Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Neleksen uusin venttiiliteknologiakeskus Kiinan Jiaxingissa aloitti toimintansa heinäkuun alussa. Kuva: Neles

Ruotsalainen Alfa Laval ostaa vastasyntyneen Neleksen – käteisostotarjous 11,50 euroa osakkeelta

Kaupan myötä ruotsalainen Alfa Laval kasvattaisi liikevaihtoaan noin 14 prosenttia. Ostotarjous herätti heti keskustelun: Lipuuko suomalainen osaaminen muihin käsiin?

Heinäkuun alussa Metson ja Outotecin yhdistyessä Metson venttiililiiketoiminnasta eriytyi itsenäiseksi yhtiöksi Neles Oyj, jonka  pörssitaival on kestänyt siis vasta 12 päivää.

Tänään ruotsalainen Alfa Laval ja Neles allekirjoittivat yhdistymissopimuksen, jonka mukaan Alfa Laval tekee vapaaehtoisen käteisostotarjouksen kaikista Neleksen liikkeeseen lasketuista ja ulkona olevista osakkeista, jotka eivät ole Neleksen tai minkään sen tytäryhtiön hallussa.

Ostotarjouksessa Neleksen osakkeenomistajille tarjotaan 11,50 euron käteisvastike jokaista Neleksen liikkeeseen laskettua ja ulkona olevaa osaketta kohden, jolloin Neleksen osakkeiden yhteenlaskettu arvo on noin 1 727 miljoonaa euroa.

Päätöksen tekoon osallistuneet Neleksen hallituksen jäsenet ovat yksimielisesti päättäneet suositella ostotarjouksen hyväksymistä.

Tarjousvastike sisältää preemion, joka on noin 32,8 prosenttia verrattuna Neleksen osakkeen päätöskurssiin (8,658 euroa) Nasdaq Helsingin pörssilistalla viime perjantaina, eli viimeisenä kaupankäyntipäivänä ennen ostotarjouksen julkistamista.

Preemio on noin 29,6 prosenttia prosenttia verrattuna kaupankäyntimäärillä painotettuun Neleksen osakkeen keskikurssiin Nasdaq Helsingissä ajanjaksolla 1.7-10.7.2020.

Mikäli Alfa Laval saa haltuunsa yli 90 prosenttia Neleksen liikkeeseen lasketuista ja ulkona olevista osakkeista, Alfa Lavalin aikomuksena on aloittaa osakeyhtiölain (624/2006, muutoksineen) mukainen pakollinen lunastusmenettely Neleksen jäljellä olevien osakkeiden hankkimiseksi.

Mikäli Alfa Laval saisi haltuunsa vähemmän kuin 90 prosenttia, mutta enemmän kuin kaksi kolmasosaa (2/3) Neleksen liikkeeseen lasketuista ja ulkona olevista osakkeista ja äänistä, Alfa Laval arvioisi vaihtoehtoja jäljellä olevien Neleksen osakkeiden hankkimiseksi pidemmällä aikavälillä, ja on mahdollista, että Neles olisi tiettyjen yritysjärjestelyiden kohteena.

"Yhtiöt sopivat toisilleen lähes täydellisesti"

– Ehdotetulla yrityskaupalla on vahva teollinen logiikka: Liiketoimintamme täydentävät toisiaan hyvin, ja niillä on vain vähän päällekkäisiä toimintoja, Alfa Lavalin toimitus- ja pääjohtaja Tom Erixon sanoo yhtiöiden tiedotteessa.

– Alfa Lavalilla on resursseja investoida Nelekseen ja tukea sen kehitystä tulevina vuosina, samalla kun maailmanlaajuinen palveluverkostomme tarjoaa Nelekselle ”plug and play” -tyyppisen alustan. Omistajana Alfa Laval olisi sitoutunut Neleksen strategiaan ja liiketoimintasuunnitelmaan tarjoten samalla tehokkaan alustan tulevan kasvun mahdollistamiseksi. Yhtiöt sopivat toisilleen lähes täydellisesti, Erixon jatkaa.

Viimeksi Alfa Laval on ostanut tanskalaisen Aalborg Industriesin (2011) ja norjalaisen Frank Mohnin (2014).

Neles ja Alfa Laval muodostaisivat yhdessä suuremman maailmanlaajuisen toimijan virtauksensäätömarkkinalla. Yhdistymisen jälkeen Neleksestä tulisi kiinteä osa Alfa Lavalin organisaatiorakennetta säilyttäen kuitenkin pääasiallisesti operatiivisen rakenteensa. 

