Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Mitä suurempi talletusmäärä, sitä kiinnostavampi se on pankeille. Uskoo FriendsInin hallituksen puheenjohtaja Harri Kalliokoski.

Parempi tuotto määräaikaistalletukselle? Startup kokoaa tallettajat yhteen ja uskoo saavansa parhaan koron

Sähkösopimusten kilpailuttamisella aloittanut porukassa.fi-palvelu laajentuu määräaikaistalletuksiin. Ideana on kerätä kokoon monta yksityishenkilöä, jolloin korkotarjous on parempi.

Kun yhteen kokoontuu iso joukko ihmisiä, jotka haluavat tehdä määräaikaistalletuksen, tuotto on parempi kuin yksin rahat tallettaessa. Näin uskoo ainakin startup FriendsIn, joka on alkanut kilpailuttamaan yksityishenkilöiden määräaikatalletuksia.

Mitä suurempi talletusmäärä, sitä kiinnostavampi se on pankeille. Silloin korkotarjoukset ovat sen mukaisia, uskoo joukko-ostamisen idean takana oleva FriendsInin hallituksen puheenjohtaja Harri Kalliokoski.

− Nyt, kun pankit ovat alkaneet tarjota tileille korkoa, talletusten kilpailuttamiseen oli todellinen tilaus. Kun aloitimme palvelun, jo ensimmäisen 24 tunnin aikana alustallemme liittyi yli 1 200 tallettajaa ja kilpailutettava summa on yli 30 miljoonaa euroa, hän sanoo.

FriendsIn aloitti määräaikaistalletusten kilpailuttamisen 3. lokakuuta tallettaja.fi-brändillä. Palvelussa kilpailutetaan kuuden, 12, 18 ja 24 kuukauden määräaikaistalletukset. Kuluttajat voivat ilmoittautua kilpailutukseen mukaan valitsemalla haluamansa määräajan ja ilmoittamalla summan, jonka olisivat valmiita tallettamaan. Tallettaja.fi tekee kilpailutuksen ja korkotarjoukset saatuaan ilmoittaa kunkin korin voittaneen pankin tarjoustiedot mukana oleville yksityishenkilöille. Tämän jälkeen osallistuja päättää, tekeekö talletuksen. Määräaikaistalletus tehdään pankin tilinavausprosessin mukaan. Kalliokosken mukaan tallettaja.fillä ei ole roolia transaktiossa.

− Pankeilla on pankki- tai pankkiryhmäkohtainen 100 000 euron talletussuoja, mikä puoltaa suurempien talletusten hajauttamista, Kalliokoski sanoo.

Liikkeelle sähkösopimuksista

FriendsIn on aiemmin testannut joukkokilpailutuksen vaikutusta sähkön hintaan porukassa.fi-alustalla vuodesta 2020 lähtien. Yhtiön mukaan joukko-ostamisen avulla saatu sähkötarjous on ollut poikkeuksetta kilpailutusajankohdan edullisin.

Kalliokoski on kertonut aiemmin, että haluaisi laajentaa kilpailutusideaa mihin vain, esimerkiksi mansikoihin. Hän luonnehtii toimintaa digitaaliseksi osuuskunnaksi, sillä osuuskunnan päärooli on taloudellisten etujen tuottaminen sen jäsenille.

Lisää aiheesta "Markkinat"