Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Nordnetin elokuun TOP 10 – Fortum pitää kirkkaasti kärkipaikkaa ostetuimpana

Elokuussa kotiutettiin kurssinousuja. Arvo-osuustileillä osakepainoa kevennettiin Nordnet Suomen kautta kuukauden aikana 28 miljoonalla eurolla. Osakesäästötileille osakkeita ostettiin edelleen lisää 12 miljoonalla eurolla.

 

Koko Helsingin pörssin vaihto laski elokuussa vuodentakaisesta 12,9 prosenttia. Viime vuoden lukujen vertailtavuuteen vaikuttavat Nordean kautta tehdyt DNA:n lunastukseen liittyvät kaupat. Kaupankäynti väheni myös tavanomaista selvästi vilkkaamman heinäkuun euromääräiseen aktiviteettiin verrattuna 19,6 prosenttia.

Yksityissijoittajien tavallisimmin käyttämien online-välittäjien Nordnet, Danske Bank, Nordea ja Pohjola kautta kauppoja toteutui kappalemääräisesti 61,9 prosenttia viime vuoden elokuuta enemmän. Yksityissijoittajien kappalemääräinen kaupankäyntitahti kuitenkin laski tavallista vilkkaammasta heinäkuusta 8,8 prosenttia.

Osakevaihto ja -kauppojen määrä online-välittäjillä. Lähde: Nasdaq OMX Nordicin virallinen kuukausitilasto

Vahva elokuu sai keventämään 

Helsingin pörssin yleisindeksi kohosi vahvan elokuun aikana kuusi prosenttia. Kuukausituotto vastaa yli puolta Helsingin pörssin pitkän aikavälin toteutuneesta vuosituotosta.

Nordnet Suomen kautta arvo-osuustileillä osakepainoa kevennettiin kuukauden aikana 28 miljoonalla eurolla. Osakesäästötileille osakkeita kuitenkin ostettiin edelleen lisää 12 miljoonalla eurolla.

– Kesän edetessä voimistunut kurssinousu saikin osan sijoittajakansasta keventämään osakeomistuksiaan maltilla, kun lasketaan Nordnet Suomessa yhteen sekä arvo-osuustilit että osakesäästötilit. Pörssivuotta kokonaisuutena tarkastellen on ilahduttavaa, että osakesäästötileille on tehty osakkeiden ostoja poikkeuksetta joka kuukautena selvästi myyntejä enemmän. Viimeaikainen kurssinousu on siis tuottanut hyvin laajalle sijoittajajoukolle, Nordnet Suomen maajohtaja Suvi Tuppurainen sanoo.

Elokuussa erityisesti finanssisektorin osakkeita, kuten Sampoa ja Nordeaa, kevennettiin selvästi.

– Sammon ja Nordean osakkeet ovat nousseet koronakevään kurssipohjalukemista kumpikin jo lähes 50 prosenttia. Myös kesän korkeimmalle kurssitasolleen kuukauden aikana noussut Nokia päätyi suomalaisten yksityissijoittajien myyntilistalle.

Fortum palasi ostosuosikiksi

Vakaana osingonmaksajana tunnetun Fortumin osake oli Nordnetin kautta osakekauppaa käyvien suomalaisten yksityissijoittajien ylivoimainen ostosuosikki helmi-, maalis- ja huhtikuussa.

Nordnet Suomen 10 ostetuinta ja myydyintä osaketta arvo-osuustilillä – elokuu 2020. Lähde:  Nordnetin oma kaupankäyntitilasto

– Kevään ja alkukesän kurssinousu hyydytti ostoinnostusta Fortumin osakkeeseen, mutta elokuussa osake teki näyttävän paluun sekä arvo-osuustilien että osakesäästötilien netto-ostetuimmaksi. Yksi selittävä tekijä ostotunnelmien paluuseen Fortumissa on se, että osake on viime ajat kehittynyt yleisindeksiä heikommin.

– Toisaalta on mahdollista, että ensi kevään osinkosalkkujen rakentaminen on jo alkamassa. Moni yksityissijoittaja ajattelee, että valtio-omisteisen Fortumin osinko on pörssin mittapuulla varmimmasta päästä myös ensi keväänä, Tuppurainen analysoi.

Nordnet Suomen 10 ostetuinta osaketta osakesäästötilillä – elokuu 2020. Lähde: Nordnetin oma kaupankäyntitilasto

Tesla, Apple ja lentoyhtiö Norwegian dominoivat ulkomaisten osakkeiden kaupankäyntiä vaihtomäärillä mitattuna.

– Elokuun aikana Nordnetin kautta osakekauppaa käyvät suomalaiset yksityissijoittajat kasvattivat omistuksiaan kolmikon jokaisessa yhtiössä. Koronakriisin kiihdyttämän digitaalisen kehityksen vuoksi uskon kaupankäyntiaktiviteetin jatkuvan yleisesti korkealla tasolla etenkin ulkomaisten pörssien teknologiakohteissa.

Lisää aiheesta:

Nordnetin heinäkuun TOP 10 – sijoittajat kotiuttivat kurssinousuja

Nordnetin kesäkuu: Sampo jälleen ostetuin ja Nokia myydyin

Yksityissijoittajien kaupankäynnin ennätystahti ei laantunut kesäkuussa

Sampo nousi toukokuun suosikiksi

Huhtikuun ostoralli: Nordnetin ostetuimpien kärjessä tiukasti Fortum ja Sampo

Lisää aiheesta "Markkinat"