Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Asiointi Helsingin Ratakadun Easy Deli -kaupassa aloitetaan tunnistautumalla sisään Nesteen mobiilisovelluksella.

Neste avasi Euroopan ensimmäisen RFID-teknologiaan perustuvan itsepalvelukaupan

Itsepalvelumyymälässä asiakkaan kaikki ostokset skannataan yhdellä kerralla, muutamassa sekunnissa. Lähin samanlainen kauppakokemus on tarjolla Kiinassa.

Neste avasi uudenlaisen automatisoidun Easy Deli -kaupan Helsingin keskustaan. Kaupassa hyödynnetään Nordic ID:n Suomessa kehittämää RFID-teknologiaa, joka skannaa asiakkaan kaikki ostokset kerralla, esimerkiksi suoraan ostoskassin tai laukun läpi. Kyseessä on Euroopan ensimmäinen vastaavaa itsepalveluratkaisua hyödyntävä vähittäiskauppa.

– Easy Delin tuotelukija on ensimmäinen lajissaan Suomessa, ja se on harppaus eteenpäin perinteisiin itsepalvelukassoihin verrattuna. Ostokokemus on huomattavasti aiempaa nopeampi ja helpompi. kaikki tuotteet kerralla, muutamassa sekunnissa, joista on saatu positiivista palautetta asioimisen vaivattomuudesta, Nesteen automatisoiduista palveluista vastaava Jukka Peltoniemi sanoo yhtiön tiedotteessa.  

Easy Deli -kauppa sijaitsee Helsingin Ratakadulla Neste Express -aseman yhteydessä. Yhtiö avaa kesän 2020 aikana myös toisen itsepalvelukaupan pääkaupunkiseudulle. Suunnitelmiin kuuluu myös useamman automatisoidun kaupan avaaminen Latvian Riikaan vielä tänä vuonna. Itsepalvelukaupat ovat auki vuorokauden ympäri. 

Asiointi kaupassa aloitetaan tunnistautumalla sisään Nesteen mobiilisovelluksella.

– Tunnistautuminen takaa kaupassa asioinnin turvallisuuden ja ennaltaehkäisee väärinkäytöksiä sekä ilkivaltaa.  

Tunnistautumisen jälkeen asiakas kerää haluamansa ostokset hyllyltä ja asettaa ne maksutasolle, josta RFID-teknologia lukee kaikki tuotteet kerralla, muutamassa sekunnissa. Lopuksi ostokset maksetaan Apple Paylla, Google Paylla tai maksukortilla.  

– Idea ratkaisun kehittämiseen lähti kuluttajien ostokäyttäytymisen muutoksesta ‒ ostoksia halutaan tehdä silloin kun itselle parhaiten sopii, läheltä ja ympäri vuorokauden. Ihmiset välttävät nykyään jonottamista ja voivat jopa jättää ostokset tekemättä, jos jono koetaan liian pitkäksi. Perinteisillä viivakoodiperusteisilla itsepalvelukassoilla asioiminen saattaa kestää jopa kauemmin kuin miehitetyllä kassalla, Nordic ID Oyj:n toimitusjohtaja Juuso Lehmuskoski kertoo.

Easy Deli -konseptia testattiin aiemmin Vantaalla, ja kuluttajien pitivät ratkaisua toimivana.

– Sujuvuuden ja nopeuden lisäksi Easy Deli -kauppa on kätevä liikuteltavuutensa vuoksi.  Kaupan saa pystyyn nopealla aikataululla ilman rakennus- ja maatöitä. Siinä on käytetty vastuullisia ja ympäristöystävällisiä materiaaleja, ja energiankulutusta on pyritty minimoimaan jo rakennusvaiheessa, Peltoniemi lisää. 

RFID-teknologialla tuo nopeutta ja vähentää hävikkiä 

Nordic ID kehittää RFID-sensoriteknologiaan (radio frequency identification) pohjautuvia tuoteseuranta- ja paikantamisratkaisuja, joita käytetään muun muassa tuotedatan keräämiseen. RFID mahdollistaa yksittäisen tuotteen yksilöinnin ilman näköyhteyttä, jolloin sen avulla voidaan skannata suuria määriä tuotteita muutamassa sekunnissa. Lisäksi lukuvirheiden määrä pienenee, kun jokaista tuotetta ei tarvitse skannata erikseen.  

Kaupan alalla ensimmäisiä RFID:n hyödyntäjiä ovat olleet vaatekaupat. Teknologialla voidaan ostamisen tarkkuuden ja nopeuden lisäksi ennakoida ja vähentää ruokahävikin syntymistä sekä ennaltaehkäistä varkauksia. 

Lisää aiheesta:

Neste teki vahvan alkuvuoden – näkymät koronan peitossa

Nesteellä ”kaikkien aikojen paras vuosi” – Toimitusjohtaja: Haluamme toteuttaa kasvustrategiaamme entistä nopeammin

Nesteelle merkittävät verohelpotukset biopolttoaineesta Yhdysvalloista – vaikutukset satoja miljoonia euroja

Lisää aiheesta "Markkinat"