Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Metso Minerals ja Outotec yhdistyvät.

Outotec ja Metso Minerals yhdistyvät – Metson Flow Control listataan erikseen

Metso Minerals ja Outotec fuusioituvat Metso Outoteciksi. Yhdistelmästä tulee johtava yhtiö prosessiteknologian, laitteiden sekä mineraali-, metalli- ja kivenmurskausteollisuuden alojen palveluihin. Lisäksi loput Metsosta eli virtauksensäätölaitteita ja -palveluja tarjoava Metso Flow Control listataan pörssiin itsenäisenä Neles-nimisenä yhtiönä.

- Tämä on toimialaa mullistava yhdistyminen, jossa kaksi ainutlaatuisesti toisiaan täydentävää yhtiötä saatetaan yhteen. Se perustuu Outotecin johtavaan teknologiseen osaamiseen ja Metson erinomaisiin palveluvalmiuksiin. Metso Outotecin maailmanlaajuinen toimintaverkosto, koko, laaja teknologia- ja palveluvalikoima sekä kestävän kehityksen periaatteet tuovat merkittäviä hyötyjä kaikille sidosryhmille. Metso Outotecilla tulee olemaan erinomainen asema markkinamahdollisuuksien hyödyntämiseksi maailmanlaajuisesti, mikä yhdessä merkittävien synergioiden kanssa luo vahvaa lisäarvoa osakkeenomistajille. Olen vakuuttunut, että Metso Outotec tulee tarjoamaan kiinnostavia mahdollisuuksia myös sen henkilöstölle, asiakkaille ja yhteistyökumppaneille, Outotecin hallituksen puheenjohtaja Matti Alahuhta puolestaan linjasi.

Tulevan Metso Outotecin havainnollistava yhdistetty liikevaihto olisi viime vuonna ollut 3,9 miljardia euroa. Jos mukaan lasketaan vielä Metson äskettäin hankkiman McCloskeyn liikevaihto, silloin kokonaisuudella olisi ollut myyntiä viime vuonna noin 4,2 miljardin edestä.

- Toisiaan hyvin täydentävien Metso Mineralsin ja Outotecin yhdistyminen luo toimialalle ainutlaatuisen yhtiön. Metso Outotec hyödyntää molempien yhtiöiden vahvuuksia, mukaan lukien teknologia ja tutkimus- ja kehitystyö, laadukkaat tuotteet, prosessiosaaminen, koko ja maailmanlaajuisesti ulottuva palvelutarjonta. Yhdistyminen tuottaa merkittäviä hyötyjä kaikille sidosryhmille, yhtiöt kuvailevat yhdistymisen etuja tiedotteessa.

Lisäksi Metson taannoisen McCloskey-oston odotetaan täydentävän uuden yhtiön liiketoimintaprofiilia, sillä se laajentaa ja vahvistaa kivenmurskausliiketoimintaa.

Fuusiosta odotetaan paitsi markkina-asemien vahvistusta, myös kustannussäästöjä. Metso Minerals ja Outotec odottavat saavuttavansa vähintään 100 miljoonan euron vuotuiset kustannussynergiat ennen veroja ja vähintään 150 miljoonan euron vuotuiset liikevaihtosynergiat, jotka tuottavat merkittävää lisäarvoa osakkeenomistajille.

Yhdistyminen on määrä toteuttaa ensi vuoden toisella neljänneksellä, mikäli ylimääräiset yhtiökokoukset, velkojat ja viranomaiset ovat sen siihen mennessä hyväksyneet.

Metson toimitusjohtaja vetämään

Metson nykyinen toimitusjohtaja, kaivosalan diplomi-insinööri Pekka Vauramo nousee Metso Outotecin toimitusjohtajaksi, kun taas Outotecin nykyinen toimitusjohtaja Markku Teräsvasara siirtyy varatoimitusjohtajaksi.

- Tämä yhdistyminen on ainutlaatuinen mahdollisuus luoda lisäarvoa asiakkaillemme, työntekijöillemme ja yhteistyökumppaneillemme maailmanlaajuisesti. Metso Outotecilla on valmiudet saavuttaa kestävää kasvua tarjoten samalla asiakkailleen korkealaatuista teknologiaa, laitteita ja palveluja, jotka viime kädessä parantavat asiakkaiden liiketoimintaa. Meillä tulee olemaan merkittävä maailmanlaajuinen ulottuvuus, täydentävä tuotevalikoima, vahvat palvelut ja laaja asennettu laitekanta. Meillä on myös erinomaiset ihmiset ja alan paras osaaminen, Metson Vauramo kuvailee.

- Yhdistyminen on merkittävä merkkipaalu kummankin yhtiön historiassa ja Outotecin strategisessa kehityksessä. Olen innoissani niistä hyödyistä, joita yhdistymisen tuoma suurempi koko ja yhdistetyt vahvuudet tuovat asiakkaille, työntekijöille ja viime kädessä osakkeenomistajille. Outotecilla on vaikuttava teknologiaportfolio ja valmiudet, jotka toimivat monien näiden hyötyjen alullepanijoina. Odotan innolla uuden yhtiön rakentamista yhdessä Outotecin ja Metso Mineralsin työntekijöiden kanssa, Teräsvaara toteaa.

