Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Blogitekstin kirjoittaja Seppo Raatikainen on kajaanilainen tekniikan tohtori ja Osakesäästäjien jäsen.

Näkökulma: Yksityiset sijoittajat ovat osakeantien rekvisiittaa

Piensijoittajat ovat toistuvasti pettyneet listautumisanteihin. Yleisöannin osuus voi olla vain pari prosenttia yhtiön osakemäärästä, Seppo Raatikainen kirjoittaa blogissaan.

Helsingin pörssiin on listautunut uusia yhtiöitä, joiden listautumisessa on samankaltaisia piirteitä. Listautuvaksi aiotun, kehitettävän yhtiön merkittäviksi omistajiksi ovat ensin tulleet yritystoiminnan operaatioihin kykenevät tahot kuten investointipankkiirit, aktiiviset rahastot tai muut asiansa osaavat yhteisöt.

Investointipankkiiri yhteistyössä yhtiön johdon kanssa kasvattaa, laajentaa ja tehostaa yhtiötä. Operaatioiden tarkoituksena on tehdä yhtiöstä listautumiskelpoinen. Usein yhtiön johto on myös merkittävä yhtiön omistaja.

Yhtiötä kehitetään sijoittajia kiinnostavaksi, tuottavaksi ja listautumiskelpoiseksi käymällä läpi sen rakenteet, tuotteet ja rahoitus. Yhtiötä myös kasvatetaan joko orgaanisesti tai ostamalla siihen velkarahoituksella muita alan yhtiöitä. Yhtiön tuloksentekokyky on tärkeää saada esille eikä investointeja tehdä kuin välttämättöminä toimenpiteinä, esimerkiksi vuokrausta ja leasingia käytetään mahdollisimman paljon. Jokin kertaluontoinenkin edellisvuoden onnistuminen olisi hyväksi tuloksen näyttävyydessä. Liikevaihto pitää myös luonnollisesti saada mahdollisimman selkeälle kasvu-uralle. Tulevat näkymät esitetään kasvumyönteisinä.

Omistajien nimissä olevien osakkeiden lukumäärää kasvatetaan yhtiön kehittämisen alkuvaiheessa huomattavasti. Toimenpidettä helpottaa se, että osakkeen hinta ei tässä kehitysvaiheessa ole vielä kovin korkea. Näin saatu rahoitus oli ollut tarpeen yhtiön kehitystyöhön.

Listautumisvaiheessa yhtiön osakkaat saavat sitten huomattavan korvauksen tekemistään sijoituksista. Sijoituksia yhtiöön tehneet tahot pääsevät halutessaan myymään osakkeitaan voitolla ja nämä rahamäärät voivatkin olla huomattavia. Kannattavinta ja tärkeintä omistajille voi olla se, että osakkeille saadaan tässä yhteydessä korkeampi ja vakaa pörssihinta. Yhtiön kasvattamisen aiheuttamia velkoja maksetaan listautumisen yhteydessä saaduilla varoilla.

Omistajien nimissä olevien osakkeiden lukumäärää kasvatetaan yhtiön kehittämisen alkuvaiheessa.

Kun kyseessä on kuitenkin pörssilistautuminen, on järjestettävä myös yleisöanti. Se järjestetään sen kokoisena kuin osakkeita arvioidaan menevän kaupaksi. Itse asiassa se taidetaan järjestää sopivan pienenä, että osakkeet eivät aina riitä niiden kysyntää vastaavasti, vaan anti keskeytetään. Yleisöannin osuus voi olla vain pari prosenttia yhtiön osakemäärästä. Keskeytetyn annin seurauksena jää patoutunutta ostohalukkuutta, jos ostaja on saanut esimerkiksi alle kymmenyksen haluamistaan osakkeista. Ostohalukkuus saattaa riittää pitämään kurssia antihintaa korkeampana pitkänkin aikaa.

Viimeaikaisissa listautumisissa kurssi on yleisesti noussut annin jälkeen. Hyödyn nousevasta kurssista saavat kirjoituksen alussa mainitut suurien osakemäärien omistajat. Yksityiset sijoittajat voivat saada pikavoittoja, mutta ne ovat rajallisia, sillä heidän omistamiensa osakkeiden määrät ovat pieniä. Vanhojen osakkeenomistajien omistusosuuksien aleneminen on luonnollisesti sitä pienempää, mitä vähemmän uusia osakkeita annetaan annissa. Pieni yleisöanti takaa, että osakkeen huono alkutaival pörssissä ei pääse pilaamaan sen mainetta pitemmäksikin aikaa.

Pienenkin substanssin omaavien yhtiöiden markkina-arvot voivat nousta luonnottoman suuriksi.

Osakkeen listautumishinta pyritään saamaan sellaiselle tasolle, että markkinat sen hyväksyvät. Uudet omistajat haluaisivat toki, että hinnassa olisi vielä nousuvaraa. Perusteeton, liian korkea listautumishinta voi pilata listautumisen. Pikavoittoja ei synny eikä osaketta kannata hankkia pitemmälle ajalle. Pörssikaupassa sitten osakkeen hinnan määräävät viimeiset ostajat.

Lehtikirjoituksen mukaan USA:ssa listautumisjuhlat ovat jo erittäin lennokkaassa tilassa ja siellä on nähty jopa yli 100 prosentin päivänousuja. Yhtiön kymmenien tai jopa satojen miljardien arvostuksiin on päästy köykäiselläkin suunnitelmalla ja uhmakkailla tavoitteilla. Onko tässä taas jotakin tuttua ja ennen koettua?

Tämänhetkisessä osakkeiden hankintaa suosivassa markkinassa saattavat operaatioita järjestävien tahojen voitot ovat huomattavia. Tuottoja operaattoreille tulee monella tavalla.

Pienenkin substanssin omaavien yhtiöiden markkina-arvot voivat nousta luonnottoman suuriksi, kun arvostustasot ovat nousseet ja kiinnostuneita ostajia on riittävästi. Listautumisia onkin odotettavissa lisää, mikä lähtökohtaisesti on myönteinen asia yksityisellekin sijoittajalle.

Yhtiölle pörssilistautuminen tuo näkyvyyttä ja uskottavuutta. Se yleensä betonoi yhtiön osakkeet vakaalle kurssitasolle. Pörssinoteeraus antaa osakkeen hinnalle julkisen määritteen. Osaketta voi sitten käyttää maksuvälineenäkin vaikkapa yrityskaupoissa. Listayhtiötä pidetään myös läpinäkyvänä ja sen toimenpiteisiin voidaan luottaa.

Jos yhtiö on onnistunut samaan johtoonsa osaavat henkilöt, on sillä listautumisen mukana hyvät edellytykset toimia menestyksellisesti myös uusien omistajiensa eduksi.

Edellä kuvatut listautumisoperaatiot ovat laillisia. Niiden mukana syntyvien voittojen maksajina taitavat pääosin olla yksityiset sijoittajat.

 

 

 

Lisää aiheesta "Markkinat"