Lehti suomalaiselle sijoittajalle
Osakerahastot toukokuussa

Osakerahastoista lunastettiin varoja yli kahdella miljardilla eurolla toukokuussa.

Osakemarkkinoiden tyly kuukausi näkyi rahastoissa

Suomeen rekisteröidyistä osakerahastoista lunastettiin varoja yhteensä 2,2 miljardia euroa toukokuussa, kertoo tuore rahastoraportti.

Kaikkiaan suomalaisrahastoista lunastettiin varoja nettomääräisesti 1,4 miljardia euroa. Rahastopääoma pieneni myös osakemarkkinoiden heikon kehityksen vuoksi ja sitä oli toukokuun lopussa 114 miljardia euroa.

Osakerahastoista suurimmat lunastukset nähtiin Pohjois-Amerikkaan sijoittavista rahastoista, yhteensä 886 miljoonaa euroa. Parhaiten uutta pääomaa vetivät Pohjoismaihin sijoittavat rahastot, joihin sijoitettiin 60 miljoonaa euroa.

Osakerahastojen lunastuksista 1,4 miljardia oli kansainvälisiin rahastorakenteisiin liittyviä siirtoja (ts. lunastuksia suomalaisista rahastoista ja merkintöjä ulkomaisiin rahastoihin). Yhdistelmärahastoista lunastettiin 26 miljoonaa euroa.

Pörssien kehitys oli toukokuussa laskuvoittoista, ja kaikkien osakerahastoluokkien tuotto oli miinuksella. Parhaaseen vuosituottoon ylsivät toimialarahastot 5,2 prosentin keskimääräisellä tuotolla. Sama rahastoluokka menestyi parhaiten myös Sharpen mittarilla (Sharpe 12 kk 0,4). Mitä suurempi Sharpen luku on, sitä paremmin rahasto on tuottanut suhteessa riskiinsä.

Osakemarkkinoiden epävarmuus käänsi sijoittajien huomiota korkorahastoihin: pitkän koron rahastoihin kertyi toukokuussa 350 ja lyhyen koron rahastoihin 416 miljoonaa euroa uusia pääomia. Vaihtoehtoisiin rahastoihin sijoitettiin 13 miljoonaa euroa.

-Kansainvälisen kauppapolitiikan kiristyminen on näkynyt osakemarkkinoilla, ja sijoituksia on siirretty osakkeista korkoihin. Rahastosijoittajan on hyvä pitää pää kylmänä ja miettiä sijoittamista pitkällä tähtäimellä. Tärkeää on myös muistaa hajautuksen merkitys, johtava lakimies Jari Virta Finanssiala ry:stä muistuttaa.

Pitkän koron rahastoissa eniten varoja kertyi toukokuussa globaalisti korkeariskisiin yrityslainoihin, yhteensä 153 miljoonaa euroa. Myös eurooppalaiset korkeariskiset yrityslainat kiinnostivat ja ne keräsivät uusia varoja 95 miljoonaa euroa. Sen sijaan globaalit luokitellut yrityslainat menettivät ainoana rahastoluokkana pääomia, yhteensä 29 miljoonaa euroa.

Parhaaseen vuosituottoon ylsivät euroalueen valtionlainat 3,7 prosentin keskimääräisellä tuotolla. Sama rahastoluokka menestyi parhaiten myös Sharpen mittarilla (Sharpe 12 kk 3,7).

Lisää aiheesta "Markkinat"