Lehti suomalaiselle sijoittajalle

– Nokian vakaa ensimmäisen neljänneksen tulos osoitti laajaa kannattavuuden parannusta edellisvuoteen verrattuna, kun muutostoimenpiteemme ja tuotekustannusten vähennystoimemme alkoivat vaikuttaa, toimitusjohtaja Rajeev Surin sanoo.

Nokia ylitti odotukset – näkymiä viilattiin alaspäin

Huhumyllyissä pyörineen Nokian alkuvuoden tulos ylitti analyytikkojen ennusteet. Loppuvuoden näkymiään verkkolaiteyhtiö tarkisti alaspäin.

Nokian alkuvuoden (ei-IFRS) liiketulos nousi 116 miljoonaan euroon viime vuoden vastaavan ajankohdan 59 miljoonan euron tappiosta. Tulos ohitti analyytikkojen 98 miljoonan euron konsensusennusteen.

Alkuvuoden liikevaihto jäi 4 914 miljoonaan euroon. Edellisvuonna liikevaihto oli 5 057 miljoonaa euroa. Tulos ennen veroja (ei-IFRS) oli 45 miljoonaa euroa, kun vertailujaksolla tappiota kertyi 157 miljoonaa.

Osakekohtaista ei-ifrs tulosta syntyi 0,01 euroa. Viime vuoden vertailujaksolla osakekohtainen tappio oli 0,02 euroa. 

Koronavirusepidemiasta vaikutukset painoivat yhtiön liikevaihtoa noin 200 miljoonalla eurolla vuoden ensimmäisellä neljänneksellä.  

– Tämä johtui pääasiassa Kiinaan liittyvistä toimitushäiriöistä, toimitusjohtaja Rajeev Surin kertoo yhtiön tulostiedotteessa.

Suri arvioi toimialan kestävän kriisiä melko hyvin, vaikka se ei olekaan sille immuuni. 

– On ilahduttavaa, että vaikka suurin osa tutkimus- ja tuotekehityshenkilöstöstämme työskentelee kotoa käsin, emme ole havainneet tällä olleen mitään vaikutusta tuotesuunnitelmiimme, ja itse asiassa jotkin keskeiset ohjelmistoversiot etenevät edellä aikataulusta. Lisäksi verkkokapasiteetin tarpeessa huomattiin valtavaa kasvua.

Lähde: Nokia Oyj Osavuosikatsaus 30.4.2020

– Edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna konsernin ei-IFRS-liikevoittoprosentti kasvoi 3,6 prosenttiyksikköä; Networks-segmentin bruttokateprosentti kasvoi 3,5 prosenttiyksikköä; Nokia Software -segmentin neljännes oli erinomainen katteiden parantuessa merkittävästi ja kehityksen ollessa vahvaa asiakkaissa Pohjois-Amerikassa. Nokia Enterprise -liiketoiminnan liikevaihto kasvoi kaksinumeroisin luvuin, Suri avaa tulosjulkistuksen lukuja.

– Keskitymme edelleen vahvasti Mobile Access -liiketoimintaan ja kassavirran tuottamiseen, ja edistyimme hyvin kummallakin osa-alueella ensimmäisellä neljänneksellä.

Lähde: Nokia Oyj Osavuosikatsaus 30.4.2020

 

Nokia tarkisti näkymiään alaspäin

Nokia laski tulosjulkistuksensa yhteydessä koko vuoden näkymiään.

Nokia ennakoi koko vuoden osakekohtaiseen tuloksen olevan on tänä vuonna 0,18–0,28 euroa. Aiemmin yhtiö ennusti noin 0,25 euron tulosta osaketta kohden.

Liikevoittoprosentin arvioidaan olevan 7,5-10,5 prosenttia tänä vuonna. Aiempi arvio oli 8–11 prosenttia.

Koronaviruspandemian vaikutuksesta suurimman osan yhtiö arvioi kohdistuvan toiseen neljännekseen. Vuode toisesta vuosipuoliskosta odotetaan edelleen kausiluonteisesti vahvaa.

– Kysynnässä ei havaittu laskua ensimmäisellä neljänneksellä. COVID-19-tilanteen kehittyessä lisääntyvät haasteet toimituksissa ja jakelussa ovat kuitenkin mahdollisia useissa maissa ja jotkut asiakkaat saattavat arvioida uudelleen hankintasuunnitelmiaan, Suri toteaa.

Lähde: Nokia Oyj Osavuosikatsaus 30.4.2020

Nokia osavuosikatsaus 30.4.2020

Lisää aiheesta:

Nokia nurkanvaltaushuhujen kohteena – ”Emme kommentoi markkinahuhuja”

Nokian Suri: Tämä on asteittaisen parannuksen vuosi – osinkoa luvassa aikaisintaan ensi vuonna

 

Miten käy Nokialle Kiinassa?

Inderesin analyytikko Mikael Rautanen pohjusti Nokian tulosjulkistusta ennakkokommentissaan:

"Markkinatilanne verkkomarkkinoilla on ollut alkuvuonna vaisuhko ja koronapandemia on heikentänyt kuluvan vuoden markkinanäkymiä. Ericsson ja ZTE raportoivat pienestä vertailukelpoisen liikevaihdon laskusta ensimmäisellä neljänneksellä ja Huawein kasvu jäi prosenttiin. Länsimarkkinoilla 5g-investointeja lykkääntyy talouden epävarmuuden takia. Kiina vastaavasti painaa nyt kaasua 5g-hankkeissaan, mutta tältä 5g-markkinalta Nokia on tuoreimpien tietojen mukaan jäämässä kokonaan pois. Valopilkkuina Nokialle todennäköisesti ovat Pohjois-Amerikka sekä verkkotuotteista IP-reititys sekä optiset verkot."

Katso Inderesin Nokia Q1’20-tuloslive (Kesto 20:22)

 

 

Lisää aiheesta "Markkinat"