Lehti suomalaiselle sijoittajalle

– Kriittisten lääkkeiden tuotanto on priorisoitu ja kapasiteetti otettu täyteen käyttöön, toimitusjohtaja Timo Lappalainen sanoo. Kuva: Timo Porthan

Orionilla vahva alkuvuosi

Lääkeyhtiö Orionin alkuvuoden myynti ja liikevoitto ylittivät selkeästi ennakoidun tason. Koronapandemia on lisännyt lääkkeiden kysyntää voimakkaasti.

Orionin tammi-maaliskuun 2020 liikevaihto oli 279,9 miljoonaa euroa (+16,1 %) ja liikevoitto 84,4 miljoonaa (+53,3 %). Kasvu johtuu pääosin COVID-19-pandemian aiheuttamasta lääkkeiden voimakkaasti lisääntyneestä kysynnästä.

– Joidenkin tuotteiden kohdalla kysynnän kasvu oli hamstrauksesta ja varastojen kasvattamisesta johtuva ohimenevä piikki, ja joidenkin tuotteiden kohdalla kysyntä on pysynyt normaalia korkeammalla tasolla tai jopa kasvanut entisestään, Orionin toimitusjohtaja Timo Lappalainen sanoo yhtiön tiedotteessa.

Orionilla on tuotevalikoimassaan useita koronatilanteessa kysyttyjä lääkkeitä, kuten sairaaloiden tehohoidossa käytetty Dexdor-rauhoite, hengitystievalmiste Easyhalerin tuoteperhe sekä useita itsehoitotuotteita ja geneerisiä reseptilääkkeitä.

– Kriittisten lääkkeiden tuotanto on priorisoitu ja kapasiteetti otettu täyteen käyttöön, Lappalainen sanoo.

Hän arvioi eri puolilla maailmaa asetettujen liikkumis- ja muiden rajoitteiden tuovan haasteita kliinisille kehityshankkeille.

– Varhaisemman vaiheen tutkimushankkeissa voi olla viivästyksiä muun muassa sen vuoksi, että osa T&K-henkilöstöstä on siirtynyt auttamaan Orionin toimitusketjua ja varmistamaan lääkevalmisteiden tuotannon jatkuvuutta.

Lähde: Orionin osavuosikatsaus 1-3/2020

Etappimaksuja Nubeqasta

Eturauhassyövän hoitoon tarkoitettu darolutamidi eli Nubeqa-lääke sai myyntiluvan katsauskaudella tammikuussa Japanissa ja maaliskuussa EU:ssa. Myynti ei kuitenkaan käynnistynyt Japanissa tai EU:ssa vielä ensimmäisellä vuosineljänneksellä. Orion on oikeutettu saamaan yhteistyökumppaniltaan Bayerilta etappimaksuina lääkkeen ensimmäisistä myynneistä Japanissa 8 miljoonaa euroa ja Euroopassa 20 miljoonaa euroa. Yhdysvalloissa tuote on ollut markkinoilla kesästä 2019 alkaen, mistä viime vuoden tulokseen kirjautui etappimaksuja 45 miljoonaa. Lääke on jo lisäksi saanut myyntiluvan muun muassa Australiassa, Brasiliassa sekä Kanadassa ja Bayerilla on meneillään tai suunnitteilla myyntilupahakemusprosesseja muilla alueilla.
Orion arvioi kuluvan vuoden liikevaihdon olevan samalla tasolla kuin viime vuonna, jolloin se oli 1,05 miljardia euroa. Myös näkymäarvio liikevoitosta on viime vuoden tasolla: 253 miljoonaa euroa. Arvion oletuksena on, että yhtiön oma tuotanto pystyy toimimaan normaalisti koronapandemiasta huolimatta.

Orion osavuosikatsaus 1-3/2020

Lisää aiheesta:

Orion hakee kansainvälistä kasvua syöpälääkkeestä

Orion sai myyntiluvan uudelle syöpälääkkeelle EU:ssa

Lisää aiheesta "Markkinat"