Lehti suomalaiselle sijoittajalle

DQC on perustettu vuonna 2012, ja sen 13 Fishing –tuotteiden myynti on kasvanut nopeasti. Kuva: Rapala.

Rapala ostoksilla rapakon takana

Rapala hankkii 49 prosenttia yhdysvaltalaisesta DQC Interantional –yhtiöstä ja saa jakelusopimuksen yhtiön 13 Fishing –brändiin USA:n ulkopuolella.

Floridasta lähtöisin oleva DQC International Corp omistaa 13 Fishing –vapa- ja kelatuotemerkin. Brändin myynti Yhdysvaltojen ulkopuolella on ollut tähän asti pientä, mutta esimerkiksi Suomessa sen kela voitti Erä-lehden testin keskiraskaiden avokelojen sarjassa viime vuonna.

Rapalan tuotevalikoimassa ei ole tähän asti ollut omia vapoja eikä keloja, vaan sillä on ollut yhteistyösopimus niitä valmistavan Shimanon kanssa. Rapalalla on Venäjällä ja monissa Itä-Euroopan maissa yhteisyritykset Shimanon kanssa. Niillä markkinoilla yhteistyö Shimanon kanssa jatkuu, mutta molemminpuolinen jakelusopimus monissa Keski-Euroopan isoissa kalastusmaissa päättyy ensi vuonna. Esimerkiksi Isossa-Britanniassa, Saksassa, Italiassa ja Benelux-maissa Rapalan myynti palautuu yhtiön omaan kontrolliin.

Ostaja ja myyjä pääomittavat

Rapala ei kerro 9.7. julkistetun kaupan kokonaishintaa, mutta osana sitä DQC:n enemmistöomistaja James Coblelle siirtyy 225 000 Rapala VMC:n osaketta. Lisäksi Rapala on ilmoittanut kymmenen miljoonan dollarin käteispanostuksesta, joka jakautuu DQC:n omaan pääomaan ja lainaan yhtiön taseeseen.

– Osakepääoman korotukseen osallistuvat sekä James Coble että me, minkä lisäksi me lainaamme yhtiölle varoja, Rapalan talous- ja rahoitusjohtaja Jan-Elof Cavander kertoo.

DQC on perustettu vuonna 2012, ja sen 13 Fishing –tuotteiden myynti on kasvanut nopeasti. Pääasiassa Yhdysvaltoihin suuntautuva bruttomyynti on noin 25 miljoonaa dollaria. Yhtiöllä on noin 25 työntekijää, joiden joukossa tuotekehitystiimit Floridassa ja Taiwanilla.

Rapala on solminut 13 Fishingin kanssa päättymättömän lisenssisopimuksen, joka turvaa Rapalalle yksinoikeuden 13 Fishingin tuotteiden jakeluun Yhdysvaltojen ulkopuolella, vaikka DQC International säilyy viimekätisenä brändinomistajana. Sovittujen transaktioiden odotetaan toteutuvan vuoden kolmannella neljänneksellä.

Kaupan tultua julki Rapala treidasi Nasdaq Helsingissä noin viiden prosentin nousussa.

Lisää aiheesta "Markkinat"