Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Toimitusjohtaja Rajeev Suri toteaa kuitenkin, että paniikkiin ei ole syytä.

Nokian Suri: Heikko ensimmäinen neljännes, mutta yhä syytä optimismiin

Verkkolaitevalmistaja teki yllättäen tammi-maaliskuussa tukevan tappion. Nokian kurssi lähti heti avauksesta Helsingin pörssissä rajuun laskuun.

Nokian tulos jäi tammi-maaliskuussa tukevasti tappiolle, vaikka analyytikot olivat odottaneet yhtiöltä hieman viime vuotta parempaa vuoden aloitusta.

Kertaeristä oikaistu tulos painui 59 miljoonaa euroa tappiolle, kun viime vuonna tulos oli 239 miljoonaa voitolla. Toteutunut oli selvä yllätys, sillä analyytikot olivat uutistoimisto Bloombergin mukaan ennakoineet tuloksen nousseen 282,7 miljoonaan.

Raportoitu eli kertaerät sisältävä tulos oli 524 miljoonaa tappiollinen, kun vuosi sitten samalla jaksolla tappiota oli 336 miljoonaa euroa.

Nokian ei-IFRS-liikevaihto oli tammi-maaliskuussa 5,1 miljardia euroa eli hieman verrokkikauden 4,9 miljardia euroa parempi. Liikevaihdon osalta markkinoilla odotukset oli 5,0 miljardissa.

Sijoittajat pettyivät verkkoyhtiön lukuihin karvaasti ja Nokian kurssi lähti heti reippaaseen laskuun heti Helsingin pörssin avauduttua. Kello 10.12 osakkeella käytiin kauppaa 4,69 euron hintaan, mikä oli 9,2 prosenttia keskiviikon päätöskurssia alempi.

 

Hintakisassa tuli takkiin

Tappion syyksi kerrottiin markkinoiden odotettua kireämpi hintakilpailu.

- Kilpailutilanne on kiristynyt hieman tietyissä asiakkuuksissa, kun eräät kilpailijat ovat omaksuneet aggressiivisemman lähestymistavan 5G:n käyttöönoton varhaisessa vaiheessa ja kun jotkut asiakkaat uudelleenarvioivat verkkotoimittajiensa toimintaa tietoturvariskien näkökulmasta, toimitusjohtaja Rajeev Suri kommentoi tulostiedotteessa.

Hänen mukaansa paniikkiin ei kuitenkaan ole syytä.

-Tämä on luonut painetta lyhyellä aikavälillä, mutta tarjoaa mahdollisuuksia pidemmällä aikavälillä. Pidämme kiinni tasapainoisesta näkemyksestämme ja olemme valmiita tekemään harkittuja sijoituksia kohteisiin, jotka edustavat oikeaa kannattavuusprofiilia pidemmällä aikavälillä.

Surin mukaan surkea vuoden aloitus ei kuitenkaan pilaa Nokian koko vuotta, eikä yhtiö muuttanut tulosohjaustaan.

-Ensimmäinen neljännes oli heikko Nokialle. Tämä vastasi näkymiämme, eikä muuta näkemystämme koko vuoden kehityksestämme. Olemme luottavaisia, että heikkoon tulokseemme vaikuttaneet tekijät tulevat helpottumaan loppuvuoden kuluessa. Vaikka kokonaisriskit ovatkin hienoisesti kasvaneet, havaitsemme yhä myönteistä kehitystä ja säilytämme koko vuotta koskevan ohjeistuksemme ennallaan, Suri perusteli.

Hänen mukaansa Nokia odottaa liikevaihdon sekä liikevoittoprosentin paranevan merkittävästi vuoden edetessä.

-5G-liikevaihtomme odotetaan kasvavan jyrkästi - erityisesti vuoden jälkimmäisellä puoliskolla - 36 solmimamme kaupallisen 5G-sopimuksen ansiosta. Uskomme maailmanlaajuisten palveluiden kannattavuuden paranevan laajojen käyttöönottoprojektien vahvistaessa tilannettamme, IP-reititys on palannut vakaalle kasvu-uralle tuotejohtajuutemme ansiosta ja optiset verkot jatkavat pitkään jatkunutta kasvuaan. Strategisilla painopistealueillamme ohjelmistoliiketoiminnassa ja yritysasiakasliiketoiminnassa on myös tapahtunut hyvää kehitystä, minkä lisäksi etenemme vakaasti vahvan ja pitkällä aikavälillä kestävän lisensointiliiketoiminnan rakentamisessa.

- Tiivistettynä: vuoden ensimmäinen neljännes oli odotetusti heikko, mutta meillä on yhä syytä olla optimistisia vuoden edetessä, Suri päätti toimitusjohtajan katsauksensa raportissa.

Koko vuoden osakekohtaiseksi tuloksekseen Nokia odottaa edelleen 0,25-0,29 euroa tälle vuodelle ja 0,37-0,42 euroa ensi vuodelle.

Nokia kertoi myös etenevänsä ”hyvin” meneillään olevan 700 miljoonan euron säästöohjelman toteuttamisessa.

Lue Nokian koko tammi-maaliskuun osavuosikatsaus täältä.

Lisää aiheesta "Markkinat"