Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Raute varoittaa liikevaihtonsa ja tuloksensa jäävänsä viime vuotta heikommiksi. Viime vuosi oli yhtiölle kuitenkin ennätyksellisen hyvä.

Rautelta tulosvaroitus

Puuteollisuuden teknologiaa valmistava yritys varoittaa kuluvan vuoden näkymien heikentyneen.

Raute varoittaa tulosnäkymiensä heikentyneen tänä vuonna. Yhtiö ennakoi nyt liikevaihtonsa ja tuloksensa putoavan viime vuoden tasolta. Viime vuonna Raute teki historiansa parhaan liikevaihdon 181,0 miljoonaa euroa sekä ennätystuloksen 14,9 miljoonaa euroa.

Aiemman ohjauksen mukaan kuluvasta vuodesta odotettiin yhtä hyvää sekä liikevaihdon että liiketuloksen osalta.

- Liikevaihto- ja tulosnäkymien heikkeneminen aiheutuu muutamien toteutusvaiheessa olevien haasteellisten projektitoimitusten aikataulujen siirtymisestä ja tästä aiheutuvista kustannuksista sekä muutamien neuvotteluvaiheessa olevien isojen uusien tilausten varmistumisen siirtymisestä aikaisemmin arvioidusta, Raute kertoo tulosvaroituksen taustoista.

Potentiaaliset ongelmat olivat näkyvissä jo alkuvuonna, kun yhtiön ensimmäisen neljänneksen tulos jäi odotuksista ja analyytikot kiinnittivät huomiota etenkin heikentyneeseen tilausvirtaan.

- Tilauskannan laskun takia loppuvuoteen alkaa arviomme mukaan kohdistua paineita, vaikka kysyntäkuva onkin yhä terve. Laskemme negatiivisia ennustemuutoksia heijastellen Rauten tavoitehintamme 25,00 euroon (aik. 27,00 euroa) ja toistamme vähennä-suosituksemme. Mielestämme Rauten tuotto-odotus on vuoden tähtäimellä osingon varassa, sillä odotamme yhtiön tuloskunnon heikentyvän lyhyellä aikavälillä ja tämä on mielestämme hinnoiteltu vuoden tähtäimellä osakkeeseen neutraalisti, Inderesin analyytikko Antti Viljakainen kirjoitti toukokuun katsauksessaan.

Viilun, vanerin sekä viilupuun ja -palkkien valmistuslaitteistoja rakentava Raute ilmoitti tänään, että mahdollisten sopeutustoimien tarvetta pohditaan myöhemmin kesällä sen jälkeen, kun edellä mainittujen uusien tilauksien kohtalo on selvinnyt.

- Useita suunnittelu- ja neuvotteluvaiheessa olevia yksittäisiä tuotantolinjoja ja kokonaisia tehtaita koskevia hankkeita on edelleen vireillä. Päätösten siirtymisen isoissa hankkeissa arvioidaan johtuvan projektitoiminnalle tyypillisistä aikataulujen muutoksista, talouden epävarmuuden lisääntymisestä sekä rahoitusmarkkinoiden tilanteesta, Raute toteaa.

Yhtiö julkistaa toisen neljänneksen ja tammi-kesäkuun lukunsa keskiviikkona 31. heinäkuuta. Tuolloin saataneen lisävalaistusta tulosvaroituksessa mainittujen sopeutustoimien mahdollisuudesta.

Raute on ollut viime vuodet yksi sijoittajien lemmikkejä: kurssi on edelleen viiden vuoden jaksolla hulppeat 206 prosenttia plussalla, vaikka viimeisen vuoden aikana hinnasta on sulanut viidennes.

Tänään iltapäivällä tulosvaroittaja oli laskijalistan kakkospaikalla. 3,6 prosentin miinukset olivat painaneet hinnan 24,00 euroon. Samaan aikaan Helsingin pörssin yleisindeksi oli pakittanut hienokseltaan maanantain päätöstasonsa alapuolelle.

Lisää aiheesta "Markkinat"