Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Maailman suurimmalla verkkolaitevalmistajalla Huaweilla on jo runsaat 50 kaupallista 5G-sopimusta.

Onko 5G-markkinasta tulossa kahden kauppa? Ericsson näyttäisi olevan jäämässä Huawein ja Nokian kelkasta

Boikotit ja vakoiluepäilyt eivät ole estäneet verkkomarkkinoiden johtajaa pussittamasta uusia 5G-sopimuksia, yhtiö kertoi tiistaina.

Huawein mukaan yhtiöllä on jo yli 50 kaupallista 5G-verkkosopimusta ympäri maailmaa. Kiinalaisvalmistaja vaikuttaisi repineen kaulaa pohjoismaisiin kilpailijoihinsa, Nokiaan ja Ericssoniin nähden.

Viimeisimpien julkistamiensa lukujen mukaan Nokialla oli 45 5G-verkkotilausta, kun taas Ericssonilla oli 24.

Huawei on onnistunut keräämään tilauksia ympäri maailmaa siitäkin huolimatta, että yhtiötä on syytetty vakoilusta ja tietojen välittämisestä Kiinan valtiolle. Syytösten vuoksi yhtiöltä on evätty pääsy suurten markkinoiden, kuten Japanin ja Australian, 5G-tarjouskilpailuihin.

Ilmoitus oli kiinalaisvalmistajalta todennäköinen vastaveto Yhdysvaltain ja Puolan maanantaina allekirjoittamaan sopimukseen, jolla rajataan ”valtiollisten toimijoiden vaikutusvallalle alttiiden yhtiöiden” osallistumista Puolan verkkotarjouskisaan.

Yhdysvallat on vaatinut muitakin maita boikotoimaan Huaweita, mutta etenkin Euroopassa suhtautuminen on ollut vaihtelevaa. Saksa ei ole sulkenut kiinalaisvalmistajaa pois omasta kilpailutuksestaan, kun taas Britanniassa päätös on määrä tehdä syksyn mittaan. Maan suurin matkapuhelinoperaattori EE on kuitenkin jo tilannut 5G-verkkonsa Huaweilta.

Huawei toivoo hyvin sujuvan EE:n verkon käyttöönoton toimivan esimerkkinä muillekin maille sen luotettavuudesta ja syytösten paikkaansa pitämättömyydestä.

Vaikuttaisikin, että Huawein verkkoliiketoiminta on säästynyt pahemmilta kolhuilta vakoilusyytösten ja kauppasodan pyörteissä. Sen sijaan matkapuhelinpuolella kolhuja on tullut ja myynti laskenut, kun Yhdysvallat uhkasi kieltää amerikkalaisyhtiöitä myymästä osiaan ja tuotteitaan Huaweille. Onkin epäselvää, onko yhtiön ensi kuussa lanseerattavassa uudessa lippulaivapuhelimessa enää mitään Googlen toimintoja.

Lisää aiheesta "Markkinat"