Lehti suomalaiselle sijoittajalle

ESM-Groupin toimitusjohtaja Petri Katajamäki (vas.) ja hallituksen puheenjohtaja Pauli Hentunen haluavat tehdä kaupankäynnin listaamattomien yhtiöiden osakkeilla helpoksi. Kuva: Timo Porthan

Osakemarkkinat.fi on markkinapaikka listaamattomille

Osakemarkkinat.fi on kaikille avoin kauppapaikka listaamattomien yhtiöiden osakkeille. ESM-Groupin perustaja-omistaja Pauli Hentunen suunnittelee palvelulle samanlaista roolia osakekaupassa kuin Etuovella ja Oikotiellä on kiinteistömarkkinoilla.

ESM-Groupin hallituksen puheenjohtaja Pauli Hentunen kertoo idean listaamattomien osakkeiden kauppapaikasta syntyneen tarpeesta.

Pauli Hentunen

- 54-vuotias, BBA

- Asuu Helsingissä

- ESM-Groupin perustaja-omistaja

- Eficaz Capitalin perustaja-omistaja

- Mash Groupin perustajaosakas

- Aiemmin myynnin ja markkinoinnin tehtävissä Puustellissa, Huoneistokeskuksessa ja OP-Kiinteistökeskuksessa

– Suomessa on erittäin hienoja start up -yrityksiä, joista moni tähyää ulkomaailmaan. Joukkorahoitusalustojen kautta ne saavat rahoitustakin hyvin. Kun sijoittajia alkaa tulla, kokeneemmat karttelevat niitä sen takia, ettei jälkimarkkinoita ole, Hentunen sanoo.

Erilaisten pankkiiriliikkeiden ja välittäjien kautta listaamattomien yhtiöiden osakkeilla on voinut käydä kauppaa aiemminkin, mutta Hentunen kokee sen hankalaksi. Siksi hän on halunnut rakentaa markkinapaikan, joka ei ole sijoituspalvelu eikä toimi kolmenkeskisten toimeksiantojen perusteella. Esimerkiksi Privanetin kaltainen välityspalvelu edellyttää finanssivalvonnan lupaa, koska se perustuu toimeksiantosopimuksiin.

– Osakemarkkinat.fi on palvelu, johon kuka tahansa voi laittaa ilmoituksen, että haluaa myydä osakkeita tai ostaa vaikka tietyn toimialan yhtiön osakkeita.

Hentunen vertaa palvelua Etuoven ja Oikotien rooliin kiinteistömarkkinoilla. Myös ne ovat riippumattomia markkinapaikkoja, joissa kaikki välittäjät ja yksityishenkilöt voivat jättää ilmoituksensa.

– Jokaisella kiinteistövälittäjällä on omat nettisivut eli kauppapaikka omille myytävilleen. Silti asiakkaat menevät Etuoveen ja Oikotielle, koska siellä ovat kaikki. Siksi joka ikisen kiinteistönvälittäjän on pakko käyttää myös niitä. Tässä on sama peli jatkossa.

Sama hinta kaikille

Palvelu avattiin yleisölle 21. marraskuuta. Alusta on Goforen rakentama testiversio, josta toivotaan kommentteja käyttäjiltä. Ilmoitukset ovat kuitenkin aitoja, ensimmäisinä päivinä enimmäkseen Pauli Hentusen Eficaz Capitalin eli ESM-Groupin ainoan omistajan jättämiä osto- tai myynti-ilmoituksia.

Palvelussa ilmoittaminen edellyttää vahvaa tunnistautumista, mikä tapahtuu pankkitunnuksilla. Kolmen kuukauden ilmoituspaketti maksaa arvonlisäveroineen 399 euroa. Hinta on sama kaikille, myypä tuhannen tai miljoonan euron osake-erää.

Ilmoituksia voi selata palveluun rekisteröitymättä ja ottaa yhteyttä ilmoittajiin lisätietojen saamiseksi.

Petri Katajamäki

- 56-vuotias, MBA

- Asuu Helsingissä

- ESM-Groupin toimitusjohtaja

- Megaklinikka Groupin toimitusjohtaja 2016–2018

- Finprolla Saksan maajohtaja ja markkinointijohtaja 2012–2017

- Honkarakenteen Euroopan myyntijohtaja 2011–2012

– Monille on vaikea käsittää, kuinka yksinkertaista osakkeiden ostaminen ja myyminen voi olla. Ei siihen tarvita työryhmää ympärille miettimään. Omistajan pitää tietää, millä hinnalla on valmis osakkeistaan luopumaan, Hentunen sanoo.

