat rakennukset ja erilaiset ympäristöhankkeet säilyvät tärkeimpinä green bondien rahoituskohteina. Varmasti rahoitettavaksi tulee uusia hiilipäästöjä vähentäviä projekteja. Autoteollisuus voi olla yksi ala, kun siirrytään enemmän sähköautoihin. Myös telealan yhtiöt saattavat hakea rahoitusta tämän tyyppisillä joukkolainoilla, Pihkala sanoo.

Hän muistuttaa uusien rahoituksen hakijoiden vaativan sijoittajilta tarkkaavaisuutta. Hankkeiden pitää pystyä osoittamaan, että ne vähentävät hiilipäästöjä oikeasti.
 

 

Lisää aiheesta "Markkinat"