Lehti suomalaiselle sijoittajalle

UPM aikoo sulkea Rauman tehtaalta päällystämätöntä aikakauslehtipaperia valmistavan PK2:n.

Ranskan-tehdas myyntiin, Rauman PK2 lopetetaan, uusi palvelukeskus Puolaan – UPM: Toimet edistävät kilpailukykyä ja tulosta pitkällä aikavälillä

Metsäyhtiön mukaan graafisen paperin kysyntä on vähentynyt yli vuosikymmenen putkeen. Nyt tuotantosegmenteissään kustannuskilpailukyvyltään heikoimmista paperikoneista aiotaan luopua. Uudelleenjärjestelyillä haetaan 20 miljoonan euron vuositason säästöjä.

UPM ilmoitti tänään aikeistaan sulkea päällystämätöntä aikakauslehtipaperia tuottavan eli SC-paperikoneen Rauman tehtaaltaan kuluvan vuoden loppuun mennessä. Yhtiön mukaan PK2:n sulkemista koskevat yt-neuvottelut käynnistyivät tänään ja niiden ennakoidaan johtavan 179 työpaikan vähennykseen.

Rauman kahden muun paperikoneen tuotannon sanotaan jatkuvan normaalisti.

Lisäksi metsäyhtiö on laittanut Grand-Couronnessa Rouenin lähistöllä Ranskassa sijaitsevan Chapellen sanomalehtipaperitehtaan myyntiin. Mikäli tehtaalle ei ole löytynyt uutta omistajaa ensi tammikuun puoliväliin mennessä, UPM aikoo käynnistää prosessin sen sulkemiseksi – tavoitteena on, että ensi vuoden kesäkuun lopussa tehdas siirtyisi joko uudelle omistajalle tai lopetettaisiin.

 Chapellen tehtaalla työskentelee tällä hetkellä 236 henkilöä.

- Graafisten papereiden kysyntä Euroopassa on laskenut rakenteellisesti yli kymmenen vuotta. Tänä vuonna negatiivinen talouskehitys on korostanut laskua. Tänään julkaistut suunnitelmat ovat näin ollen tarpeellisia jäljelle jääneiden päällystämättömien sanoma- ja aikakauslehtipaperituotteiden tuotannon kannattavuuden varmistamiseksi. Ne tukevat sitoutumistamme pysyä graafisen paperin tuotannossa tehokkaana ja luotettavana kumppanina asiakkaillemme myös pitkällä aikavälillä, UPM Communication Papersin liiketoiminta-alueen johtaja Winfried Schaur perustelee päätöksiä. 

- Suunnitelmat johtavat kapasiteetin tehokkaampaan hyödyntämiseen, ja auttavat meitä parantamaan kokonaiskustannusrakennettamme ja kilpailukykyämme. Suunnitelmat vaikuttavat sitoutuneeseen henkilöstöömme, ja pyrimme ottamaan heidän intressinsä huomioon sosiaalisesti vastuullisella tavalla, UPM Communication Papersin sanomalehti- ja vähittäiskauppapaperitoimintojen johtaja Anu Ahola puolestaan sanoo.

Mikäli suunnitelmat toteutuvat, ne vähentäisivät UPM:n SC-kapasiteettia 265 000 tonnilla ja sanomalehtipaperikapasiteettia 240 000 tonnilla.

Uusi investointi Puolaan

UPM ilmoitti myös kaavailevansa uuden palvelukeskuksen perustamista Puolan Wrocławiin. Siihen yhdistetään erilaisia palveluita asiakkaille ja toimittajille sekä niihin liittyviä talouspalveluita. Tämä vaikuttaa yhteensä 168 työpaikkaan 11 eri toimipisteessä.

- Uuden liiketoimintapalvelukeskuksen ensimmäiset käyttäjät ovat UPM:n taloushallinto, UPM Communication Papers ja UPM Raflatac. Tehtävien siirto toteutetaan ensi vuoden kolmanteen neljännekseen mennessä, yhtiö arvioi.

UPM kirjaa uudelleenjärjestelykuluja suunnitelluista toimista kolmannen neljänneksen vertailukelpoiseen tulokseensa 33 miljoonaa euroa (19 miljoonaa euroa kassavirtavaikutusta ja 14 miljoonaa euroa poistoja). Yhtiön mukaan kulut liittyvät pääosin Rauman PK2:n suunniteltuun sulkemiseen. Kaikkiaan suunnitelluilla toimilla tavoitellaan noin 20 miljoonan euron vuosittaisia säästöjä.

Pörssi tykästyi

UPM:n osakekurssi sai uudelleenjärjestelyuutisesta vauhtia tänään Helsingin pörssissä. Metsäyhtiö oli noin kolme varttia ennen päiväkaupan sulkeutumista vaihtokakkosena ja osakkeen hinta oli noussut 2,6 prosenttia 26,05 euroon.

Päivän aikana kurssi oli käynyt ylimmillään 26,17 eurossa, mutta hinta oli vielä kaukana viime vuoden syyskuussa nähdystä, lähes 35 eurosta.

UPM:n kurssi on kallistunut tämän vuoden aikana 17,6 prosenttia. Kuitenkin vuoden jaksolla hinta on 20 prosenttia pakkasen puolella.

Samaan aikaan Helsingin yleisindeksi OMXH oli 0,1 prosenttia plussalla.

 

UPM sijoittajille

Lisää aiheesta "Markkinat"