Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Nordea ylitti analyytikoiden odotukset – Q2:n luottotappiot voivat vielä kääntää kelkan

Nordean tilikauden tulos oli parempi kuin vuoden 2019 ensimmäisellä kvartaalilla, vaikka liikevoitto laski alle 22 miljoonalla. Konsernin tehostamistoimet näkyvät laskeneissa kuluissa.

Nordea julkaisi aamulla osavuosikatsauksen, joka ylitti monen analyytikon odotukset. Yhtiön korkokate kasvoi 5 prosenttia ja palkkiotuotot 4 prosenttia verrattuna viime vuoden ensimmäiseen kvartaaliin. Nordean osakekohtainen tuloskin nousi kymmenen prosenttia 0,10 eurosta 0,11 euroon.

– Voisi sanoa, että kaikkein suurin positiivinen yllätys on, että luottotappiot jäivät alle puoleen odotetusta, eli selkeästi pankin takavuosien toimenpiteet riskien vähentämiseksi kantavat nyt hedelmää, OP:n analyytikko Antti Saari arvioi OP:n analyysissa.

Yhtiön liikevoitto laski vuoden 2019 viimeisen neljänneksen 621 miljoonasta eurosta 599 miljoonaan ja luottotappiot nousivat 102 miljoonasta eurosta 154 miljoonaan. Konsernijohtaja Frank Vang-Jensenin mukaan tästä 120 miljoonaa oli johdon ylimääräinen, harkintaan perustuva varaus, jolla katetaan luottotappioiden todennäköinen lisääntyminen lyhyellä aikavälillä.

Aiemmin Nordea on arvioinut luottojen laadun pysyvän tulevina neljänneksinä ennallaan, mutta poikkeuksellisen taloustilanteen vuoksi arvioi nyt, että luottotappioiden näkymiä on tässä vaiheessa liian aikaista arvioida. Sekä Inderes että OP uskovat luottotappioiden kasvavan vuoden toisella kvartaalilla.

Tilikauden tulos oli 4 prosenttia parempi kuin vuosi sitten vastaavana aikana.  Konsernitasolla on tehty runsaasti liiketoiminnan tehostamistoimia, mikä osaltaan näkyy tuloksessa.

– Liiketoiminnan tuotot laskivat 5 prosenttia, sillä rahoitusmarkkinoiden viimeaikainen levottomuus vaikutti negatiivisesti nettotulokseen käypään arvoon arvostettavista eristä. Olemme vähentäneet kuluja suunnitelmien mukaisesti. Ne ovat pienentyneet 8 prosenttia, ja kulu-tuottosuhde on näin ollen pysynyt ennallaan 57 prosentissa, konsernijohtaja Vang-Jensen kuvailee haastavissa markkinaolosuhteissa tehtyä tulosta yhtiön tiedotteessa.

Vuoden 2020 Nordea tavoittelee alle 4,7 miljardin euron kuluja, ja yhtiö odottaa kulujen laskevan edelleen tulevina vuosina.

Myös Inderesillä uskotaan, että pitkään vaikeuksissa ollut Nordea on nyt kasvattanut luottamustaan markkinoilla.

– Nordean Q1-suoritus oli mielestämme kokonaisuudessaan varsin rohkaiseva ja se osoittaa, että uuden johdon alaisuudessa aloitettu käänneohjelma etenee poikkeuksellisesta markkinatilanteesta huolimatta yhä raiteillaan, kirjoittavat Inderesin pääanalyytikko Sauli Vilén ja analyytikko Matias Arola.

Nordea on asettanut vuodelle 2022 tavoitteiksi, että yhtiön oman pääoman tuotto on yli kymmenen prosenttia ja että kulu-tuottosuhde on 50 prosenttia. Tavoitteiden saavuttamiseksi yhtiö on asettanut kolme pääpainopistettä: toiminnan tehokkuuden optimointi, tuottojen kasvattaminen ja erinomainen asiakaskokemuksen luominen.

– Lähitulevaisuuden painopistealueemme ovat selvät: jatkamme asiakkaidemme auttamista, huolehdimme henkilöstömme turvallisuudesta ja varmistamme pankin toiminnan jatkumisen näinä poikkeuksellisina aikoina, Vang-Jensen päättää yhtiön tiedotteen.

Lähde: Nordea Group Q1 2020 tulosraportti

 

Nordean tilinpäätöskatsaus (englanniksi)

Lisää aiheesta:

Kansanosakkeiden suosikkien kärki vaihtui – Nordea nappasi paalupaikan Nokialta

Nordea paransi vuoden loppua kohti – Vang-Jensen: Uusi vaihe alkanut lupaavasti

Lisää aiheesta "Markkinat"