Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Osakemarkkinoiden ajoittaminen on lähes mahdoton tehtävä. Sijoittajalle suurin riski on pysytellä kokonaan pois markkinalta. Kuva: iStock

Onko jo oston paikka?

Osakemarkkinoilla on heiluntaa, ja monia sijoittajia askarruttaa, milloin on se kuuluisa oston paikka.

Tammikuussa alkoi kova spekulaatio, kun osakekurssit lähtivät putoamaan. Moni haluaisi ajoittaa ostoksensa markkinan pohjalle, mutta ajoittaminen on historian valossa osoittautunut käytännössä mahdottomaksi.

– Sijoittajan suurimpia riskejä ovat osakkeiden myyminen kokonaan markkinan jo laskettua voimakkaasti ja etenkin se, että ei palaa osakesijoituksiin tarpeeksi ajoissa – silloin kun osakesijoitusten tekeminen vaikuttaa järjettömältä, näkymien ollessa vielä heikkoja ja sijoittajien tunnelmien ollessa paniikinomaisia, Danske Bankin senioristrategi Kaisa Kivipelto muistutti akuutin koronakriisin keskellä maaliskuussa 2020.

Kysyimme analyytikolta, miltä markkinalla tällä hetkellä näyttää.

– Osakemarkkinat ovat olleet alkuvuonna erittäin volatiilit. Huomio kiinnittyy etenkin keskuspankkien kiristyvään korkopolitiikkaan ja taseiden keventämiseen sekä inflaation kehitykseen, Evlin salkunhoidon analyytikko Anna-Liisa Rissanen sanoo.

Anna-Liisa Rissanen

– Tuloskausi on ollut melko hyvä, joskin aikaisempien kvartaalien tapaisia suuria tulosyllätyksiä ei ole ollut. Yhtiöiden tulokset ovat kuitenkin edelleen kasvussa, ja omikron on osoittautunut aiempia variantteja lievemmäksi, mikä tukee talouksien avaamista.

Rissasen mukaan näkymät pysyvät fundamentaalisesti nyt hyvinä ja arvostuskertoimissakin on nähtävissä normalisoitumista.

– Nähtäväksi jää, oliko korjausliike tässä vai tuleeko korkomarkkinan nousupaine sekä pienenevä likviditeetti vaikuttamaan osakemarkkinaan entisestään. Heilunta tulee todennäköisesti jatkumaan, mutta etenkin pitkäaikaiselle sijoittajalle voi tarjoutua hyviä ostopaikkoja.

Lue lisää: Pystytkö nukkumaan yösi, jos salkkusi arvo putoaa 20 prosenttia? Tunnista riskinottokykysi sijoittajana

Lue lisää: Uskallatko ostaa kurssilaskussa?

Lue lisää: Mitä sijoittajan pitäisi nyt tehdä? - viisi kysymystä asiantuntijoille

Osakesäästäjänä saat enemmän

Osakesäästäjien jäsenenä saat lukuisia rahanarvoisia jäsenetuja sekä Viisas Raha -lehden kahdeksan kertaa vuodessa.

Liity jäseneksi! Voit myös ostaa jäsenyyden lahjaksi täältä.

Lisää aiheesta "Markkinat"