Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Nokia nurkanvaltaushuhujen kohteena – ”Emme kommentoi markkinahuhuja”

Nokian kurssi on kipusi loppuviikolla, kun markkinoilla levisi huhu, jonka mukaan Nokia olisi vihamielisen yritysvaltauksen kohteena. Spekulaatiot ovat nostaneet Nokian osakkeen hinnan jo lähelle vuodenvaihteen tasoa.

Huhumylly lähti käyntiin torstaina, kun brittiläinen rahoitusalan julkaisu TMT Finance kirjoitti Nokian palkanneen investointipankki Citin järjestelläkseen itselleen varoja vihamielistä yritysvaltausta vastaan. Tietojen mukaan Nokia olisi hankkimassa mittavaa 17,4 miljardin dollarin suuruista rahoituspakettia.

Nokia ei ole kommentoinut artikkelia, vaan yhtiö totesi perjantaina ykskantaan, ”ettei se kommentoi markkinahuhuja”. Tästä huolimatta Nokian osake kiipesi perjantain kaupankäynnissä 7,7 prosenttia ja oli perjantai-iltapäivällä jatkanut menoa 3,3 prosentin myötäisessä 3,2535 euroon. Siten kurssi oli enää 1,3 prosenttia vuodenvaihteen tasonsa alapuolella.

Verkkolaitevalmistajan on arvioitu houkuttelevan nurkkaajia synkän viime vuoden ja kurssiromahduksen seurauksena. Lisäksi tänä vuonna kunnolla vauhtiin pääsevän 5g-teknologiasyklin on arvioitu nostavan kiinnostusta kolmanneksi suurinta laitevalmistajaa kohtaan – varsinkin, kun Yhdysvallat on viime vuodesta lähtien ajanut aiempaa tiukempaa boikottia markkinajohtajaa, kiinalaista Huaweita vastaan.

TMT Financen aiheesta keräämät tiedot kuitenkin vaikuttavat jokseenkin vähäisiltä, huomauttaa norjalainen investointipankki DNB Markets.

– Tämä ei ole kaikkein vakuuttavin yritysjärjestelytarina. Useimmat jutussa mainitut tiedot vaikuttaisivat olevan aiempien Nokiaan kohdistuneiden spekulaatioiden uudelleen esille nostoa: näitä oli esillä helmikuussa, kun Yhdysvaltain oikeusministeri William Barr esitti, että Yhdysvaltojen tulisi sijoittaa Nokiaan tai Ericssoniin tai molempiin, jotta lännessä voitaisiin torjua Huawein määräävää markkina-asemaa 5g:ssä, uutistoimisto Direkt siteeraa pankin tuoretta sijoittajakirjeettä.

TMT Finance arvioi, että riskiä kaihtamattomat pääomasijoitusyhtiöt, kuten KKR, Apollo tai Blackstone, saattaisivat olla kiinnostuneita Nokiasta. Lehti myös toteaa, että Blackstonen perustaja on Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin tuttavia.

– Siten Valkoinen talo saattaisi rohkaista Blackstonea tekemään Nokiasta tarjouksen, arvioi DNB Markets.

Norjalaispankki kuitenkin huomauttaa, että lehtiartikkelissa Nokian arvoksi oli määritelty 17,35 miljardia dollaria eli 3,15 euroa per osake. Tämä olisi DNB Marketsin mukaan aivan liian vaatimaton summa, eikä sillä hinnalla tehty tarjous menisi läpi.
DNB kuitenkin pitää todennäköisenä, että riskisijoittajat katselevat Nokiaa yhtiön rankan kurssilaskun jälkeen.

– Meistä yksi potentiaalinen ostotarjouksen tekijä saattaisi olla Motorola Solutionsin omistaja eli Silver Lake. Mutta on kyseenalaista, sallisiko EU tällaisen yritysoston, jolla voidaan katsoa olevan geopoliittisia motiiveja, DNB Marketsin sijoittajakirjeessä huomautetaan.

Nokia on ollut pitkin alkuvuotta huhujen kohteena. Esimerkiksi helmikuussa uutistoimisto Bloomberg kirjoitti yhtiön harkitsevan erilaisia järjestelyjä, kuten mahdollisesti osiensa myyntiä, mutta Nokia kiisti tämän.

Moukaroitu verkkolaitevalmistaja kuitenkin ryhtyi lisätoimiin ryhtiliikkeen aikaansaamiseksi antamalla lähtöpassit pitkäaikaiselle toimitusjohtajalleen Rajeev Surille. Maaliskuussa hänen seuraajakseen nimittettiin Pekka Lundmark, joka siirtyy tehtävään Fortumin toimitusjohtajan pallilta. Hän kuitenkin aloittaa Nokiassa vasta syksyllä.

Koronaepidemia on hidastuttanut jossain määrin muita uudistuksia, sillä kevään lykkääntyneessä yhtiökokouksessa oli määrä vaihtaa hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa toiseen Nokia-veteraaniin, Sari Baldaufiin

Lisää aiheesta:

Inderes: ”Todennäköisesti isompia järjestelyjä edessä”

Nokia nappasi toimitusjohtajan Fortumista - Rajeev Suri lähtee

Nokia pyörii huhumyllyssä

Nokialle kymmeniä uusia 5G-sopimuksia - kilpailijat silti edellä

Lisää aiheesta "Markkinat"