Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Coca-Colan tehdas Indianan Whitestownissa. Kuva: iStock

Pepsillä ja Cokiksella samat omistajat

Keskimäärin passiiviset sijoittajat päihittävät aktiiviset. Indeksisijoittaja on yhä useammin julkisen sektorin omistuksessa oleva eläke- tai muu rahasto.

Passiiviset sijoittajat saavat keskimäärin saman tuoton kuin aktiiviset, mutta pienemmällä vaivalla ja kuluilla. Kulut syövät tuottoja, ja vaivannäöllä on vaihtoehtoiskustannuksia, sillä saman vaivan voisi nähdä esimerkiksi palkkatyön tekemiseen.

Tämän takia passiiviset rahastot lyövät aktiiviset rahastot: Yhdysvalloissa viimeisten 15. vuoden aikana vain noin kymmenen prosenttia aktiivisista rahastoista on onnistunut lyömään yksinkertaiset indeksirahastot.

Eläkerahat poikivat parhaiten passiivisesti

Koska indeksirahastoille keskeistä on kulujen minimointi ja rahastojen hallinnoinnissa on kiinteitä kuluja, suurimmilla toimijoilla on etulyöntiasema.

Kaksi suurinta omaisuudenhoitoyhtiötä, Vanguard ja Blackrock, ovatkin suurin omistaja käytännössä kaikissa Yhdysvaltain suurissa pörssiyhtiöissä, ja niiden osuus jatkaa kasvuaan. Ne pystyvät pitkälti päättämään, keitä pörssiyhtiöiden hallituksiin valitaan.
Vanguard ja Blackrock hallitsevat varsinkin eläkerahastojen varallisuutta, joka kasvaa maailmantaloutta nopeammin, ja yhä suurempi osuus niiden varallisuudesta on indeksirahastoissa.

Myös suomalaisilla eläkevakuuttajilla olisi nyt enemmän rahaa, jos ne olisivat tehneet sijoitukset pörssiyhtiöihin yksinkertaisilla indeksirahastoilla. Sen sijaan ne ovat palkanneet osakepoimijoita, jotka ovat keränneet palkkioita siitä huolimatta, että eivät ole onnistuneet pitämään lupauksiaan paremmista tuotoista.

Omistus keskittyy samoihin käsiin

Eräs seuraus omistusten keskittymisestä on, että myös kilpailevien pörssiyritysten omistus keskittyy samoille tahoille: Pepsin ja Coca-Colan suurimpia omistajia ovat samat kaksi omaisuudenhoitoyhtiötä.

Voidaankin kysyä; kuljemmeko kohti rahastososialismia? Suurimmat eläkerahastot ovat joko suoraan tai käytännössä julkisen sektorin omistuksessa. Myös valtioiden omistuksessa olevat muut sijoitusrahastot kasvattavat osuuttaan. Esimerkiksi Norjan valtion öljyrahasto omistaa noin 1,5  prosenttia kaikista maailman pörssiosakkeista.

Juttu on lyhennelmä Viisaan Rahan numerossa 8/2021 julkaistusta jutusta.

Liity jäseneksi ja lue koko juttu!

Suomen Osakesäästäjien jäsenenä pääset lukemaan joulukuun Viisas Raha -lehden sekä kaikki aiemmin ilmestyneet numerot. Jäsenenä saat lukuisia rahanarvoisia jäsenetuja sekä Viisas Raha -lehden kahdeksan kertaa vuodessa.

Liity jäseneksi! Voit myös ostaa jäsenyyden lahjaksi täältä.

Lisää aiheesta "Markkinat"