Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Ovatko asuntorahastojen tuotto-odotukset realistiset? Ekonomisti: Kovalta kuulostavat

Asuntorahastojen tuotot koostuvat usein kahdesta osasta: vuokratuotoista ja arvonnoususta. Täten asuntojen hintojen laskiessa laskevat myös asuntorahastojen tuotot.

Asuntorahastojen tuotot ovat kokeneet kolauksia nousseiden korkojen aikana, mutta asuntorahastot uskovat silti edelleen vakaasti tulevaan:

Ålandsbanken Asuntorahasto Erikoissijoitusrahaston tuotto-odotus on pitkällä aikavälillä 4–6 prosenttia.

S-Pankin Asunto A tavoittelee pitkällä aikajänteellä 4–6 prosentin vuosittaista tuottoa kulujen jälkeen.

Erikoissijoitusrahasto LähiTapiola Sijoituskiinteistöt -tuottotavoite on hallinnointikulujen jälkeen 4–7 prosenttia vuodessa.

Hypon ekonomisti Juho Keskinen uskoo, että pitkällä aikajänteellä tarkasteltuna asuntojen arvon kehityksessä palataan takaisin positiiviselle uralle. Tänä vuonna asuntojen hinnat kuitenkin laskevat.

– Oma ennusteeni on, että koko maassa asuntojen hinnat tulevat tänä vuonna 6–7 prosenttia alas viime vuodesta.

– Pääkaupunkiseudulla ja korkeiden hintojen alueilla asuntojen hinnat laskevat tänä vuonna vielä hieman voimakkaammin korkokehityksen vuoksi. Monet asuntorahastot sijoittavat pitkälti kasvukeskuksiin, joten siinä mielessä arvonkehitysnäkymä on tänä vuonna heikko.

Hypon ekonomisti Juho Keskinen uskoo asuntomarkkinoiden patoumien purkautuvan inflaatiokehityksen ja korkojen nousun taituttua.

Keskinen kertoo, että pidemmällä aikavälillä asuntorakentaminen laskee, ja jo ensi vuonna valmistuvia asuntoja on vähemmän. Tämä tukee asuntojen positiivista hintakehitystä kysytyillä alueilla.

– Muuttoliikenne kysytyille alueille jatkuu. Kysyntä on omasta mielestäni turvattua, mutta tarjonta heiluu.

Keskinen ei kuitenkaan ole sitä mieltä, että asuntorahastojen tuotto-odotukset olisivat tällä hetkellä yhtä korkeat kuin nollakorkojen aikaan.

– Jos aikaisemmin tuotto-odotukset ovat olleet näitä [4–6 ja 4–7 prosenttia], niin siihen nähden kovalta kuulostavat. Aikaisempaan verrattuna omasta mielestäni tässä on tultu alaspäin tuotto-odotuksissa.

Taloustaidon vuonna 2018 julkaisemasta jutusta selviää, että Ålandsbankenin Asuntorahaston tuotto-odotus on vuonna 2018 ollut sama kuin tällä hetkellä. S-Pankin Asunto A:n (ent. FIM Asuntotuotto A) tuotto-odotus on vuonna 2018 ollut 5–7 prosenttia eli hieman korkeampi kuin nyt.

Asuntojen hinnat jatkavat laskuaan, käänne tapahtunee ensi vuonna

Tilastokeskuksen jo eläköitynyt kehittämispäällikkö Ilkka Lehtinen vertasi Ylen jutussa vuonna 2017 joitain asuntorahastoja pyramidihuijaukseen. Lehtisen mukaan asuntorahastot lupaavat liian suuria tuottoja.

– Ne lupaavat 6–8 prosentin tuottoa, kun asunnon juokseva vuokratuotto on vain 2–3 prosenttia. Loppuosa tuotosta perustuu siihen, että asuntojen arvo nousee. Rahastot joutuvat kierteeseen [tuottolupaustensa kanssa], ja voi sanoa, että se on pyramidihuijaus. Lehtinen kertoo Ylen jutussa.

Hypon Keskinen kommentoi Lehtisen mielipiteitä varovasti.

– Asuntojen hinnat kyllä laskevat tänä vuonna, ja jos iso komponentti [tuotto-odotuksessa] on hintojen nousua, kuulostavat korkeat tuottotavoitteet tässä arvonkehitysnäkymässä hyvin epärealistisilta.

Keskinen uskoo, että asuntomarkkinoiden patoumat purkautuvat, kunhan inflaatiokehitys ja korkojen nousu taittuvat.

– Ei tässä niin tule käymään, että asuntojen hinnat hyppäisivät välittömästi huipputasolle, mitä ne olivat. Ensi vuoden jatkonäkymä on, että asuntojen hinnat kääntyvät taas plusmerkkisiksi.

Lisää aiheesta "Markkinat"