Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Oriolan ongelmat Ruotsissa jatkuvat – Tulosvaroituksen taustalla arvonalentumiset

Viimeisen neljänneksen sekä koko vuoden tulos jäävät aiemmin arvioitua heikommiksi lääkkeiden vähittäis- ja tukkukauppaa harjoittavan yhtiön jouduttua tekemään arvonalentumisia vaihto- ja käyttöomaisuudestaan.

Oriolan mukaan viimeisen neljänneksen ja koko vuoden oikaistua liikevoittoa heikentävät Consumer-liiketoiminta-alueella havaittu virhe varaston arvossa Ruotsissa ja tähän liittyvä vaihto-omaisuuden arvonalentuminen useammalta vuodelta sekä arvonalentuminen käyttöomaisuudessa. Yhtiö on päättänyt nopeutetulla aikataululla uudistaa Ruotsin apteekkiverkkokaupan IT-järjestelmän parantaakseen kilpailukykyään ja tehostaakseen monikanavamyyntiä. Oriola kirjaa liikevoiton oikaisueriin käyttöomaisuuden arvonalentumisen Consumer-liiketoiminta-alueen IT-järjestelmistä.

Yhtiön Consumer-liiketoiminta-alue tarjoaa terveyden ja hyvinvoinnin tuotteita ja palveluita asiakkaille Kronans Apotekin, Ruotsin kolmanneksi suurimman apteekkiketjun, kautta.

Arvonalentumisien arvioitu kokonaisvaikutus koko vuoden tulokseen on viisi miljoonaa euroa, josta oikaisueriin kirjataan kolme miljoonaa. Tämän lisäksi Consumer-liiketoiminta-alueen vaihto-omaisuuden arvoa vuosilta 2016-2018 oikaistaan noin neljällä miljoonalla eurolla aikaisempien vuosien virheen korjauksena vertailuvuotta ja voittovaroja oikaisten.

Tämä oli Oriolalta toinen tulosvaroitus tänä vuonna. Edellisessä, kesäkuun tulosvaroituksessa yhtiö kuvaili toimintaympäristön haasteita, jotka ovat jatkuneet ja vaikuttavat edelleen tulokseen. Näiden ja arvonalennusten yhteisvaikutuksen takia Oriola arvioi viimeisen neljänneksen oikaistun liikevoiton olevan odotettua heikompi.

Oriola ei kuitenkaan muuttanut lokakuussa kolmannen neljänneksen raportin yhteydessä antamaansa ohjausta, vaan odottaa edelleen, että vertailukelpoisin valuuttakurssein laskettu oikaistu liikevoitto laskee viime vuoden 36,9 miljoonasta eurosta.

Reaktiot huomenna

Oriola antoi tulosvaroituksensa pörssin sulkeutumisen jälkeen, joten varsinaista kurssireaktiota ei tänään nähty. Oriolan vaihdetumman B-sarjan osakkeen kurssi nousi torstaina 0,5 prosenttia 2,12 euroon.

Pörssin yleisindeksi OMXH päätti päivän 0,6 prosenttia plussalle.

Lisää aiheesta "Markkinat"