Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Amerikkalaisosakkeet ovat Danskella edelleen ylipainossa, vaikka kurssit ovat kohonneet tänä vuonna jo vahvasti.

Osakepoiminta korostuu ensi vuonna – Danske Bank: Osakkeet edelleen ylipainossa, mutta hinnat jo korkealla

Taloudessa ja politiikassa tämän vuoden mittaan nähdyt edistysaskeleet eivät ole poistaneet riskejä sijoitusmarkkinoilta. Danske Bank ennakoi osakkeille maailmanlaajuisesti 4-8 prosentin tuottoa seuraaville 12 kuukaudelle.

Maailmantalouden pahimpien uhkien hälveneminen puoltaa edelleen osakeylipainoa, arvioidaan Danske Bankin tuoreessa sijoitusnäkemyksessä. Pankin mukaan kantaa tukevat poliittisten riskien pienentyminen ja talouden tunnuslukujen kehittyminen hyvään suuntaan.

- Emme odota ensi vuodelta tämän vuoden kaltaista tuottojen ilotulitusta, mutta vähempikin riittää. Joukkolainoihin verrattuna osakkeiden tuotto-odotukset ovat edelleen hyvät. Poliittinen riski on pienentynyt, sillä Yhdysvallat ja Kiina ovat neuvottelemassa osasopimusta kauppasotaan. Euroopassa puolestaan on toistaiseksi vältetty sopimukseton Brexit. Keskuspankit ovat viime kuukausina pyrkineet osaltaan tukemaan taloutta rahapoliittisen elvytyksen avulla. Taantuman pelko on laantunut, ja sijoittajien riskinottohalukkuus on jälleen kasvanut, Danske Bankin senioristrategi Tuukka Kemppainen summaa.

Danske Bank pitää suosituksessaan osakkeet ylipainossa, käteisen neutraalina ja korkosijoitukset alipainossa.

- Emme kuitenkaan heittäydy täysin optimismin vietäväksi, sillä todellisuudessa yksi Donald Trumpin kirjoittama kauppasotaan liittyvä negatiivinen twiitti tai parin talouden tunnusluvun huononeminen voivat laukaista markkinoiden epävakauden ja osakekurssien laskun uudestaan. Tämä nähtiin viimeksi maanantaina, kun Trump ilmoitti uusista brasilialaisille ja argentiinalaisille teräs- ja alumiinituotteille langetettavista tullikorotuksista.

Osakkeet eivät ole enää halpoja

Talouden ja politiikan vakautuminen on jo nostanut osakekursseja. Tämän takia osakkeet eivät ole enää halpoja, vaan maailmanlaajuisesti osakkeiden arvostustaso on Kemppaisen mukaan nyt ylittänyt viimeisen viiden vuoden keskiarvon.

- Noussut hintataso lisää myös osakkeiden haavoittuvuutta maailmantalouden epäsuotuisissa tilanteissa. Sen vuoksi on entistä tärkeämpää valita osakkeet erittäin huolellisesti ja kiinnittää huomiota alueisiin ja toimialoihin sekä pitää joukkolainoja salkkua vakauttamassa.

Danske Bank odottaa osakkeista saatavan 4-8 prosentin tuoton globaalisti seuraavan 12 kuukauden jaksolla. Pankin mukaan tuottoja kannattaa etsiä seuraavien kuukausien aikana muun muassa Yhdysvaltain markkinoilta ja kuluttajatuotteista.

- Tällä hetkellä yhdysvaltalaisosakkeiden hinnoittelu on hiukan kallis kuluneiden viiden vuoden keskiarvoon verrattuna. Siitä huolimatta ne tarjoavat mielestämme houkuttelevimmat tuottomahdollisuudet, minkä vuoksi ylipainotamme niitä salkuissamme.

Euroopan talous on osoittanut voimakasta hyytymistä tänä vuonna, mutta nyt suunta voi olla kääntymässä.

- Viime aikoina talousluvut ovat osoittaneet merkkejä Euroopan kasvun vakautumisesta. Etenkin eurooppalaiset osakkeet ovat houkuttelevasti hinnoiteltuja, ja jos teollisuussektorin vakautuminen jatkuu ja kauppasodassa nähdään edistysaskelia, Euroopan ja kehittyvien markkinoiden osakkeet voivat hyötyä siitä muita alueita enemmän, Kemppainen ennakoi.

Lisää aiheesta "Markkinat"