Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Nesteen Naantalin jalostamon portti. Kuva: Tomi Parkkonen / Neste

Neste sai yt-neuvottelut päätökseen: Naantalin jalostamon toiminta päättyy

"Koronapandemia on vauhdittanut perinteisten öljytuotteiden kysynnän laskua merkittävästi, eikä kysynnän odoteta elpyvän sitä edeltäneelle tasolle." Uudelleenjärjestelyillä tavoitellaan noin 50 miljoonan euron vuosittaisia säästöjä.

Neste kertoi syyskuussa suunnittelevansa jalostamotoimintojen uudelleenjärjestelyjä Porvoossa ja Naantalissa öljytuotteet-liiketoiminnan kilpailukyvyn varmistamiseksi.

Yhteistoimintaneuvottelut ovat päättyneet ja Neste lakkauttaa Naantalin jalostustoiminnot maaliskuun 2021 loppuun mennessä ja keskittää Naantalin toiminnan terminaali- ja satamatoimintoihin sekä uudistaa öljytuotteiden operatiivista toimintamallia. Muutoksen toisessa vaiheessa Porvoon jalostamoa kehitetään kohti uusiutuvien ja kierrätysraaka-aineiden prosessointia. Näillä toimenpiteillä tavoitellaan noin 50 miljoonan euron vuosittaisia säästöjä kiinteissä kustannuksissa.

"Fossiilisten öljytuotteiden kysyntä vähenee ja uusiutuvien energiaratkaisujen osuus kulutuksesta kasvaa seuraavien vuosien aikana. Koronapandemia on vauhdittanut perinteisten öljytuotteiden kysynnän laskua merkittävästi, eikä kysynnän odoteta elpyvän sitä edeltäneelle tasolle", yhtiön tiedotteessa todetaan. 

Syyskuussa Neste arvioi, että uudelleenjärjestelyt tarkoittaisivat enintään 470 työtehtävän vähenemistä, mukaan lukien mahdolliset ulkoistukset. Yhteistoimintaneuvottelujen tuloksena yhtiössä päättyy noin 370 työtehtävää. 

– Haluamme parantaa kilpailukykyämme sekä säilyttää jalostustoiminnan ja sen strategiset kyvykkyydet Suomessa. Toteutettava muutos tukee Porvoon jalostamon rakentamista johtavaksi kestävän kehityksen mukaiseksi turvalliseksi ja tehokkaaksi jalostamoksi, jonka innovatiivinen ja osaava henkilöstömme mahdollistaa. Nesteen tarina on alkanut juuri Naantalista, joten ymmärrän, että tämä uutinen on vaikea ottaa vastaan. Ajan kuluessa Naantalin henkilöstömme on osoittanut monissa vaikeissa tilanteissa erinomaista yhteistyökykyä ja innovointia, mistä voimme olla ylpeitä. Nyt olemme kuitenkin tilanteessa, jossa meillä ei ole vaihtoehtoja. Tulemme tukemaan henkilöstöämme monilla tavoilla muutokseen sopeutumisessa, kertoo Nesteen toimitusjohtaja Peter Vanacker sanoo yhtiön tiedotteessa.

Terminaali- ja satamatoiminta jatkuu Naantalissa normaalisti. 

Lisää aiheesta:

Neste ohitti ennusteet – uusiutuvilla polttoaineilla riittää kysyntää

Neste ja Shell varautuvat vastuullisen lentopolttoaineen kysynnän kasvuun

Neste organisoi uudelleen jalostamotoimintojaan Naantalissa ja Porvoossa – enimmillään 470 työpaikkaa vaakalaudalla

Raakaöljyn hinnan lasku lohkaisi 1,1 miljardia Nesteen liikevaihdosta – lopputulosta paikkasi uusiutuvien tulosylitys

Öljyn hinnan toipuminen sai sijoittajat tankkaamaan Nestettä

 

Lisää aiheesta "Markkinat"