Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Joko pukkaa karhumarkkinaa?

Pohjat löytymässä markkinoilla?

Wall Streetillä kurssit jyristivät voimalla alamäkeen maanantaina, kun Kiina ilmoitti vastavetonsa Yhdysvaltain perjantaina korottamille tullimaksuille.

Kiina nosti omia tullejaan yhteensä 60 miljardin dollarin arvoiselle amerikkalaistuotteiden tuonnille. Taksa nostetaan viidestä prosentista 25:een eli tasolle, jolle Trump nosti perjantaina tullimaksut 200 miljardin dollarin arvoiselle Kiinan-tuonnille.

Nokittelu veti maton alta markkinoilta ja kurssit sukelsivat jyrkästi kaikkialla.

Wall Streetillä päivä oli huonoin sitten tammikuun 3. päivän. Teollisuusosakkeita mittaava Dow Jones painui peräti 617 pistettä eli 2,4 prosenttia. Pahimmin raskassarjalaisista lukua ottivat Kiinan-kaupan häiriöistä kärsivät Apple (-5,8 %), Boeing (-4,9 %), Caterpillar (-4,6 %) ja Dow (-4,0 %).

Laaja Standard & Poor’s 500 vajosi sekin 2,4 prosenttia, kun taas teknologiapainotteinen Nasdaq jäähtyi 3,4 prosenttia. Varsinkin tekno-osakkeissa eilistä myyntipainetta kuvattiin jo ajoittain ”paniikinomaiseksi”.

Näillä lukemilla sekä Dow että S&P 500 olisivat kokemassa heikoimman toukokuunsa lähes 50 vuoteen. Dow Jones Market Datan perusteella toukokuun alkupuoli 13.5. mennessä oli indekseille huonoin sitten toukokuun 1970. Nasdaqin osalta ei tarvitse kelata tilastoja aivan yhtä kauas, vaan yhtä surkea toukokuun alku löytyy sen osalta vuodelta 2000.

Mielenkiintoisia markkinahistorian vuosia ne.

Toukokuun alku on kuitenkin ollut mielenkiintoinen ja Wall Streetin kaupankäyntitilastot voivat antaa viitteitä, ketkä ovat olleet myyntilaidalla. Jos myyjiksi osoittautuu esimerkiksi isoja rahastoja tai instituutioita, se kertoisi vähintäänkin allokaation tarkistuksesta, ellei jopa muutoksesta. Kuitenkin jo tässä vaiheessa voidaan sanoa sijoittajien joutuneen arvioimaan salkkujaan uudelleen kauppasodan varalta nyt, kun tullit eivät vaikutakaan väliaikaisilta ja nopeasti poistettavilta neuvottelutaktiikan keinoilta, vaan niistä on odotettavissa todellisia haittavaikutuksia yritysten tulosriveille.

 

Vakautumista näkymissä?

Tänään pörssipäivä on Aasiassa sujunut edelleen mollivoittoisesti, mutta avaussukelluksen jälkeen miinukset ovat päivän mittaan lyhentyneet – paitsi Hongkongissa, jossa sulatellaan eilisen laskun vaikutuksia pörssin oltua maanantaina kiinni kansallisen vapaapäivän vuoksi.

Tokiossa Nikkei oli kaupankäynnin loppuvaiheessa 0,7 prosentin laskussa. Singaporessa miinusta oli saman verran, kun taas Intiassa Sensex oli niukin naukin nollaviivan alapuolella. Hongkongissa Hang Seng oli 1,4 prosenttia pakkasella, mutta mantereen puolella Shanghai hitusen plussalla.

Shanghaista kylläkin kerrottiin ”valtiollisen tahon” olleen aktiivisesti tänään markkinoilla ostajana ja tukeneen siten kursseja.

Vaikuttaisi siltä, että laskun pohjat olisivat löytymässä. Eilen sijoittajat kiinnostuivat kullan kaltaisista turvasatamista, mutta tänä aamuna hinta on ollut hienoisessa laskussa – pysytellen kuitenkin päälle 1 300 dollarissa unssilta. Vastaavasti öljyn hinta on ollut pienessä nousussa.

Wall Streetin futuurit näyttävät tällä hetkellä noin puolen prosentin plusavausta kautta linjan. Siihen on kuitenkin vielä pitkä matka taivallettavana.

Lisää aiheesta "Markkinat"