Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Neste teki vahvan alkuvuoden – näkymät koronan peitossa

Neste aloitti vuoden vauhdikkaasti, ensimmäisen neljänneksen vertailukelpoinen liikevoitto parani viime vuoden vastaavan ajankohdan 378 miljoonasta tänä vuonna 408 miljoonaan euroon öljyn hintakehityksestä ja lämpimästä talvesta johtuneen liikevaihdon supistumisesta huolimatta. 

Erityisen hyvässä lennossa on alkuvuonna ollut uusiutuvien tuotteiden myynti. Tulos jäi kuitenkin niukasti analyytikoiden konsensusennusteesta.

– Uusiutuvien tuotteiden myyntimäärät olivat korkeat ja uusiutuvien tuotteiden tuotantolaitoksemme tekivät uuden neljännesvuoden tuotantoennätyksen, toimitusjohtaja Peter Vanacker sanoo yhtiön tiedotteessa.

Öljy-yhtiön lähitulevaisuuden näkymiä toimitusjohtaja pitää vähintäänkin sumeina. Liikkuvia osia ovat erityisesti koronapandemian ajalliset ja maantieteelliset vaikutukset sekä öljytuotteiden hintakehitys. Kansainvälisen energiajärjestön IEA:n mukaan öljyn globaalin kysynnän odotetaan vähenevän vuonna 2020 ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2009.

– Eri markkinakonsultit arvioivat tällä hetkellä, että öljyn kysyntä vähenee 4–9 miljoonalla barrelilla päivässä edellisvuoteen verrattuna. Tämän odotetaan vaikuttavan negatiivisesti öljytuotteiden ja Marketing & Services -liiketoiminnan markkinakysyntään, myyntiin ja kannattavuuteen, Vanacker ennakoi.

Biopolttoaineita koskevien säännösten ja velvoitteiden hän kuitenkin odottaa jatkossakin tukevan uusiutuvan dieselin kysyntää. 

Näkymä globaaliin talouskehitykseen lähiaikoina on Nesteen mukaan pandemian vuoksi joka tapauksessa erittäin huono, ja yhtiö odottaa ”huomattavan epävakauden” jatkuvan öljytuotteiden sekä uusiutuvien raaka-aineiden ja polttoaineiden markkinoilla.

Yhtiö on Vanackerin mukaan kuitenkin valmis kohtaamaan epävarmat ajat. 

– Varautumissuunnitelmat ja suunnitelmat liiketoiminnan jatkumisen varmistamiseksi ovat olemassa, ja korjaaviin toimenpiteisiin on jo ryhdytty.

Epävarmuuden takia Nesteen hallitus on myös muuttanut osinkoehdotustaan yhtiökokoukselle. Alkuperäisen ehdotuksen mukainen ensimmäinen osinkoerä, 0,46 euroa osakkeelta, maksettaisiin 28. toukokuuta. Lisäksi hallitus hakee yhtiökokoukselta valtuutusta päättää harkintansa mukaan toisen osinkoerän 0,56 euron jakamisesta. Päätöstä siitä odotetaan 22. lokakuuta mennessä.

Neste osavuosikatsaus Q1/2020

Lisää aiheesta:

Nesteellä ”kaikkien aikojen paras vuosi” – Toimitusjohtaja: Haluamme toteuttaa kasvustrategiaamme entistä nopeammin

Nesteelle merkittävät verohelpotukset biopolttoaineesta Yhdysvalloista – vaikutukset satoja miljoonia euroja


 

Lisää aiheesta "Markkinat"