Yhdistyneen yhtiön yhdistetty liikevaihto 31.3.2020 päättyneeltä kahdentoista kuukauden jaksolta oli noin 53,8 miljardia Ruotsin kruunua: Alfa Laval 47,0 miljardia Ruotsin kruunua ja Neles 642 miljoonaa euroa ja sillä olisi yhteenlaskettuna maailmanlaajuisesti noin 20 300 työntekijää.

– Pidämme tätä tarjousta selkeänä osoituksena vuosien aikana tekemästämme hyvästä ja vahvasta työstä. Se tarkoittaa, että Alfa Lavalilla on uskoa ja arvostusta strategiaamme, tuotteitamme ja ennen kaikkea henkilöstömme osaamista kohtaanNeleksen toimitus- ja pääjohtaja Olli Isotalo kommentoi.

Lipuuko suomalainen osaaminen toisiin käsiin

Valtion sijoitusyhtiö Solidiumin toimitusjohtaja Antti Mäkinen kommentoi Neleksen myyntiaikeita tuoreeltaan Kauppalehdelle.

– Kaikkien suomalaisten pitäisi olla nyt harmissaan. Neleksessä olevaa osaamista on rakennettu Suomeen ainakin 60 vuotta, ja heti kun tulee äx prosenttia preemiota osakkeen kurssin päälle, niin heti ollaan valmiita myymään pikavauhdilla, Mäkinen sanoo lehden haastattelussa.

Valmet osti hiljattain 14,88 prosentin osuuden Neleksen kaikista osakkeista ja äänistä Solidiumilta. Valmetista tuli silloin yhtiön suurin yksittäinen omistaja.

– Koska Valmet on Solidiumin salkkuyhtiö, se sopi meille oikein hyvin. Minulla ei kuitenkaan ole tietoa, miten Valmet aikoo tässä reagoida. Tämä tuli varmaan heillekin puun takaa, Mäkinen sanoo.

– Neles on hyvä ja laadukas globaali yhtiö, jonka liiketoiminnasta suuri osa on toistuvaa, ja jolla on vahva asema sellu- ja paperiteollisuudessa. Yhtiö on osoittanut pystyvänsä hyvään kasvuun, ja sillä on edellytyksiä kasvaa edelleen. Olemme tänään sopineet hankkivamme vähemmistöosuuden Neleksestä, ja tavoitteenamme on kasvattaa omistusta, kun Neleksen osakkeen hinta tukee lisäosakkeiden ostoa, Valmetin toimitusjohtaja Pasi Laine kommentoi Neleksen osakkeiden hankintaa aiemmin.

– Valmetin tavoitteena on olla mukana Neleksen kehityksessä aktiivisesti ja pitkällä aikajänteellä. Osakkeiden hankinnan strategisia perusteita tukee myös se, että Valmetilla ja Neleksellä on yhteistä historiaa, yhtiöt palvelevat samoja globaaleja teollisuudenaloja ja ne hyötyvät samoista megatrendeistä.

Alfa Laval

Alfa Laval on maailmanlaajuinen lämmönsiirto-, erottelu- ja nesteidenkäsittelyteknologioihin pohjautuvien tuotteiden ja ratkaisujen tarjoaja. 

Alfa Lavalin tuotteita käytetään elintarvikkeiden, kemikaalien, lääkkeiden, tärkkelyksen, sokerin ja etanolin tuotannossa sekä ydinvoimalaitoksissa ja laivoilla; sekä konepajateollisuudessa, kaivos- ja jalostusteollisuudessa, jätevesien käsittelyssä ja ilmastointiratkaisuissa.

Yhtiöllä on 42 suurta tuotantoyksikköä ja 17 500 työntekijää, joista enemmistö työskentelee Ruotsissa, Tanskassa, Intiassa, Kiinassa, Yhdysvalloissa ja Ranskassa.

Alfa Lavalin liikevaihto vuonna 2019 oli 46,5 miljardia Ruotsin kruunua (noin 4,4 miljardia euroa). Yhtiö on noteerattu Nasdaq OMX:ssä. Yhtiö ennustaa yrityskaupan kasvattavan sen osakekohtaista tulosta.

Lisää aiheesta:

Metso Outotec ja Neles - nyt itsenäisinä yrityksinä

Neles päätti venttiililiiketoiminnan yt-neuvottelut – 32 irtisanotaan

Neles tavoittelee kasvua markkinoita nopeammin

Neles sijoittajille

Lisää aiheesta "Markkinat"