Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Kuva: Nasdaq

Neles ylitti ennusteet – tilauskanta hiipui vuoden loppua kohti

Neleksen liikevoitto nousi 19 miljoonaan euroon vertailujakson 17 miljoonasta eurosta. Yhtiö odottaa sellu- ja paperiprojekteissa markkinoiden vetävän jatkossakin.

Metso Mineralsin ja Outotecin yhdistyessä 30.6.2020 Metso Outoteciksi venttiiliyhtiö Neles irtautui itsenäiseksi Metsosta.

Metson osakkeenomistajat jatkoivat Neles Oyj:n osakkeenomistajina. Lisäksi osakkeenomistajat saivat 4,3 uutta Outotecin osaketta jokaista entistä Metson osaketta kohden Minerals-liiketoiminnan mukana siirtynyttä nettovarallisuutta vastaan.

Vuoden viimeisellä neljänneksellä yhtiön liikevaihto laski 155 miljoonaan euroon vertailujakson 166 miljoonasta eurosta. Analyytikoiden konsensusennuste oli 145 miljoonaa euroa.

Yhtiön liikevoitto nousi 19 miljoonaan euroon vertailujakson 17 miljoonasta eurosta. Analyytikoiden konsensuennuste oli 18,2 miljoonaa euroa. Oikaistu ebita nousi 23 miljoonaan euroon vuodentakaisesta 18 miljoonasta eurosta

Neleksen saatujen tilausten määrä väheni 134 miljoonaan euroon 154 miljoonasta eurosta.

Neleksen hallitus esittää yhtiökokoukselle maksettavaksi 0,18 euron osingon koko vuoden 0,32 euron osakekohtaisesta tuloksesta.

 

Markkinatilanne ei tuonut yllätyksiä

– Markkinatilanne ei odotuksiemme mukaan muuttunut merkittävästi neljännellä neljänneksellä. Näimme monella palveluliiketoimintamme osa-alueella positiivista kehitystä. Palveluliiketoiminnan tilaukset kasvoivat edelliseen kvartaaliin verrattuna, vaikka alueelliset erot olivatkin suuria. Voitimme muutamia suuria tilauksia digitaalisissa palvelukokonaisuuksissa, jotka liittyivät edistyksellisen laitekannan hallinnointiin ja prosessien monitorointiin, toimitusjohtaja Olli Isotalo sanoo yhtiön tilinpäätöstiedotteessa.

– Vaikka palveluliiketoiminta kehittyi positiivisesti, kokonaisuudessaan huolto-, kunnossapito- ja käyttösidonnainen (MRO) liiketoiminta pysyi edelleen heikolla tasolla Covid-19-pandemian aiheuttaman asiakkaiden tiukan kassanhallinnan ja suurten huoltoseisokkien lykkäyksien vuoksi, Isotalo jatkaa.

Isotalon mukaan yhtiön projektiliiketoiminta kehittyi hyvin vuoden aikana.

– Saimme erityisen paljon tilauksia ensimmäisen vuosipuoliskon aikana ja myös toisen vuosipuoliskon tilaukset olivat hyvällä tasolla. Projekteista tullut liikevaihto kasvoi kvartaaleittain ja saavutti huipun neljännellä neljänneksellä. Palvelu- ja MRO-liiketoiminnan osuus vuoden 2020 kokonaistilauksista oli hieman yli 60 prosenttia verrattuna vajaaseen 70 prosenttiin vuonna 2019.

– Sellu- ja paperiprojektien tarjouskanta näyttää lupaavalta myös vuodelle 2021. Kemianteollisuuden sekä öljy- ja kaasuteollisuuden projektit ovat myös aktiivisia, mutta alemmalla tasolla viime vuoteen verrattuna ja tilausten ajoitukset ovat epävarmoja.  

Neles jatkaa kulukuuria pitääkseen kannattavuuden hyvällä tasolla alhaisesta liikevaihdosta huolimatta.

– Saimme päätökseen henkilöstöneuvottelut Helsingin tehtaan väliaikaisista lomautuksista ja jatkamme meneillään olevia maailmanlaajuisia resurssien uudelleenkohdentamistoimenpiteitä strategiamme toteuttamisen tukemiseksi.

Markkinanäkymissään yhtiö toteaa koronapandemian aiheuttavan edelleen epävarmuutta ja nopeiden muutosten riskejä kaikilla Nelekselle tärkeillä markkinoilla.

"Sellu- ja paperiprojekteissa markkinoiden aktiviteetin odotetaan jatkuvan hyvänä. Kemianteollisuuden sekä öljy- ja kaasuteollisuuden projektien markkina-aktiviteetin odotetaan pysyvän vuoden 2020 toisen vuosipuoliskon tyydyttävällä tasolla. Projektien lykkäykset ja globaalit epävarmuustekijät heikentävät näkyvyyttä kemianteollisuuden sekä öljy- ja kaasuteollisuuden projektiliiketoiminnassa. Palveluiden sekä huolto-, kunnossapito- ja käyttösidonnaisen (MRO) liiketoiminnan markkinoiden odotetaan vähitellen paranevan vuoden 2021 toisen neljänneksen aikana vuoden 2020 toisen vuosipuoliskon heikolta tasolta. Suuria huoltoseisokkeja lykätään edelleen Covid-19-pandemian ja asiakkaiden tiukan kassanhallinnan vuoksi."

Neles tilinpäätöstiedote (pdf)

Neles sijoittajille

Videolla toimitusjojhtaja Olli Isotalo. (Kesto: 3:21)

Lisää aiheesta:

Ennakkotulos: Irrottaako ruotsalainen Alfa Laval otteensa suomalaisesta Neleksestä

Maaottelu sai jatkoajan – Alfa Laval muuttaa Neleksestä tekemänsä tarjouksen ehtoja

Valmet vastaa tavoittelevansa edelleen Valmetin ja Neleksen sulautumista

Neles torjuu Valmetin esityksen sulautumisesta – suosittelee edelleen Alfa Lavalin tarjouksen hyväksymistä

Valmet ehdottaa Neleksen sulautumista Valmetiin

NÄKÖKULMA// Timo Rothovius: Suomen teollisuus kuuluu ruotsalaisille?

Metso Outotec ja Neles - nyt itsenäisinä yrityksinä

Lisää aiheesta "Markkinat"