Lehti suomalaiselle sijoittajalle

KONE Parkin tuotanto- ja kehitysyksikön työntekijöitä Kunshanissa Kiinassa. Kuva: Tuomas Harjumaaskola / Kone. 

Parantunut hinnoitteluvoima ja vahva kysyntä siivittivät Koneen tulosparannusta

Hissi- ja liukuporrasyhtiö tarkensi myös koko vuoden tulosarviotaan.

Koneen liikevaihto kasvoi heinä-syyskuussa 2 558 miljoonaan euroon eli 11,7 prosenttia vuodentakaisesta 2 289 miljoonasta. Vertailukelpoisin valuutoin kasvua oli 9,4 prosenttia.

Tulos ennen veroja nousi vuodentakaisesta 18 prosenttia 320,9 miljoonaan ja oikaistu liikevoitto 17,6 prosenttia 321,9 miljoonaan euroon. Oikaistu liikevoitto ei sisällä yhtiön Accelerate-ohjelmaan liittyviä uudelleenjärjestelykustannuksia.

- Oikaistu liikevoittomarginaali kääntyi kasvuun paremman hinnoittelun ja tehokkuuden johdosta. Valuuttakursseilla oli kahdeksan miljoonan euron positiivinen vaikutus liikevoittoon ja Accelerate-ohjelmaan liittyvät uudelleenjärjestelykustannukset olivat 7,7 miljoonaa euroa. IFRS 16 käyttöönotolla oli kahden miljoonan euron positiivinen vaikutus liikevoittoon, yhtiö kertoo.

Osaketta kohden Kone teki kolmannella neljänneksellä laimentamatonta tulosta 0,48 euroa. Viime vuonna samaan aikaan tulosta oli 0,42 euroa per osake.

Tilauksia sateli

Koneen myynti oli sujunut loppukesällä hyvin. Saatujen tilausten määrä kasvoi 2 007 miljoonaan euroon eli 9,6 prosenttia vuodentakaisesta 1 832 miljoonasta. Vertailukelpoisin valuuttakurssein kasvu oli 6,8 prosenttia.

- Uusien laitteiden tilaukset kasvoivat selvästi vertailukelpoisin valuuttakurssein. Volyymiliiketoiminnan tilaukset kasvoivat selvästi ja suurprojektien tilaukset kasvoivat hieman. Modernisoinnin tilaukset kasvoivat huomattavasti. Volyymiliiketoiminnan tilaukset kasvoivat selvästi ja suurprojektien huomattavasti. Saatujen tilausten marginaali parani hieman, Kone summaa katsauksessaan.

Yhtiöllä oli syyskuun lopussa 8 399,8 miljoonan euron tilauskanta, mikä oli 7,8 prosenttia korkeampi kuin vuosi sitten.

- Olen monin tavoin tyytyväinen kehitykseemme kolmannella neljänneksellä. Saatujen tilausten hyvä kasvu kaikilla alueilla jatkui, ja tilausten marginaali parantui jo toisella peräkkäisellä neljänneksellä. Liikevaihdon kasvu oli vahvalla tasolla vahvojen uuslaitetoimitusten ja kiihtyvän palveluliiketoiminnan kasvun myötä. Mikä tärkeintä, oikaistu liikevoittomarginaali parani paremman hinnoittelun ja tehokkuuden johdosta. Kolmannen neljänneksen rahavirta oli ennätyskorkealla tasolla ja vahva myös koko vuonna tähän asti, toimitusjohtaja Henrik Ehrnrooth kuvaili osavuosikatsauksessa.

Ehrnroothin mukaan Koneen uudet palvelut ovat saaneet asiakkailta hyvän vastaanoton.

- Transformaatiomme avulla jatkamme kilpailijoista erottautumista. Luomme uusien palveluiden avulla tulolähteitä, joita alallamme ei ollut aiemmin. Se antaa meille luottoa jatkaa investointeja tällä saralla. Kaiken kaikkiaan näen, että kilpailukykymme on parantunut Menestymme asiakkaan kanssa -strategiakauden aikana.

Näkymiin täsmennystä

Kone tarkensi katsauksessaan arviotaan kuluvan vuoden tuloksesta.

- Kehityksemme tänä vuonna on ollut kokonaisvaltaisesti hyvää. Siksi odotamme nyt liikevaihtomme kasvavan 5–8 prosenttia vertailukelpoisin valuuttakurssein tänä vuonna. Olemme myös kaventaneet oikaistun liikevoiton vaihteluväliä 1 190–1 250 miljoonaan euroon, Ehrnrooth totesi.

Aiemmin Kone arvioi liikevaihdon kasvavan 4–7 prosenttia vertailukelpoisin valuuttakurssein laskien viime vuodesta ja oikaistun liikevoiton olevan 1 170–1 250 miljoonaa euroa olettaen, että valuuttakurssit olisivat pysyneet heinäkuun tasolla.

Valuuttakursseilla arvioidaan edelleen olevan noin 20 miljoonan euron positiivinen vaikutus liikevoittoon.

- Näemme edessämme taloudellisen toimintaympäristön, jossa epävarmuus kasvaa. Olen kuitenkin luottavainen tulevasta vuodesta vahvasta ja parantuvasta kilpailukyvystämme, hyvästä tilauskannasta ja kasvavasta huoltoliiketoiminnasta johtuen, toimitusjohtaja ennakoi.

Positiivinen vastaanotto

Sijoittajat pitivät Koneen raportista ja kurssi lähti ripeään nousuun heti tulosjulkistuksen jälkeen käyden jo 55,88 eurossa – mutta sittemmin noste maltillistui.

Kello 13.36 Koneen osakkeella käytiin kauppaa 54,56 euron hintaan eli 2,1 prosenttia tiistain päätöstasoa kalliimmalla. Vuoden alusta kurssi on kohonnut jo lähes 31 prosenttia ja hinta huitelee lähellä historiallisia huippujaan.

Samaan aikaan Helsingin pörssin pääindeksi oli 0,5 prosenttia plussalla.

 

Kone sijoittajille

Koneen koko kolmannen neljänneksen katsaus

 

 

 

Lisää aiheesta "Markkinat"