Lehti suomalaiselle sijoittajalle

– Mobile Access -liiketoiminnassa näimme hyvää kehitystä radiotuotevalikoimassamme, jossa tuotesuunnitelmamme vahvistuvat, kustannukset laskevat, ja tuotteiden suorituskyky on nousussa, toimitusjohtaja Rajeev Suri sanoo.

Nokia kiri ohi ennusteiden – antoi positiivisen tulosvaroituksen

Yhtiön jättävä Rajeev Suri totesi tuloksesta muun muassa: "näimme selviä merkkejä paluusta vahvaan asemaan mobiiliradioliiketoiminnassa."

Nokia teki huhti-kesäkuussa 423 miljoonan euron oikaistun liiketuloksen. Analyytikot odottivat keskimäärin 277 miljoonan euron liiketulosta. Vuosi sitten Nokia ylitti markkinaodotukset 451 miljoonan euron liiketuloksella.

Nokian liikevaihto jäi 5,1 miljardiin euroon analyytikkojen odottaessa keskimäärin 5,2 miljardia euroa.  Vuodentakaisella vertailujaksolla liikevaihtoa kertyi 5,7 miljardia euroa.

Liikevoittoprosentti nousi 8,3 prosenttiin vertailukauden 7,9 prosentista. 

Nokian tulosta nosti verkkoyksikön 3 995 miljoonan euron liikevaihdolla tekemä 249 miljoonan euron liikevoitto, joka ylitti kirkkaasti analyytikkojen ennusteet.

Yhtiön oikaistu osakekohtainen tulos oli toisella neljänneksellä 0,06 euroa, kun analyytikot odottivat nyt 0,03 euroa. Vuosi sitten samalla ajanjaksolla osakekohtaista tulosta kertyi 0,05 euroa.

Näkymät selkenivät

Nokia antoi positiivisen tulosvaroituksen koko vuoden näkymistään.

Yhtiö arvioi nyt koko vuoden osakekohtaiseksi tulokseksi 0,20-0,30 euroa, kun aiemmin ohjeistushaarukka oli 0,18-0,28 euroa osakkeelta.

Koko vuoden liikevoittomarginaaliksi ohjeistetaan nyt noin 9,5 prosenttia, kun aiemmin ohjeistus oli noin 9,0 prosenttia.

Yhtiö ohjeistaa lisäksi vuoden 2020 vapaan kassavirran olevan ”selvästi positiivinen”, kun aiemman arvion mukaan se olisi ollut ”positiivinen”.

Yhtiön näkymiin vaikuttavien tekijöiden joukosta löytyy myös negatiivinen signaali.

"Odotamme menestyvämme hieman heikommin kuin ensisijaiset kohdemarkkinamme, joiden odotamme pysyvän jokseenkin ennallaan vuonna 2020 ilman valuuttakurssien muutosten vaikutusta, Kiinaa lukuun ottamatta." 

Aiemmin yhtiö odotti menestyvänsä ensisijaisten kohdemarkkinoiden mukaisesti.

"Muutos ennusteeseemme perustuu ensisijaisesti verkkojen käyttöönottopalvelujen laskuun Mobile Access -liiketoiminnassa ja hieman parantuneisiin markkinanäkymiin, ottaen huomioon COVID-19:n odotettua pienempi vaikutus markkinoihin vuoden 2020 toisella neljänneksellä."

Liikevaihto laski, mutta kannattavuus koheni

– Nokia paransi suoritustaan vahvasti toisella vuosineljänneksellä. Kannattavuus ylitti odotukset, kassavirta parani merkittävästi, näimme selviä merkkejä paluusta vahvaan asemaan mobiiliradioliiketoiminnassa, ja osakekohtainen tulos kasvoi verrattuna edellisvuoteen COVID-19:n aiheuttamista haasteista huolimatta, toimitusjohtaja Rajeev Suri kommentoi tulosta.

Surin mukaan liikevaihdon lasku aiheutui pääasiassa koronapandemian vaikutuksista sekä jyrkästä laskusta Kiinassa. Alkuvuoden aikana Nokian liikevaihto laski Kiinassa 36 prosenttia viime vuoden vertailujaksosta.

Yhtiö arvioi koronakriisin vaikutuksen liikevaihtoon olevan noin 500 miljoonan euroa. Nokia odottaa valtaosan koronapandemian vuoksi toteutumattomasta myynnistä siirtyvän tuleville kausille.

Yhtiö kertoo myös supistaneensa matalakatteista palveluliiketoimintaa.

– Kannattavuuden parantumista vuosineljänneksellä tukivat Networks-segmentin bruttokateprosentin kasvu 4,5 prosenttiyksiköllä edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna, jonka pohjana oli 3,5 prosenttiyksikön kasvu ensimmäisellä vuosineljänneksellä, tuoden Nokian ei-IFRS bruttokateprosentin 39,6 %:iin.

– Myös Nokia Enterprise -liiketoiminnan myynti ilman valuuttakurssimuutosten vaikutusta kasvoi 18 % edellisvuodesta samalla kun kannattavuus parani.

Vuoden alussa Nokia kertoi keskittyvänsä Mobile Access -liiketoimintaan ja kassavirran tuottamiseen.

– Edistymme edelleen hyvin molemmilla alueilla. Vapaa kassavirta neljänneksellä oli 265 miljoonaa euroa positiivinen, kun se vuosi sitten oli 1,0 miljardia euroa negatiivinen. Toisen vuosineljänneksen päättyessä nettokassamme oli 1,6 miljardia euroa ja kassa 7,5 miljardia euroa. 

– Mobile Access -liiketoiminnassa näimme hyvää kehitystä radiotuotevalikoimassamme, jossa tuotesuunnitelmamme vahvistuvat, kustannukset laskevat, ja tuotteiden suorituskyky on nousussa.

– Nokialla on erityisen vahva tuotevalikoima keskikaistan mobiiliradioissa, joita on otettu käyttöön 55 asiakkaalla, ja ensimmäinen C-Band-verkko otettiin koekäyttöön Yhdysvalloissa tämän neljänneksen aikana. Ilahduttavasti “5G Powered by ReefShark” –tuotteidemme toimitukset lisääntyvät edelleen ja uskomme yhä niiden saavuttavan tai ylittävän 35% osuuden toimituksista vuoden 2020 loppuun mennessä. Nyt meillä on 83 5G-asiakassopimusta.

– Tämä on viimeinen katsaukseni Nokian toimitusjohtajana ja haluan lopuksi kiittää osakkeenomistajiamme, asiakkaitamme, ja muita sidosryhmiämme – sekä erityisesti ilmaista kiitollisuuteni Nokian erinomaisille työntekijöille. Kiitos teille kaikille. Tämä on ollut minulle ilo ja kunnia.

Lähde: Nokia Oyj Puolivuosikatsaus 

Nokian puolivuosikatsaus (pdf)

Nokia sijoittajille

Lisää aiheesta:

Nokia ylitti odotukset – näkymiä viilattiin alaspäin

Nokia nurkanvaltaushuhujen kohteena – ”Emme kommentoi markkinahuhuja”

Nokian Suri: Tämä on asteittaisen parannuksen vuosi – osinkoa luvassa aikaisintaan ensi vuonna

Inderes: Positiivinen yllätys

Inderesin CEO, analyytikko Mikael Rautanen purkaa Nokian tulosta videolla. (Kesto 16:22)

Lisää aiheesta "Markkinat"