Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Nesteen Naantalin jalostamo. Kuva: Suomen Ilmakuvaus / Neste

Neste organisoi uudelleen jalostamotoimintojaan Naantalissa ja Porvoossa – enimmillään 470 työpaikkaa vaakalaudalla

Neste arvioi Naantalin jalostamotoimintojen lakkauttamista ja toiminnan keskittämistä terminaali- ja satamatoimintoihin sekä Porvoon jalostamon kehittämistä kohti uusiutuvien ja kierrätys- raaka-aineiden prosessointia.

Neste ilmoitti suunnittelevansa jalostamotoimintojen uudelleenjärjestelyjä Porvoossa ja Naantalissa.

Yhtiö tutkii Naantalin jalostamotoimintojen lakkauttamista ja toiminnan keskittämistä terminaali- ja satamatoimintoihin sekä Porvoon jalostamon kehittämistä kohti uusiutuvien ja kierrätys- raaka-aineiden prosessointia.

– Fossiilisten öljytuotteiden kysyntä vähenee ja uusiutuvien energiaratkaisujen osuus kulutuksesta kasvaa seuraavien vuosien aikana. Koronapandemia on vauhdittanut perinteisten öljytuotteiden kysynnän laskua merkittävästi, eikä kysynnän odoteta elpyvän sitä edeltävälle tasolle, yhtiön tiedottessa kerrotaan.

Suunnitelluilla toimenpiteillä Neste pyrkii parantamaan tuottavuutta, resurssitehokkuutta ja sopeutumiskykyä markkinoiden muutoksiin. Suunnitellut muutokset eivät vaikuta Suomen polttoainejakelun huoltovarmuuteen.  

Yhtiö aloittaa yhteistoimintaneuvottelut henkilöstön edustajien kanssa Öljytuotteet-liiketoimintayksikössä ja sen tukitoiminnoissa Suomessa. Toteutuessaan suunnitelmat tarkoittavat enintään 470 työpaikan vähenemistä, mukaan lukien mahdolliset ulkoistukset.

Suunnitelluilla toimenpiteillä tavoitellaan noin 50 miljoonan euron vuosittaisia säästöjä kiinteissä kustannuksissa.

– Energia-alan muutos tapahtuu oletettua nopeammin. Naantalin jalostamon lähiaikoina edessä olevat käyttö- ja kunnossapitoinvestoinnit eivät olisi järkeviä eivätkä kestäviä tilanteessa, jossa öljynjalostuksessa on globaalisti suurta ylikapasiteettia. Aika tälle uutiselle ei ole paras mahdollinen, ja se on erittäin valitettava monelle meistä. Suunniteltuja toimenpiteitä jalostamojemme toimintojen kehittämiseksi tarvitaan kuitenkin pikaisesti säilyttääksemme jalostustoiminnan ja sen strategiset kyvykkyydet Suomessa ja turvataksemme Öljytuotteet-liiketoiminnan kilpailukyvyn, toimitusjohtaja Peter Vanacker sanoo.

Vanackerin mukaan yhtiön tavoittena on tulla alan globaaliksi johtajaksi uusiutuvissa ja kiertotalousratkaisuissa ja saavuttaa hiilineutraali tuotanto vuoteen 2035 mennessä.

– Suunniteltu muutos tukee Porvoon jalostamon rakentamista johtavaksi kestävän kehityksen mukaiseksi turvalliseksi ja tehokkaaksi jalostamoksi, jonka innovatiivinen ja osaava henkilöstömme mahdollistaa.

Lisää aiheesta:

Raakaöljyn hinnan lasku lohkaisi 1,1 miljardia Nesteen liikevaihdosta – lopputulosta paikkasi uusiutuvien tulosylitys

Öljyn hinnan toipuminen sai sijoittajat tankkaamaan Nestettä

Neste avasi Euroopan ensimmäisen RFID-teknologiaan perustuvan itsepalvelukaupan

Neste teki vahvan alkuvuoden – näkymät koronan peitossa

Nesteellä ”kaikkien aikojen paras vuosi” – Toimitusjohtaja: Haluamme toteuttaa kasvustrategiaamme entistä nopeammin

 

Lisää aiheesta "Markkinat"