Lehti suomalaiselle sijoittajalle

– Tästä tulee pitkä matka, tästä tulee kolmen vuoden matka, toimitusjohtaja Pekka Lundmark totesi tiedotustilaisuudessa.

Nokia keskittyy toimittamaan kriittisiä verkkoja – Mobile Networksin tulos jää nollille ensi vuonna

Nokian avasi lisää uutta strategiaansa. Yhtiö investoi pitkän aikavälin tutkimukseen ja patenttiportfolioon. Toiminta jakaantuu neljään tulosvastuulliseen liiketoimintaryhmään. 

Nokia kertoi tällä viikolla lisää uudesta strategiastaan, joka on luotu uuden, elokuun alussa aloittaneen toimitusjohtaja Pekka Lundmarkin johdolla.

Nokian mukaan se keskittyy jatkossa toimittamaan kriittisiä verkkoja viestintäpalveluiden tarjoajille, yrityksille ja internet-toimijoille, ja yhtiö tavoittelee teknologiajohtajuutta kaikissa niissä segmenteissä, joissa se kilpailee.

– Uudistusten tavoitteena on varmistaa Nokian asema teknologiajohtajana muuttuvassa maailmassa, toimitusjohtaja Pekka Lundmark sanoo yhtiön tiedotteessa.

– Olemme yksi johtavista toimittajista, joka on kehittänyt monoliittisista ydinverkoista täysin pilvinatiiveja ja virtualisoituja. Näiden kehittäminen tulee olemaan meille jatkossa tärkeä painopiste teknologia- ja markkinajohtajuuden varmistamiseksi. Meillä on hyvät valmiudet tarjota uusia liiketoimintamalleja, kuten palvelupohjaisia as-a-service -ratkaisuja, jotka vastaavat asiakkaidemme muuttuviin tarpeisiin.

Teknologiajohtajuuden varmistamiseksi Nokia investoi pitkän aikavälin tutkimukseen ja patenttiportfolioon tavoitteenaan johtaa innovaatioissa, tuotekehityksessä, standardoinnissa ja patenteissa.

Yhtiön mukaan kriittisiä verkkoja yleensä osteta kokonaisuutena vaan osissa parhaan teknologian, suorituskyvyn ja kilpailukykyisen hinnan tarjoavilta toimijoilta.

Neljä tulosvastuullista liiketoimintaryhmää

Nokia kertoi jo aiemmin lokakuussa luopuvansa Rajeev Surin aikaisessa “End-to-end” -strategiasta, jonka tavoitteena oli tarjota asiakkaille koko verkkoratkaisujen tuoteketju toimituksen päästä päähän. Samalla Nokia jaotteli toimintonsa neljään liiketoimintaryhmään, joista jokaisen olisi pärjättävä omillaan.

Yhtiön toiminnot yhdistyvät neljään tulosvastuulliseen liiketoimintaryhmään: Mobile Networks, IP and Fixed Networks, Cloud and Network Services ja Nokia Technologies. Lisäksi perustetaan Customer Experience -yksikkö, jonka tarkoituksena on vahvistaa asiakassuhteita läpi liiketoimintojen.

Lundmarkin mukaan näille uusille yksiköille annetaan aikaa uuden strategian toteuttamiseen.

– Tästä tulee pitkä matka, tästä tulee kolmen vuoden matka, Lundmark totesi tiedotustilaisuudessa.

Ensi vuoden tavoitteekseen yhtiö on asettanut 7–10 prosentin vertailukelpoinen liikevoittomarginaali.

– Se ei ole huono aloitus mutta toki pitkän tähtäimen tavoitteemme on korkeammalla. Aiomme kuitenkin saavuttaa 7–10 prosenttia, vaikka investoimme samaan aikaan paljon mobiiliverkkoihin, Lundmark sanoo.

Mobile Networksin tulos jää nollille ensi vuonna

Nokia kertoi tiedotteessa myös liiketoimintayksiköiden näkymistä.

Matkapuhelinverkkojen eli Mobile Networks -liiketoimintaryhmän liikevoittomarginaali odotetaan olevan ensi vuonna nollassa, mutta kasvavan pitkällä aikavälillä.

Network Infrastructure -liiketoimintaryhmän eli verkkoinfrastruktuurin yhtiö arvioi saavuttavan “korkean yksinumeroisen vertailukelpoisen liikevoittomarginaalin”.

Pilvi- ja verkkopalveluja tuottavan Cloud and Network Services -yksikön liikevoittomarginaalin yhtiö ennakoi olevan yksinumeroisen vaihteluvälin keskivaiheilla tienoilla, mutta kasvavan merkittävästi pitkällä aikavälillä.

Technologies eli teknologialisensointi vastaa Nokian immateriaaliomaisuuden kaupallistamisesta ja arvon kasvattamisesta. Ensi vuodelta yksiköltä odotetaan hiukan tätä vuotta parempaa liikevoittoa ja vertailukelpoisen liikevoiton odotetaan pysyvän vakaana pitkällä aikavälillä.

Konsernin yhteiset toiminnot ja muut -osio, joka pääasiallisesti koostuu yhtymätason kustannuksista, pyritään pitämään mahdollisimman pienenä ja osion kustannukset kohdentamaan suoraan liiketoimintaryhmiin aina kun mahdollista. Osioon jäävien kustannusten johdosta vertailukelpoisen liiketappion odotetaan olevan noin 200 miljoonaa euroa vuonna 2021.

Pitkä käännematka voi alkaa

Nokiaa seuraavat Inderesin analyytikot Mikael Rautanen ja Atte Riikola totesivat Inderesin aamukatsauksessa, että yhtiön tiedotteen anti jäi pienten täsmennysten tasolle.

– Odotimme tarkempaa näkymää siihen, mille alueille uudessa strategiassa investoinnit tulevat kohdentumaan ja minkälaisia säästötavoitteita uudella toimintamallilla haetaan. Todennäköisesti nämä tulevat tarkentumaan myöhemmin. 

– Yhtiöllä on edelleen pitkä matka kuljettavana noustakseen säädylliseksi pitkän aikavälin sijoituskohteeksi, mutta alas poljettu arvostus puoltaa lievää positiivista näkemystä., kaksikko kirjoittaa raportissaan.

Lisää aiheesta:

Inderes: Ottaako Nokia käyttöön Ericssonin lääkkeet?

Nokian Lundmark: Meidän on tehtävä lisää muutoksia

NASA valitsi Nokian toimittamaan 4G-verkon Kuuhun

Nokia ja Wärtsilä ylivoimaisesti netto-ostetuimpia syyskuussa

Nokia kiri ohi ennusteiden – antoi positiivisen tulosvaroituksen

Nokia ylitti odotukset – näkymiä viilattiin alaspäin

Nokia nappasi toimitusjohtajan Fortumista - Rajeev Suri lähtee

Lisää aiheesta "Markkinat"