Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Osakemarkkinoilla tunnelmat ovat jatkuneet synkkinä.

Osakemarkkinoiden kurimus jatkuu

Pörssit ovat tänäänkin luistelleet vauhdilla alamäkeen ympäri maailmaa.

Markkinoilla on pitkin viikkoa hermoiltu Yhdysvaltain ja Kiinan välisten kauppasopimusneuvotteluiden kohtaloa. Kiinan valtuuskunta, sen johtajana varapääministeri Liu He, saapui tänään Washingtoniin jatkamaan neuvotteluja kireissä tunnelmissa, sillä Valkoinen talo vakuutti vielä aiemmin päivällä pitävänsä kiinni aikeistaan nostaa Kiinasta tuotavien tuotteiden tullimaksuja huomisaamusta alkaen.

Kymmenestä 25 prosenttiin nouseva tullimaksu koskisi tuontia yhteensä 200 miljardin dollarin arvosta. Siihen sisältyisi muiden muassa kemikaaleja, rakennustarvikkeita, huonekaluja sekä kulutuselektroniikkaa.

Lisäksi Yhdysvallat toisti tänään syytöksensä, jonka mukaan Kiina olisi perääntynyt sovituista sopimuskohdista. Kiina kiisti asian ja maan talousministeriö totesi, että mikäli tullimaksut astuvat voimaan ”meidän on toteutettava tarpeelliset vastatoimet”.

 

Pitkää punaista pörsseissä

Neuvottelujen tökkiminen on heijastunut markkinoille laajalla rintamalla ja torstai on ollut jälleen synkkä päivä pörsseissä kautta maailman.

Aasiassa Nikkei valui 0,9 prosenttia, kun Intiassa miinuksia tuli 0,6 ja Singaporessa 0,4 prosenttia. Kiinassa mentiin kuitenkin syvemmälle: Hongkongissa Hang Seng laski 2,4 ja mantereen puolella Shanghai 1,5 prosenttia.

Euroopan pörsseissä indeksit ovat olleet pakkasen puolella pitkin päivää. Kello 17.30 Suomen aikaa Lontoon FTSE oli 0,8, Frankfurtin Dax 1,5 ja Pariisin CAC 1,9 prosenttia laskussa. Laaja Stoxx 600 -indeksi oli peruuttanut 1,6 prosenttia.

Helsingissä miinusta oli 1,3, Oslossa 1,5 ja Tukholmassa 1,6 prosenttia. Helsingistä pakki oli päällä useiden keskeisten vientisektorien osakkeilla, kuten teknologiassa, yhdyskuntapalveluissa, teollisuudessa ja kuluttajatavarat.

Myös Yhdysvaltain markkinat liittyivät heti avauksesta laskuletkaan. Runsaan tunnin kaupankäynnin jälkeen teollisuusosakkeita mittaava Dow Jones oli yli 400 pisteen eli 1,6 prosentin laskussa. indeksin 30 yhtiöstä vain öljy-yhtiö Chevron oli parin prosentin plussilla, kun taas tullimaksujen korotuksista ja kauppasodasta kärsivät siruvalmistaja Intel (-6,2 %), teknofirma Apple (-2,4 %), lentokonevalmistaja Boeing (-2,6 %) ja raskaita koneita, kuten maansiirtokoneita, valmistava Caterpillar (-2,5 %) pitivät kärkipaikkoja laskijalistalla.

Laaja Standard & Poor’s 500 oli sukeltanut 1,4 ja teknologiapainotteinen Nasdaq 1,7 prosenttia.

Sijoittajat olivat siirtyneet tukevammin kohti turvasatamia, kuten kultaa, jonka hinta oli noussut päivän mittaan 0,5 prosenttia ja unssista sai maksaa jälleen likemmäs 1 300 dollaria. Vastaavasti riskikarsastus oli painanut öljyn hintaa ja WTI-laadun tynnyrifutuurin hinta oli illansuussa 61,22 dollarissa.

Lisää aiheesta "Markkinat"