Lisäksi Metson talous- ja rahoitusjohtajasta Eeva Sipilästä tulee uuteen yhtiöön talous- ja rahoitusjohtaja sekä varatoimitusjohtaja.

Toteutus osakkeilla

Fuusio on määrä toteuttaa Metson osittaisjakautumisella. Kaikki Metso Mineralsiin liittyvät varat ja vastuut siirtyvät Outotecille, ja Metson osakkeenomistajat saavat niitä vastaan uusia Outotecin osakkeita. Outotecin omistajien osakeomistukset säilyvät ennallaan.

Kaupassa Metson omistajat saavat 4,3 uutta Outotecin osaketta yhtä omistamaansa Metson osaketta kohti. Siten Metson osakkaat omistaisivat fuusioituneesta kokonaisuudesta noin 78,0 prosenttia ja Outotecin osakkeenomistajat noin 22,0 prosenttia.

Metson ja Outotecin hallitukset suosittelevat yksimielisesti fuusiota osakkeenomistajilleen. Sen toteutuminen kuitenkin edellyttää sekä molempien yhtiöiden ylimääräisten yhtiökokousten hyväksyntää että viranomaisten hyväksyntää.

Lisäksi koska transaktiota ehdotetaan toteutettavaksi Metson osittaisjakautumisella, se on myös ehdollinen lakisääteiselle Metson velkojien kuulemismenettelylle.

Suurimmat omistajat ovat antaneet yhdistymiselle siunauksensa. Osakkeenomistajat, jotka edustavat 33,6 prosenttia Metson osakkeista ja äänistä, sekä osakkeenomistajat, jotka edustavat 24,8 prosenttia Outotecin osakkeista ja äänistä, ovat peruuttamattomasti sitoutuneet äänestämään transaktion puolesta.

- Solidium, Cevian Capital Partners, Varma ja Ilmarinen ovat peruuttamattomasti sitoutuneet tietyin tavanomaisin ehdoin äänestämään järjestelyn puolesta Metson ja Outotecin ylimääräisissä yhtiökokouksissa, valtion sijoituksia hoitava Solidium tiedotti.

Uuden Metso Outotecin hallituksen puheenjohtajaksi ehdotetaan Mikael Liliusta ja Matti Alahuhtaa varapuheenjohtajaksi.

Loput Metsosta Nelesiksi

Metso Flow Control lohkeaa omaksi yhtiökseen ja se viedään pörssiin Neles-nimellä. Tulevan uuden virtauksensäätöön keskittyvän yhtiön liikevaihto oli viime vuonna 593 miljoonaa euroa ja tulos ennen rahoituseriä, veroja ja aineettomien omaisuuserien poistoja (”EBITA”) 90 miljoonaa euroa (vuoden 2018 havainnollistavia yhdistettyjä lukuja).

Nelesin toimitusjohtajaksi on nimitetty Olli Isotalo, joka liittyy Metson johtoryhmään 15. heinäkuuta alkaen. Yhtiön pääkonttori tulee sijaitsemaan Vantaalla.

Metson osakkeenomistajat säilyttävät nykyiset Metson osakkeensa, joista tulee aikanaan listauksen jälkeen Nelesin osakkeita. Yhtiön listaus Nasdaq Helsingissä jatkuu.

- Uskon vakaasti, että nyt on oikea ajankohta luoda itsenäinen virtauksensäätöön keskittyvä yhtiö. Nelesillä on tarjottavanaan erinomainen tuote- ja palveluvalikoima ja ensiluokkainen kannattavuus. Isotalon johdolla Nelesillä on keinot sekä orgaanisen että yrityskauppojen kautta tapahtuvan kasvun saavuttamiseksi keskittymällä jatkossakin asiakkaiden tarpeisiin ja älykkäiden ratkaisujen tarjoamiseen. Nelesin odotetaan lisäksi kilpailevan monialaisten virtauksensäätöyritysten kanssa. Olen luottavainen, että virtauksensäätöön keskittynyt yhtiö, jolla on houkutteleva tuotevalikoima, todistetusti vahva suorituskyky ja vakuuttavat kasvunäkymät, tuo lisäarvoa niin Metson nykyisille osakkeenomistajille kuin uusille sijoittajillekin, Metson hallituksen puheenjohtaja Lilius arvioi.

Lisätietoja Nelesin ehdotetusta hallituksesta annetaan Metson ensi vuoden varsinaisen yhtiökokouksen hyväksyttäväksi.

Markkinat riemastuivat

Pörssissä fuusiouutinen otettiin vastaan riemastuneesti. Etenkin Outotecin kurssi ampaisi vahvaan nousuun ja kävi aamupäivän kaupassa jo yli kuudessa eurossa.

Reilun puolen tunnin kaupankäynnin jälkeen Outotec oli Helsingin pörssin vaihdetuin ja keikkui nousijalistan kärjessä 20,4 prosentin plussilla. Osakkeesta maksettiin 5,528 euroa.

Myös Metsolla oli käyty kauppaa ahkerasti ja kurssi oli noussut 4,6 prosenttia 37,38 euroon.

Katso koko tiedotustilaisuus (1 h) täältä.

Lisää aiheesta:

”Täydelliset toisilleen”

Metson ja Outotecin johtajat korostivat vuorotellen, kuinka aika ja tilanne olivat nyt kypsät ”järkevälle diilille”.

Lisää aiheesta "Markkinat"