ESM-Groupin toimitusjohtajana syyskuun alusta toiminut Petri Katajamäki haluaa purkaa mystiikkaa listaamattomien osakkeiden kaupankäynnin ympäriltä.

– Meidän missio on tehdä listaamattomiin osakkeisiin sijoittaminen kansanläheisemmäksi. Osakesijoittamiseen liittyy aina riskejä, mutta sitä ei tarvitse mystifioida, Katajamäki sanoo.

– Joukkorahoitusportaalien myötä nuorempikin polvi on kiinnostunut kasvuyrityksistä. Ehkä jatkossa ei lauantaisin pelatakaan nettipokeria ja lottoa, vaan saatetaan katsoa, mitä mielenkiintoista täällä on, Hentunen lisää.

Kun myyjä ja ostaja ovat löytäneet toisensa, edessä on kauppakirjan teko.

– Palveluun tulee kauppakirjamalli ja linkkejä palveluntarjoajiin, jos haluaa käyttää lakimiestä kauppakirjan laatimiseen, Katajamäki sanoo.

Myynti-ilmoituksissa kerrotaan, jos myytävänä olevia osakkeita koskee lunastuslauseke tai osakassopimus. Sivustolla on ohjeistus myös varainsiirtoveron maksamiseen ja linkki verottajan sivuille. Jos kauppakirjassa ei ole muuta sovittu, ostaja vastaa varainsiirtoverosta. Ostajan intressissä on ilmoittaa kaupasta myös kohdeyhtiölle, jotta osakasrekisteriin tulee päivitys.

Pauli Hentusen mielestä listaamattomien osakkeiden kauppapaikka on iso palvelus koko yhteiskunnalle.

– Pientenkin yritysten osakkeet tulevat halutuiksi sitä kautta, että ne tulevat tunnetuiksi. Lanseeraamme sivustolle myös yritysportaalin, johon yritykset voivat laittaa omaa ajankohtaistietoaan sivustolla olevan perustiedon lisäksi. Siitä muodostuu automaattisesti DD-tietokanta (due diligence) siitä, mitä yritys on tehnyt, Hentunen sanoo.

Osakemarkkinat.fi tekee yhteistyötä Asiakastiedon kanssa yrityskohtaisen tiedon tuottamiseksi. Jokaisen ilmoituksen yhteydessä on Asiakastiedon toimittamat kohdeyhtiön perustiedot. Tarkempia raportteja voi tilata lisähintaan.

– Mitä enemmän yritys kertoo tietoa, sitä parempi. Moni sanoo, että listaamattomista yhtiöistä on vaikea saada tietoa. Kun tulee rahastoanti, tehdään hienot esitteet, mutta muulloin ei kuulu mitään. Yrityksen eli omistajien etu on, että kerrotaan tietoa jatkuvasti, Katajamäki tähdentää.

Suomen jälkeen Ruotsiin

ESM tulee sanoista European Stock Market. Nimensä mukaisesti yhtiö aikoo laajentua muihinkin maihin.

– ESM-Group on emoyhtiö, jonka alle tulee aina paikallinen maayhtiö. Suomessa se on ESM-Finland, joka operoi Osakemarkkinat.fi-kauppapaikkaa. Seuraava tavoite on Ruotsi, Hentunen selostaa.

Konsernin palkkalistoilla on Suomessa ainoastaan toimitusjohtaja Katajamäki. Muihinkin maihin aiotaan palkata vain maajohtajat, jotka raportoivat Katajamäelle. Hentunen uskoo ulkoistukseen toimintatapana.

– Käytännössä työllistämme jo nyt toistakymmentä ihmistä. Taloushallinto, markkinointitiimi ja tietojärjestelmäpalvelut on ulkoistettu.

Suomessa on kymmeniä tuhansia yrityksiä, joita odottaa sukupolvenvaihdos lähitulevaisuudessa. Jos yritystoiminnalle ei ole jatkajaa esimerkiksi perhepiirissä, Hentusen mukaan vaihtoehtona on myydä yhtiö osakkeina.

– On helpompi myydä yritys kymmenelle kuin yhdelle, Hentunen uskoo.

– Pk-yrittäjän pitäisi jo viisikymppisenä miettiä, mitä tekee. Jos sukupolvenvaihdos ei ole mahdollista, voi laittaa vaikka viiden prosentin siivun myyntiin joka vuosi kymmenen vuoden ajan. Myös ostajille on helpompaa tutustua toimialaan pienemmällä riskillä. Eläkeiän koittaessa voi jättää itselleen pienen siivun, jolloin pääsee seuraamaan yrityksen kehitystä omistajana eikä tule elämässä äkkipysähdystä.

www.osakemarkkinat.fi

Lisää aiheesta "Markkinat"