Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Kuva: iStock

Rapala VMC ostospekulaatioiden kohteena – pääkilpailija innostui tuloskehityksestä

Rapala VMC paransi tulostaan tuntuvasti ja ajautui merkittävän omistajanvaihdoksen takia ostospekulaatioiden kohteeksi. Mikäli Rapalan pääomistaja VMC päättää myydä 38,5 prosentin omistuksensa yhtiöstä Sycamore Partners Managementille, osake-enemmistö päätyy amerikkalaisiin käsiin ja taas yksi suomalaistaustainen brändiyhtiö jauhetaan osana kalastusbisneksen kansainvälistä konsolidaatiota.

Sycamoren hallinnoima rahasto Cermak Road LLC osti viime viikolla belgialaisen Sofina SA:n 19,23 prosentin osuuden Rapala VMC:stä. Ranskalainen perheyhtiö Viellard Migeon & Cie (VMC) on maailman johtava kalastuksessa käytettävien koukkujen valmistaja. Sycamore puolestaan omistaa jo ennestään Rapalan suurimman kilpailijan Pure Fishingin. Pääomasijoittajia epäilemättä syyhyttää Rapalan ja Pure Fishingin yhdistyminen, jonka tuloksena olisi maailman viehekalastusmarkkinoita selkeästi hallitseva kokonaisuus.

Rapala VMC:n liikevaihto oli viime vuonna 261,3 miljoonaa euroa. Pure Fishing on Rapalaa lähes kaksi kertaa suurempi.

Rapalan tuloskehitys on viime vuosina ollut vaatimatonta. Viime tilikaudella tapahtui kuitenkin käänne. Yhtiö onnistui purkamaan paisuneita varastojaan ja teki koronavuonna varsin hyvän tuloksen. Vertailukelpoinen liikevoitto koheni 21,5 miljoonaan edellisvuoden 17,8 miljoonasta eurosta. Inderesin analyytikko Olli Vilppo näkee tuloksen ja omistusmuutoksen välillä selkeän yhteyden:

– Vähemmistöosuuden osto on jo itsessään vahva indikaatio siitä, että Rapala tekee nyt oikeita asioita laajalla rintamalla. Se herättää myös spekulaation siitä, mihin sillä lopulta tähdätään. Arviomme mukaan omistusosuuden hankinnalla Sycamore Partners pyrkii mahdollisesti luomaan pohjaa myöhemmälle isommalle transaktioille, jossa Rapala ja Pure Fishing yhdistettäisiin kalastuksen ylivoimaiseksi globaaliksi ykköspeluriksi, Inderesin Vilppo muotoilee.

Rapala on pyrkinyt kohentamaan kannattavuuttaan yritysostoilla, ja bisnestä on laajennettu kalastuksen reuna-alueille tai jopa yli. Rapalan brändisortimenttiin kuuluvat esimerkiksi Peltosen sukset ja Marttiinin puukot. Kausivaihteluja tasoittamaan hankitut ostokset ovat ilmeisesti jääneet kuriositeeteiksi, ja jos iso konsolidaatio toteutuu, ei ole vaikea ennustaa, että kalastustoimialan ulkopuolisista rönsyistä hankkiudutaan eroon.

Lähde: Inderes

Rapalan toimitusjohtajana aloitti 2020 maaliskuun alussa Nicolas Warchalowski, jolla on ennestään vankka kokemus brändibisneksestä, kuten Peak Performancesta ja Haglöfsistä. Kaikesta päätellen uusi toimitusjohtaja on puleerannut johtamansa yrityksen pikavauhtia myyntikuntoon.

Inderesin tavoitehinta RapalaVMC:n osakkeelle on 6,20 euroa.

www.rapalavmc.com

www.purefishing.com

 

Lisää aiheesta "Markkinat"