Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Deutsche Börsen omistama Frankfurtin pörssi on yksi maailman johtavista pörsseistä ja suurimpia Euroopassa.

Onko käänne käsillä? Amerikkalaiset pankkijätit uskovat nyt eurooppalaisosakkeisiin

Eurooppalaisilla osakkeilla saattaa olla edessään hyvä puolivuotisjakso, jos elvytys toteutuu odotetusti ja Britannian mahdollinen EU-ero hallitusti.

Talvi ei eurooppalaisissa pörsseissä tuiverra, mikäli on uskominen amerikkalaispankki Bank of America Merrill Lynchin tuoretta raporttia. Siinä pankkijätti nimittäin ennakoi, että eurooppalaisosakkeet voivat nousta kuusi prosenttia tulevien kuukausien aikana.

Katsauksen kirjoitushetkellä yhteiseurooppalainen Stoxx 600 -indeksi liikkui 395 pisteessä ja oli kohonnut tämän vuoden mittaan runsaat 16 prosenttia. BAML:n mukaan indeksi nousisi maaliskuuhun mennessä 415 prosenttia eli kuusi prosenttia.

Keskiviikkona Stoxx 600 -indeksi kyykkäsi kuitenkin – muiden maailman indeksien tavoin – mehevästi ja päätyi 2,7 prosentin miinuksilla 377,5 pisteeseen. Samalla kuluvan vuoden nousuprosentti kutistui 11,8.

Stoxx 600 -indeksi on noussut tämän vuoden puolella vahvasti. Lähde: Yahoo Finance

 

BAML ennakoi syklisten yhtiöiden osakkeiden pesevän defensiiviset osakkeet lähikuukausina ja marginaalin olevan viisi prosenttia.

- Euroalueen ja Yhdysvaltain syyskuun ostopäällikköindeksit olivat hyvin heikkoja, mikä heijastaa niiden talouskasvun (ja bkt:n) hiipumista. Odotamme kasvun kuitenkin pääsevän lähikuukausina parempaan vauhtiin, katsauksessa todetaan.

Tiistaina saatu euroalueen teollisuuden ostopäällikköindeksi oli painunut alimmilleen seitsemään vuoteen. Inflaatio oli myös vaimentunut 0,9 prosenttiin vuositasolla eli yli prosenttiyksikön Euroopan keskuspankin tavoitteleman tason alapuolelle.

Amerikkalaispankki huomauttaa, että Yhdysvallat on ollut vientiriippuvaiselle euroalueelle suurin yksittäinen ulkoinen tekijä, joka on vaimentanut kasvua. Samaan aikaan esimerkiksi Kiinassa ostopäällikköindeksit ovat nousseet korkeimmilleen sitten vuoden 2018 alun, BAML huomioi.

- Yhdysvalloissa talouden kasvun odotetaan saavan puhtia dollarin halpenemisesta ja taantuman mahdollisuudet ovat nähdäksemme edelleen vähäiset.

Sektoreista BAML:n suosikkeja ovat eurooppalaiset lentoyhtiöt, kaivosyhtiöt sekä pankit, joiden osakkeille toistettiin ”ylipainota”-suositus. Etenkin euroalueen lentoyhtiöiden osakkeet on hinnoiteltu amerikkalaispankin mukaan taantuman tasolle, vaikka se odottaa talouskasvun piristyvän jo lähikuukausina. Vastaavasti BAML suosittelee pitämään yhdyskuntapalvelut ja kestokulutushyödykkeet ”alipainossa”.

Kilpailija samaa mieltä

Aiemmin tällä viikolla BAML:n kilpailija, J.P. Morgan nosti suosituksensa euroalueen osakkeille ”ylipainota”- tasolle. Samalla jättipankki laski amerikkalaisosakkeiden suosituksensa ”neutraali”-luokkaan, ensimmäistä kertaa pitkään aikaan.

- Euroalueen osakkeet ovat taktinen mahdollisuus tuottoihin, mutta ennusteeseen liittyy myös riskejä, joista suurin on sopimukseton Brexit, globaalin ja Euroopan osakestrategian johtaja Mislav Matejka totesi maanantaisessa kommentissaan.

Matejkan mukaan euroalueen osakkeet ovat nykyisellään aliomistettuja, sillä ne ovat alisuoriutuneet verrattuna amerikkalaisosakkeisiin, joiden kehitys on ollut viimeisten puolentoista vuoden aikana 20 prosenttia parempaa, kun sitä verrataan MSCI euroalueen ja Yhdysvaltain indeksin tasoilla suhteellisin dollarikurssein.

- Euroopan keskuspankin elvytys kiihdyttää rahan määrän kasvua ja lisäksi yhteisvaluuttaa käyttävät maat saattavat myös käynnistää elvytystä. Toteutuessaan nämä vahvistaisivat osakekursseja, J.P. Morganin Matejka ennakoi.

Lisää aiheesta "Markkinat"