Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Nokian Oulun testilaboratoriossa kehitetään 5G-verk­ko­tek­no­lo­gi­aa. Kuva: Nokia

Nokia pyörii huhumyllyssä

Uutistoimisto Bloomberg vihjasi nimettömiin lähteisiin vedoten Nokian kartoittavan strategisia vaihtoehtoja nykyiseen tilanteeseensa. Inderesin analyytikko Mikael Rautanen ei pidä huhuja tuulesta temmattuina. 

Nokian osake ponnahti New Yorkin pörssissä yli 6 prosentin nousuun keskiviikkona, kun uutistoimisto Bloomberg kertoi nimettömiin lähteisiin viitaten yhtiön kartoittavan strategisia vaihtoehtoja nykyiseen tilanteeseensa.

Vaihtoehtoina olisi erilaisia järjestelyitä fuusiosta aina liiketoimintojen myyntiin. Lisäksi harkinnassa olisi pääomarakenteen järjestelyt sekä investointien uudelleenkohdentaminen. Lähteiden mukaan harkinta on käynnissä ja ei ole varmuutta, että ne johtavat transaktioon.

– Bloombergin nimettömät lähteet kannattaa mielestämme ottaa vakavasti. Edellisen kerran sen lähteet kertoivat esimerkiksi Alcatel-Lucent-fuusiosta hyvissä ajoin ennen transaktion julkistamista, analyytikko Mikael Rautanen toteaa Inderes TV:n videolla.

Helmikuun alkupuolella Yhdysvaltain oikeusministeri William Barr kertoi maan olevan kiinnostunut ostamaan omistusta Nokiassa tai Ericssonissa varmistaakseen maansa asemaa 5g-teknologiassa Kiinan nousevan uhan takia. Myöhemmin presidentti Donald Trumpin taloudellinen neuvonantaja Larry Kudlow kuitenkin sanoi, ettei yritysten ostaminen ole Yhdysvaltain hallituksen bisnestä.

– Vaihtoehtojen skaala on arviomme mukaan suuri. Nokialla on verkkoteknologioissa useita erillisiä liiketoimintoja, joita se voisi myydä. Tämä kuitenkin enemmän tai vähemmän vesittäisi yhtiön strategian keskiössä olevan vision rakentaa kokonaisvaltainen verkkoratkaisujen toimittaja. Siten uutinen jälleen vahvistaa sitä, että Alcatel-Lucent-fuusio on tuonut mukanaan odotettua syvempiä ongelmia, eikä sen strategiset hyödyt ole realisoituneet. Koko Nokian ostamisesta kiinnostuneita teollisia toimijoita alalla on niukasti, mutta pääomasijoittaja voisi olla kiinnostunut pilkkomaan yhtiön osiin.

– Yksi vaihtoehto voisi olla tervehdyttää yhtiön tasetta suuremmalla rahoitusjärjestelyllä, mikä antaisi kyvykkyyden investoida ja toteuttaa suurempia sisäisiä uudelleenjärjestelyitä. Kiinnostuneita rahoittajia on nykytilanteessa todennäköisesti niukasti.

Sijoittajan kannalta nykyinen tilanne on ristiriitainen.

– Nokian osaketta hinnoitellaan arviomme mukaan selvästi alle raportissamme käsittelemämme osien summa arvon. Pelkät järjestelyhuhut voivat ohjata osakemarkkinan huomion tähän, mikä tuo spekulatiivista nostetta osakkeelle. Toisaalta uutinen on jälleen merkki siitä, että yhtiössä kytee syvempiä rakenteellisia ongelmia, mikä puoltaa varovaisuutta.

Lisää aiheesta:

Nokia nappasi toimitusjohtajan Fortumista - Rajeev Suri lähtee

Inderes: Nokia tarvitsee suurempaa muutosta

Nokian Suri: Tämä on asteittaisen parannuksen vuosi – osinkoa luvassa aikaisintaan ensi vuonna

Nokialle kymmeniä uusia 5G-sopimuksia - kilpailijat silti edellä

Kansanosakkeiden suosikkien kärki vaihtui – Nordea nappasi paalupaikan Nokialta

Katso inderesTV:n video:

Nokian huhutaan pohtivan isoja muutoksia ongelmiensa ratkaisemiseksi. Videolla analyytikko Mikael Rautanen avaa, mistä on kyse ja mitä vaihtoehtoja Nokialla voisi olla. (kesto 4:38)

 

 

Lisää aiheesta "Markkinat"