Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Nordealta vahva Q4 tulos, osinkoyllätys luvassa

Nordea raportoi odotustenmukaisesti vahvan Q4-tuloksen kuluvan vuoden viimeisen neljänneksen tulosraportissaan. Sekä palkkiotuotot että korkokate paranivat koronapandemian vaikutuksista huolimatta, mutta sijoittajien kannalta kiitosta sai lähinnä osinkolupaus, jolla on analyytikon mukaan ”optioarvoa”.

Nordean vuoden 2020 viimeisen neljänneksen liikevoitto pieneni 973 miljoonaan euroon vertailukauden 1 103 miljoonasta eurosta. Samalla pankin korkokate kuitenkin kasvoi kuusi prosenttia 1 169 miljoonaan euroon vertailukauden 1 108 miljoonasta eurosta, mikä oli suurin kasvu vuoden 2008 jälkeen.

Analyytikot olivat ennustaneet 1 160 miljoonan euron korkokatetta.

– Nordea raportoi hyvät luvut tänä aamuna. Mikä oli erityisen vahvaa, niin palkkionkehitys. Yhtiö onnistui saamaan hyviä hallinoitavia varoja itselleen, ja totta kai markkinakin on auttanut varainhoitoa, kommentoi OP Ryhmän pääanalyytikko Antti Saari tulosjulkistuksen jälkeen.

Vakavaraisuus Euroopan kärjessä

Myönteistä nykyisessä koronapandemiatilanteessa on se, että Nordean luottosalkun laatu pysyi vahvana ja luottotappioita oli vähän.  Vuoden toisella neljänneksellä pankki kertoi odottavansa vuoden luottotappioiden jäävän alle miljardiin euroon.

– Tämä toteutui selvästi, sillä vuonna 2020 luottotappioita kertyi 860 miljoonaa euroa. Toteutuneita luottotappioita oli erittäin vähän, ja viimeisellä neljänneksellä nettomääräisiä luottotappioita oli 28 miljoonaa euroa, kiittää Nordean konsernijohtaja Frank Vang-Jensen lehdistötiedotteessa.

Vaikka konsernin vakavaraisuusaste onkin Euroopan parhaita, konserninjohtaja kertoo pankin pitävän johdon harkintaan perustuvan luottotappiovarauspuskurin ennallaan 650 miljoonassa eurossa.

– Varovainen lähestymistapa on mielestämme tarkoituksenmukainen, koska pandemian täysimääräiset talousvaikutukset ovat edelleen epävarmat, hän perustelee päätöstä.

Kun pääomasta vähennetään täysimääräisinä tilikausien 2019 ja 2020 osinkoehdotukset, konsernin ydinvakavaraisuussuhde parani 0,7 prosenttiyksikköä edellisneljänneksestä ja oli 17,1 prosenttia. Tämä ylittää pankkikonsernin mukaan viranomaisten nykyisen vähimmäisvaatimuksen 6,9 prosenttiyksiköllä.

Osinkoa kahdessa erässä omistajille

Nordean hallitus on ehdottanut, että tilikaudelta 2020 osinkoa maksetaan 0,39 euroa osakkeelta. Kun tähän lisätään lykätty 0,40 euron osakekohtainen osinko tilikaudelta 2019, osinkoa maksettaisiin siis vuoden 2021 aikana yhteensä 0,79 euroa osakkeelta.

– Ehdotamme, että osinko maksetaan osakkeenomistajille kahdessa erässä: ensimmäinen erä on 0,07 euroa osakkeelta, ja se maksetaan hallituksen helmikuussa tekemän päätöksen jälkeen, ja loput 0,72 euroa osakkeelta maksetaan syyskuun jälkeen, Vang-Jensen sanoo.

– Tällä on optioarvoa, koska osakkeen arvostustaso ei ole tällä hetkellä korkea, OP:n Antti Saari puolestaan kommentoi.

Vuodelle 2022 asetettujen taloudellisten tavoitteiden saavuttaminen etenee suunnitelmien mukaisesti.

– Kulu-tuottosuhteemme parani vuonna 2020 vakaasti 54,8 prosenttiin, kun se vuonna 2019 oli 57,5 prosenttia. Suuntamme kohti vuodelle 2022 asetettua 50 prosentin tavoitetta on hyvä. Oman pääoman tuotto oli viimeisellä neljänneksellä 8,4 prosenttia, ja lähestymme suunnitelmien mukaisesti vuodelle 2022 asetettua yli 10 prosentin tavoitetta, sanoo Vang-Jensen.

Myös vuoden 2021 alussa odotukset covid-19-pandemian voittamisesta ja sen jälkeisen elpymisen käynnistymisestä ovat korkealla.

– Mikään ei ole varmaa, mutta monet merkit viittaavat kohti parempia aikoja. Olemme jo löytäneet uusia tapoja elää, tehdä työtä ja kuluttaa. Vielä tärkeämpää on, että rokotteille on saatu myyntilupia ja rokotukset on aloitettu. Tämä tukee näkemystämme siitä, että virus lopulta kukistuu, konserninjohtaja päättää.

 

 

Lisää aiheesta "Markkinat"