Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Sorcolorin hallituksen puheenjohtaja Samuel Soronen näkee maalausalalla paljon konsolidoitavaa. Kuva: Päivi Rehu / Sorcolor Oy

Pörssikurssilla 16 uutta yritystä

Tällä viikolla 365 päivässä pörssiin -valmennuksen aloitti 16 uutta yritystä. Aiemmilta SY:n Kasvuyrittäjäverkoston järjestämiltä kursseilta on listautunut tähän mennessä neljä yhtiötä.

Valmennukseen kuuluu ensi kesään mennessä viisi puolen päivän kurssia, joilla käsitellään pörssilistautumista eri näkökulmista, kuten yhtiön strategian, sijoittajaviestinnän, sääntelyn, johtamisen ja hallitustyön kannalta.

Kahtena aikaisempana vuonna järjestettyyn valmennukseen osallistui 54 yhtiötä, joista tähän mennessä neljä on listautunut. Nyt valmennuksen aloittaneiden 16 yhtiön joukossa ovat maalausfirma Sorcolor ja teollisuuden jätevesien puhdistaja EPSE.

Maalattavia taloja riittää

Sorcolorin hallituksen puheenjohtaja Samuel Soronen on ensimmäisen kurssipäivän jälkeen tyytyväinen.

– Pörssilistautuminen on varmasti suurelle osalle yrityksiä hankala, monimutkainen ja kaukainenkin asia. Kurssin lähtökohtana on tehdä siitä kansantajuista ja ymmärrettävää. Jo ensimmäisen kurssipäivän jälkeen uskallan sanoa, että pörssiin menon rima laski. Ihan tavallisia yrittäjiä siellä olivat muutkin ihmiset, Soronen pohtii.

Kolmen veljeksen perustama maalausfirma on alle kymmenessä vuodessa kasvanut lähes kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa tekeväksi yhtiöksi, joka toimii jo kuuden maakunnan alueella eteläisessä Suomessa.

– Listautuminen pakottaisi meidät tekemään bisnestä entistä paremmin, eli olemaan entistä tehokkaampia, läpinäkyvämpiä ja raportoimaan entistä paremmin. Toiseksi se mahdollistaisi yritysostot. Ala on hyvin hajanainen, joten konsolidoitavaa riittää. Kolmanneksi meitä kiinnostaa tutkia, saammeko vietyä myynnin nettiin ja tekemisen alustamaiseksi niin, että voisimme tulevaisuudessa tarjota työntekijöille yrittäjämäistä työotetta. Uudella liiketoimintamallilla voisimme haarukoida kansainvälistymistä paremmin, Soronen sanoo.

"Kurssi varmaankin pystyy vastaamaan siihen, onko listautuminen meille järkevin vaihtoehto vai ei, ja silloin se on täyttänyt tehtävänsä", Soronen sanoo.

Hän tosin uskoo kotimaassakin riittävän maalattavia omakoti-, rivi- ja kerrostaloja jopa miljardin euron edestä vuosittain.

EPSE valitsee kolmesta kasvupolusta

Ylöjärvellä pääkonttoria ja laboratoriotaan pitävä EPSE tarjoaa teollisuuden jätevesiongelmiin patentoimaansa EPSE-menetelmää. Alkujaan Vesa Rissasen keksintöön perustuva kemiallinen kaava ja menetelmä mahdollistaa puhdistaa vesiä, joihin on liuennut raskasmetalleja.

– Puhdistettu vesi voidaan kierrättää viemäriverkostoon ja eroteltu metallisakka raaka-aineiksi tai kaatopaikalle. Yksi kaivos saattaa tuottaa jätevettä saman verran kuin Rauman tai Hyvinkään kokoinen kaupunki käyttää vettä, EPSEn toimitusjohtaja Jouni Jääskeläinen kertoo.

EPSE-menetelmän keksijä Vesa Rissanen ja yhtiön toimitusjohtaja Jouni Jääskeläinen laboratoriossa

EPSE-menetelmän keksijä Vesa Rissanen ja yhtiön toimitusjohtaja Jouni Jääskeläinen laboratoriossa Ylöjärvellä. Kuva: Anni Honkonen.
 

EPSE lisensoi menetelmäänsä ja myy kemikaaleja tänä vuonna puolen miljoonan euron liikevaihdolla, ensi vuonna ylittyy kahden miljoonan myynti. Kolmen perustajajäsenen lisäksi yhtiöllä on nyt yli 60 muuta osakasta. Jääskeläisen mukaan yhtiö pohtii strategiaansa kolmen vaihtoehdon välillä.

– Voimme mennä kassavirtaperusteisesti hitaasti eteen- ja ylöspäin, tai hakea lisärahoitusta EU:lta, nykyisiltä omistajilta ja ehkä pääomasijoittajilta, ja edetä kasvuun keskiväylää. Kolmas vaihtoehto on jyrkän kasvun polku, jossa rahoitusta haetaan listautumisen tai isomman pääomasijoittajan kautta. Teen hallitukselle esityksen valmennuskurssin aikana, Jääskeläinen sanoo.

Myös hän on tyytyväinen kurssin alkuun.

– On pakko kehua järjestäjiä. Materiaalit oli valmisteltu hyvin, ja kurssilla kuulimme eläviä esimerkkejä listautumisista ihan viime ajoilta.

 

Jäsenenä luet enemmän

Suomen Osakesäästäjien jäsenenä pääset lukemaan myös aiemmin ilmestyneitä Viisas Raha -lehden numeroita.

Jäseneksi kannattaa liittyä nyt, sillä saat loppuvuoden jäsenyyden ilmaiseksi. Liittymällä nyt ehdit saada vielä vuoden viimeisen Viisas Raha -lehden. Ensi vuonna jäsenyys jatkuu normaalihintaisena valintasi mukaan joko digilehden tai printtilehden tilauksella.

Lue lisää ja liity jäseneksi tai osta jäsenyys lahjaksi.

Lisää aiheesta "Markkinat"